Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Amerikāņu "spiegs" eiropiešu dārzos

© Pixabay

Jā, pagājušā gadsimta piecdesmitajos padomju prese visā nopietnībā izplatīja viltus ziņas, ka amerikāņi izgudrojuši jaunu ieroci pret cilvēci – dzeltenu vaboli ar desmit melnām garenām svītrām. Kolorādo vaboli. Nosaukumu gan tā ieguvusi pēc tam, kad 19. gadsimta piecdesmitajos ASV, Kolorādo štatā, nograuza kartupeļu laukus. Bet vispār vaboles dzimtene ir Meksika. 

No Meksikas līdz Eiropai

Kartupeļu lapgrauzi pirmo reizi atklāja 1811. gadā un to pirmo reizi aprakstīja 1824. gadā. Vabole «piedzima» Meksikā, no turienes izplatījās uz ziemeļiem un nonāca Amerikā, kur jau 19. gadsimtā pielāgojās tā, lai varētu baroties ar kartupeļu stādiem. Pirmie nopietnie postījumi tika konstatēti Nebraskas štatā 1855. gadā, bet nosaukumu «Kolorādo vabole» tā ieguva 1859. gadā, kad aprija kartupeļu stādījumus Kolorādo štatā.

Tā gadās - jo lielāks nelietis, jo ņiprāks un dzīvelīgāks. Kaut arī tika ievērota piesardzība, vabole izplatījās vispirms Ziemeļamerikā un drīz pēc tam ar kravām atceļoja uz Eiropu, kur tās pirmā pietura bija Leipcigas apgabals Vācijā. Pirmā pasaules kara laikā, kad bija jārisina nozīmīgākas problēmas nekā viena rijīga vabole, tai izdevās «nocietināties» Bordo apkaimē Francijā, kur tiešām atradās amerikāņu karabāze. No turienes Kolorādo vabole sāka savu uzvaras gājienu Eiropā, izņemot Lielbritāniju, kuru tā joprojām nav «ieņēmusi».

No Ukrainas līdz Baltijai

Kāds gan brīnums, ka 20. gadsimta četrdesmito gadu beigās vabole atplivinājās arī līdz Padomju Savienības robežām. Pirmo reizi tā konstatēta 1949. gadā Ļvivas apgabalā Ukrainā. 1958. gada karstajā maijā vaboles uzlidoja Ungārijai un Čehoslovākijai, bet Baltijas jūra Lietuvas un Kaļiņingradas piekrastē izmeta vaboļu «desantu», un sākās to masveida izplatība.

Vainīgi amerikāņi

Tas nekas, ka vabole jau bija izpostījusi kartupeļu laukus Ziemeļamerikā. Padomju un Austrumeiropas ideoloģiskā prese uzstāja, ka vainīga ir Centrālā izlūkošanas pārvalde, kas izplatījusi šīs vaboles ar mērķi nomērdēt badā sociālisma valstis. Amerikāņu lidmašīnas naktīs izkaisot vaboles virs Polijas un Vācijas Demokrātiskās Republikas. Čehoslovākijā parādījās dezinformācija, ka amerikāņu spiegi naktīs stiepjot vaboles pudelēs un burkās un izlaižot pie kartupeļu laukiem. Neticēsiet, bet padomju bloka valstīs sākās histērija. 1950. gada vasarā Amerikas vēstniekam tika iesniegta protesta nota. Jādomā, viņš aiz smiekliem paģība, izlasot, kādus briesmu darbus sastrādājuši viņa pārstāvētās valsts spiegi un vaboles.

Starp citu, Čehoslovākijā cīņā pret Kolorādo vabolēm devās pat armija. Ja kāds pieaugušais neieradās uz šo valstisko kauju kartupeļu laukā, viņu varēja stingri sodīt un apvainot dzimtenes nodevībā. Kopš pagājušā gadsimta 50. gadiem arī Padomju Savienībā sākās cīņa ar rijīgo vaboli. Nu, kāda cīņa... Sadrukāja un izplatīja aģitācijas materiālus, avīzēs rakstīja par amerikāņu neģēlīgajiem pūliņiem izplatīt vaboli... Padomju Savienības vairs nav, bet Kolorādo vabole dzīvo.

Nozīmīgākais kartupeļu kaitēklis

Šogad Kolorādo vaboles sagādā problēmas mazdārziņiem un bioloģisko kartupeļu audzētājiem Latvijā, informē biedrības «Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienība» valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle. Kartupeļu lapgrauzis ir nozīmīgākais kartupeļu kaitēklis Latvijā. Gan pieaugušās Kolorādo vaboles, gan Kolorādo vaboļu kāpuri barojas uz nakteņu dzimtas augu - kartupeļi, baklažāni, tomāti, tabaka - lapām. Apmēram maija beigās un jūnijā ziemojošās Kolorādo vaboles izlien no augsnes un dodas pēc barības uz kartupeļu laukiem, kur tās grauž kartupeļu lapas. Siltā laikā kartupeļu lapgrauži intensīvi lido - tās var veikt diezgan tālus pārlidojumus (sezonas laikā - apmēram 300 kilometru attālumā). Jūnijā Kolorādo vaboles uzmeklē kartupeļus vai kādu citu nakteņu dzimtas augu, kur mātītes dēj olas kartupeļu lapu apakšpusē, retāk - lapu virspusē. Viena mātīte sezonā izdēj 400-800 olu. Vaboles turpina baroties līdz rudenim, kad tās ielien augsnē, lai pārziemotu. Kartupeļu lapgrauzim ir diezgan daudz dabīgo ienaidnieku - mārītes, zoofāgās blaktis un zeltactiņas. Kolorādo vaboles var mēģināt iznīdēt ar biškrēsliņu, vībotņu, salvijas, kaņepju, tabakas, ķiploku ekstraktiem un uzlējumiem, apsmidzinot augus, bet mazdārziņos kopš laika gala vaboles un kāpuri tikuši lasīti ar rokām, salasītās vaboles aplietas ar ūdeni un noliktas dažas dienas pastāvēt. Izveidojušos šķidrumu var smidzināt uz kartupeļu stādiem.