Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Vai zināji? Kabači noder redzes, ādas un sirds un asinsvadu sistēmas veselībai

© Pixabay

Par kabačiem tiek sacerētas anekdotes, tas nozīmē, ka šie dārzeņi ir vai nu ļoti apnikuši, vai nu iecienīti, vai arī neizbēgama sodība konkrētā gadalaikā. Bet nevajag raukt degunu, ja radiņš vai azartisks dārzkopis vēlas apdāvināt ar kabačiem vai cukīni. Iespējams, pat nezināt, cik vērtīgi tie ir. Tāpēc ņemiet ciet un ēdiet gardu muti!

Tikai sprīdi garus

Kabaču un to mazāk piekasīgo brāļu ar maigāku mizu cukīni laikā būtiski ir noķert īsto brīdi, kad šos dārzeņus meklēt dārzā vai tirgū un veikalā, uzsver sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore. Viņa norāda uz knifiņiem, kas jāzina, lai šos dārzeņus baudītu patiešām gardus un vērtīgus - iegādājieties kabačus un cukīni aptuveni sprīdi garus. Tad dārzeņiem būs izteikti maiga garša un mīksta miza, kas nav jāmizo. Lielajos kabačos ar caurumu vidū, cietu mizu un daudzām sēklām būs daudz atlikumu, un tos būs grūti pagatavot.

Vērtīgās īpašības

* Kabači satur daudz ūdens - ap 92 procentiem, stāsta «Benu aptiekas» klīniskā farmaceite Ilze Priedniece. Tajos ir maz kaloriju, tāpēc tie noder tiem, kuri skaita kalorijas un rūpējas par savu svaru vai grib to samazināt.

* Kabači satur šķiedrvielas, kas ir nozīmīgi regulārai vēdera izejai. Tās palīdz, ja ir aizcietējumi, jo veicina zarnu trakta darbību. Aizcietējumu gadījumā uzturā iesaka lietot vairāk šķiedrvielas saturošu produktu, kā arī pietiekami uzņemt šķidrumu.

* Kabači satur gan vitamīnus (C vitamīnu un B grupas vitamīnus) un karotinoīdus, gan minerālvielas, piemēram, kāliju, magniju, kalciju un fosforu. Kabačos ir, iespējams, mazāk dzirdētie luteīns un zeaksantīns, kas noder acu veselībai, un, pateicoties šiem dabiskajiem antioksidantiem, lēnāk attīstās tādas ar novecošanu saistītas acu slimības kā katarakta un makulas deģenerācija.

* Košas krāsas, arī dzeltenas krāsas kabači būs bagātāki ar antioksidantiem, vairāk to miza.

* Kabači noder redzes, ādas un sirds un asinsvadu sistēmas veselībai. Tiem piemīt arī urīndzenoša darbība. Tāpat tie palīdz izvadīt no organisma lieko šķidrumu.

* Kabačus bieži iekļauj arī bērnu uzturā, jo tie ir dārzeņi ar zemu alerģiju risku.

* Tos iesaka arī diabēta pacientu ēdienkartei.

* Kabačus var lietot uzturā gan svaigā, gan apstrādātā veidā, un arī kabaču ziedus izmato kulinārijā.

* Liene Sondore norāda, ka kabačos un cukīni ir salīdzinoši liels kālija daudzums - uz 100 gramiem vidēji tie ir 152 miligrami kālija. Kālija daudzuma dēļ šos dārzeņus iesaka uzturā lietot sirds slimību profilaksei, savukārt lielais šķiedrvielu daudzums palīdzēs labi justies kuņģa un zarnu traktam.

* Šie dārzeņi satur antioksidantus, kas palīdz organismam cīnīties ar brīvajiem radikāļiem.

* Lai gan dažas minerālvielas un vitamīni šajos dārzeņos ir nelielā daudzumā, tie noteikti ir sezonas dārza velšu līderi savas maigās garšas dēļ.

* Tos var iekļaut ikdienas ēdienkartē jebkura vecuma cilvēki, un tvaicētā veidā tos var izmantot kā pirmo piebarojumu mazuļiem.

* Tieši zem miziņas ir lielais vitamīnu daudzums.

Pagatavošanas veidi

Svaigus kabačus un cukīni var sarīvēt smalkās strēmelītēs un pasniegt ar zaļumiem, svaigu pesto un labas kvalitātes olīveļļu, citronu sulu un garšvielām pēc izvēles.

Kabačus un cukīni var sacept kopā ar sēnēm, sīpoliem, ķiplokiem, tomātiem, garšvielām pēc izvēles - šāds sautējums būs laba piedeva jaunajiem kartupeļiem, pastai, gaļai, kā arī labi garšos aukstā veidā uz rudzu maizes.

Kabaču vai cukīni ripiņas sacep uz pannas ar garšvielām un labu olīveļļu. Taču labāk tos nepanēt.

Garda recepte ir kabaču plācenīši: sarīvētiem kabačiem vai cukīni pievieno olu, garšvielas (piemēram, svaigu timiānu, muskatriekstu), rīvētu burkānu, sīpolus, ķiplokus, nedaudz zirņu miltu, veselas linsēklas, var pievienot arī nedaudz rīvēta cietā siera. No masas veido plācenīšus, ko var cept cepeškrāsnī vai uz pannas olīveļļā no abām pusēm, līdz tie kļūst zeltaini.

Un, lūk, kabaču vai cukīni laiviņas: uz pusēm pārgriež nelielus dārzeņus un izņem mīkstumu. To nemet ārā, bet izmanto zupās vai sautējumos. Laiviņas pilda ar pagatavotu malto gaļu, sēnēm, dārzeņiem, pārkaisa ar rīvētu cieto sieru un cep cepeškrāsnī.

Diemžēl ziemai kabačus un cukīni uzglabāt nevar to struktūras dēļ. Kabačus var sarīvēt, salikt nelielās porcijās saldētavā un izmantot ziemā mazuļu ēdināšanā, pievienojot zupām un sautējumiem.