Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. "Kanibāla" absurdais joks

© Pixabay

Vācijā zināmi vairāki kanibālisma gadījumi šajā gadsimtā vien, tāpēc diez vai tur kādam gribētos jokot par šādu tēmu, taču Latvijā 2010. gadā notika tieši tā.

Tolaik piespiedu ārstēšanas iestādē Rīgā atradās pat divi cilvēkēdāji, kuri bija nogalinājuši un sadalījuši gabalos sievietes un pēc tam viņu gaļu lietojuši uzturā. Tāpēc bez ievērības netika atstāta kāda Latvijā dzīvojoša vīrieša uzstājīgā interese par to, kā garšo cilvēka gaļa, kur to var nopirkt, kur nopirkt ķirurģiskos instrumentus un vai maniaki ir vainojami pie tā, ko dara.

Kad iesaistījās policija, 1987. gadā dzimušais vīrietis - tobrīd bezdarbnieks - sacījis, ka tikai vēlējies pārbaudīt sabiedrības reakciju un nu nožēlojot savu rīcību. Šis viņa bezatbildīgais «eksperiments» beidzās ar kriminālprocesu. Vispirms par noziedzīgiem nodarījumiem, kas apdraud vispārējo drošību un sabiedrisko kārtību, bet pēc aizturēšanas policija kriminālprocesu pārkvalificēja par rupju sabiedriskā miera traucēšanu, kas izpaužas acīm redzamā necieņā pret sabiedrību vai bezkaunībā. Starp citu, par to paredzētais sods bija brīvības atņemšana. Jokojot tik «melni», jārēķinās ar to, ka psihiskās veselības speciālisti var norādīt uz «jokotāja» citām iespējamām nosliecēm (piemēram, sadismu), ne velti viņam šādas fantāzijas ir radušās, tāpēc izteikumi nav atstājami bez ievērības. Abi piespiedu ārstēšanā nonākušie Latvijas cilvēkēdāji tika raksturoti kā personas ar pārspīlētu pārākuma apziņas izpausmi - nogalināja sievietes, sadalīja, viņu gaļu glabāja ledusskapī un lietoja uzturā, jo slepkava šādi realizēja savu pārākuma apziņu. Savukārt pēc Otrā pasaules kara Latvijā māte un meita slepkavoja cilvēkus un gatavoja no viņu miesas kotletes, kuras pārdeva tirgū. Šo šausmu stāstu, iespējams, dzirdējuši daudzi, pārstāstītu no mutes mutē un piepušķotu ar detaļām, bet ar kanibālismu tam saistības gan nav.

Vācijā laiku pa laikam informē par kanibālisma gadījumiem. Skaļi jo skaļi izskanēja Armīna M. vārds, kurš savu nākamo upuri atrada ar interneta sludinājuma palīdzību. Tā pat nebija vienīgā slepkavība, pēc kuras viņš ēda nogalinātā gaļu. Arī kāds Vācijas bezdarbnieks gleznotājs pats pieteicās policijai, atzinās slepkavībā un paziņoja, ka vēlējies apēst līķa daļas. Vācijā arī bijuši gadījumi, kad pats upuris esot vēlējies, lai to nogalina un apēd. Pirms gandrīz 10 gadiem par cilvēka slepkavību aizturēja kādu policijas darbinieku, kurš nonāvēja un sadalīja internetā iepazītu kanibālisma fetišistu. Viņa upuris kopš agras jaunības esot fantazējis, ka tiek noslepkavots un apēsts. Policijas darbinieks noliedzis, ka būtu ēdis upura ķermeņa daļas, un apgalvojis, ka nogalinājis upuri pēc viņa paša lūguma. Līdzīgs gadījums Vācijā noticis arī iepriekš, bet tad kāds vīrietis nogalināja un arī apēda savu upuri pēc viņa paša vēlēšanās.

* * * * * * *

Abonē brīvdienu žurnālu "Vakara Ziņas" šeit