Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Balderis neizpratnē par valsts attieksmi pret saviem pilsoņiem

© Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

«Svinēju šaurā ģimenes lokā,» īsi un kodolīgi savas dzimšanas dienas ritējumu komentē Helmuts Balderis, viens no visu laiku izcilākajiem Latvijas hokejistiem, viens no sava laika ievērojamākajiem hokeja uzbrucējiem pasaulē, kurš 1998. gadā kā pirmais Latvijas hokejists uzņemts IIHF Slavas zālē.

31. jūlijā viņš pārkāpa savas dzīves 70 gadu slieksni. Viņš telefonsarunā ar »Vakara Ziņām« pauž neizpratni par mūsu valsts attieksmi pret saviem pilsoņiem.

«Mana meita un mazmeita jau padsmit gadus dzīvo Šveicē, mazmeitai (Annai Emīlijai ir 16 gadu) ir arī Šveices pilsonība. Pandēmijas laikā mazmeitai vajadzēja atjaunot Latvijas pasi. Nu, labi - abas ar mammu speciāli brauca uz Kuldīgu, jo nevienā citā pasu daļā nebija iespējams pierakstīties rindā. Tagad, kad pase ir gatava, viņai atkal jālido no Šveices uz Latviju un jābrauc uz Kuldīgu tai pakaļ! Kad man meita to izstāstīja, es biju pilnīgi šokā! Jau gribēju zvanīt uz Ārlietu ministriju un jautāt, kā jūs attiecaties pret savas valsts pilsoni?!» leģendārais hokejists izklausās patiesi sašutis.

Viņš stāsta, ka mazmeitai arī Šveicē bija jāatjauno pase un tur viņai to aizsūtīja uz skolu. «Kāpēc māte, kura atbraukusi darīšanās uz Latviju, to nevar izņemt?! Varbūt es, vecaistēvs, kurš maksājis šai valstij nodokļus, to varētu izņemt? Nē, nevienam nedod. Arī pa pastu nesūta. Kas jums - grūti? Mēs taču samaksātu par to bandroli vai ierakstīto vēstuli. Nē! Bērnam pašam jābrauc pakaļ. Absurds! Tāda, lūk, attieksme. Un kādai tagad būtu jābūt viņas attieksmei pret Latviju..? Viņai atkal ir jātērē nauda, jāmaksā kādi tūkstoš eiro aviokompānijai «airBaltic»… Par to es arī esmu «panikā» - nu kā var valsts īpašumu iznomāt kādai citai sabiedrībai?! Nu kā tā var būt? Es jau neko nesaku, tikai vaicāju…»

Taujāts, vai mazmeita šovasar plāno būt Latvijā un braukt uz Kuldīgu pakaļ jaunajai pasei, Helmuts Balderis atteic noliedzoši: «Nē, viņa nebrauks, viņai pietiks ar Šveices pilsonību! Paldies par zvanu! Paldies, ka atceraties!»