Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Leģendārā latviešu dejotāja Vija Vētra šodien svin savus 100. šūpuļsvētkus

© Privāts arhīvs

Leģendārā latviešu dejotāja, indiešu un sakrālās dejas kustības aizsācēja Latvijā, Ņujorkā dzīvojošā māksliniece un dejas pedagoģe Vija Vētra pirmdien, 6. februārī, svin savus 100. šūpuļsvētkus.

Ar vienu dzīvi par maz

«Es visu mūžu esmu bijusi ļoti aktīva, bet ļoti daudz kam arī nav pieticis laika. Ir vēl tik daudz lietu, ko gribētu izdarīt, kaut vai grāmatu par bērnību laukos uzrakstīt,» Vija Vētra intervijā «Neatkarīgajai» teica pērnvasar, kad viesojās Latvijā un Rīgas Latviešu biedrības nama Zelta zālē sniedza koncertu «Mūža deja».

Privāts arhīvs

Divarpus gadu, kad pandēmijas ierobežojumu dēļ viņa nevarēja atbraukt uz Latviju, leģendārā dejotāja pavadīja diezgan dziļā depresijā. Viņa vairākkārt ir atzinusi, ka Amerikā viņai ir ļoti grūti. Bet Latvijā viņa arvien «atdzimst», jo jūt, ka te viņu gaida, ka te viņu mīl. «Man piezvana, pajautā, kā es jūtos, uzklausa, atbalsta. Tā ir tikai šeit, mājās, Amerikā visiem ir vienalga,» sapratusi Vija Vētra.

«Svešā zemē iedzīt saknes nav iespējams. Es to pat nemēģinu, tāpēc katru gadu braucu uz savu dzimteni, lai savu dvēseli veldzinātu, lai gūtu spēku dzīvot.»

Pērnvasar, iegājusi jau simtajā dzīves gadā, Vija Vētra atzina, ka gara dzīve ir grūta. Ļoti grūta. «Esmu gājusi cauri karam, mani apraka nobumbotā mājā, bet es izķepurojos. Ir jau arī skaista - esmu dejojusi piecos kontinentos, bet tik un tā visur, kur būtu gribējusi būt, neesmu nokļuvusi. Ļoti gribēju aizbraukt uz Peru, uz Maču Pikču, bet nu jau vairs nevarētu to izstaigāt. Gribēju nokļūt arī Kioto Japānā, redzēt tās mūžsenos tempļus, bet šajā dzīvē nesanāca laika. Varbūt nākošajā…»

Privāts arhīvs

Kamēr varēs, tikmēr dejos

Vija Vētra dejojusi Austrālijā, Amerikā, Indijā. Eiropā dejojusi Afejas templī Eginas salā Grieķijā, kā arī Lielbritānijas karalienei Elizabetei II Londonā. Viņa dejojusi ar plaušu karsoni, četrus mēnešus pēc gūžas operācijas, ar operētu celi, ar sasistu plecu un galvu...

«Ja tu esi dejotājs ar sirdi un dvēseli, tev jādejo! Un es taču nevaru parādīt, ka man sāp! Kamēr varēšu, tikmēr dejošu,» viņa allaž atkārtojusi.

Pilnu rakstu lasiet jaunākajā žurnāla "Vakara ziņas" numurā.