Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Sievietes godasardzē – sen bija laiks?

Latvijas Nacionālie bruņotie spēki nolēmuši godasardzē iesaistīt arī sievietes. Trīs Baltijas republiku vidū Latvija būs pirmā, kas uzņems sievietes godasardzes vienības sastāvā. © NACIONĀLIE BRUŅOTIE SPĒKI/PUBLICITĀTES

Nacionālie bruņotie spēki aicina arī sievietes pieteikties dienestam Štāba bataljona Godasardzes rotā, kas nodrošina godasardzi pie Brīvības pieminekļa un Rīgas pils, kā arī piedalās valsts nozīmes reprezentatīvos pasākumos, augstu viesu sagaidīšanā un pārstāv Latviju starptautiskos militāros pasākumos. Citās valstīs reprezentatīvajā godasardzes vienībā jau ir sievietes,  bet pamatojums, kāpēc viņām tur jābūt, nereti ir baltiem diegiem šūts.

Latvijas rotā sieviešu nav

Godasardzes rotai šogad - jau 30 gadu. Ziņa par sieviešu iesaisti godasardzē sabiedrībā izraisīja arī noliegumu - viņām vēl bērni jādzemdē, nevis jāstāv miera stājā pie Brīvības pieminekļa... Latvijā līdz šim sievietes godasardzē nav dienējušas, jo, kā var saprast, vienlaikus nav bijis tik daudz sieviešu, lai nodrošinātu pilnvērtīgu maiņu. Latvijas Nacionālie bruņotie spēki cer, ka sieviešu iesaiste godasardzē vairos sabiedrības izpratni par to, cik nozīmīga ir katra pilsoņa līdzdalība un atbildības daļas uzņemšanās visaptverošas aizsardzības stiprināšanā. Un līdzšinējā pieredze rādot, ka sieviešu klātbūtne jebkurā kolektīvā, arī armijā, veicina veselīgas sāncensības garu ikdienas dienesta pienākumu izpildē.

Patlaban 16,7 % bruņoto spēku personāla ir sievietes, kuras pilda dažādus amatus visās vienībās, tajā skaitā vadošos amatos gan kaujas vienībās, gan Gaisa spēkos, ir Jūras spēku kuģu komandieres.

Godasardzes rota Latvijā

Godasardzes rotas pirmsākumi ir atrodami 1919. gadā. Godasardze pie Brīvības pieminekļa atradās kopš tā atklāšanas 1936. gada 11. novembrī un līdz pat 1940. gada 21. jūlijam. Pirms Otrā pasaules kara sardze atradās arī pie Latvijas Valsts prezidenta mītnes - Rīgas pils. Sākumā tā pildīja apsardzes pienākumus, bet sardzes dienestu Latvijas armijas karavīri pilī sāka pildīt 1923. gadā.

Štāba bataljona sastāvā Godasardzes rota no jauna tika izveidota 1992. gadā, bet godasardze pie Rīgas pils tika atjaunota 2002. gada 11. novembrī.

Lai sāktu dienestu Štāba bataljona Godasardzes rotā, katram pretendentam ir sekmīgi jāpabeidz pamatapmācības kurss Alūksnē.

NATO valstu pieredze

Mūsu bruņotie spēki informē, ka NATO valstīs sieviešu iesaistei godasardzē ir ilggadēja prakse. Piemēram, Dānijas Karaliskajos bruņotajos spēkos sievietes sāka dienestu godasardzē jau 1999. gadā, bet Vācijas bruņotajos spēkos sievietes godasardzē dienē kopš 2009. gada. Pirms pieciem gadiem sievietes sāka dienestu godasardzē Kanādas bruņotajos spēkos. Kopš pagājušā gada arī ASV bruņotajos spēkos sievietes pilda dienestu godasardzes vienībās, tajā skaitā nodrošinot sardzi pie Nezināmā karavīra kapa Ārlingtonas nacionālajā kapsētā Virdžīnijas štatā.

Kā ir citur

Sievietes godasardzē ir arī Ziemeļkorejas, Ķīnas, Meksikas, Krievijas armijās. Pirms pāris gadiem Krievija ar pompu paziņoja, ka karadienestā esošās sievietes godasardzes sastāvā pirmo reizi piedalīsies parādē, kas veltīta 75. gadadienai kopš uzvaras Lielajā Tēvijas karā. Dažādās karaspēka daļās Urālos, Sibīrijā un Pievolgā speciāli tika atlasītas 24 jaunietes. Viņām bija jāmācās soļot ierindā ar ieroci un bez tā, jāvingrinās arī sporta zālē, un tikai pēc tam sieviešu godasardzes vienībai tika ļauts soļot parādē 9. maijā Jekaterinburgas centrā.

2015. gada 3. septembrī pirmo reizi Tjaņaņmiņa laukumā Pekinā Ķīnā skatītāji parādē ieraudzīja godasardzes vienību, kurā bija tikai sievietes. Piedalījās 51 sieviete, soļoja trīs rindās, katrā pa 17 cilvēkiem, pārstāvot sauszemes, jūras un gaisa spēkus. Viņu vidējais vecums bija 20 gadu, augums - 1,78 centimetri. Pirmais sieviešu godasardzes uznāciens Ķīnā notika 2014. gadā, kad viņas svinīgi sagaidīja Turkmenistānas prezidentu. Ķīnas armijas godasardzē dienējošās sievietes izgājušas tādu pašu militāro sagatavotību kā vīrieši, tikai daudz īsākā laikā. Apmācības notika trīs etapos: pamata, ierindas un speciālajā sagatavotībā. Ķīnas armijā kareivju kustības un meistarība noslīpēta līdz milimetram un sekundes simtdaļai, arī sievietes prot soļot sinhroni un, ja vajadzīgs, bez acīmredzamas piepūles pacelt un nest 100 kilogramus smagus ziedu grozus... Godasardzes rotā dienē 65 sievietes, un katra simbolizē vienu no armijas daļām. Viņas pašas izsakās īpaši izsmalcināti - godasardze ir Ķīnas diplomātijas seja, un godasardzes vienība demonstrē nacionālās vērtības un Ķīnas draudzību pret citām valstīm.

Apjaust, kāda slodze un patiesā nozīme ir Ķīnas armijas godasardzes sievietēm, var, izlasot patosa pilno ceremonijas atstāstu kādā Krievijas interneta medijā. 2015. gada septembrī Maskavā, Sarkanajā laukumā, notika 8. Starptautiskais militāri muzikālais festivāls, kurā piedalījās arī godasardzes rota no Ķīnas. Melnā ar baltu formastērpā ģērbtās sievietes izpelnījās ovācijas par virtuozo ieroču pārvaldīšanu un izcilo soļošanas prasmi, bet īpašu atzinību - par numuru, kurā atainoja domino efektu.