VAKARA ZIŅAS. Tādas slepkavības, ka ne acu novērst!

© Pixabay

Britu detektīvseriālam «Midsomeras slepkavības» šogad 25 gadu jubileja. Ja kāds to skatījies no pirmās sērijas 1997. gadā, tad tagad droši var atkorķēt šampanieti un iemalkot uz abu profesionālo, urķīgo un godprātīgo izmeklētāju Bārnabiju – Toma un Džona – veselību. Protams, nāktos iestiprināties uz visu Midsomerā nogalināto ļaužu vieglām smiltīm, bet uz to gan neaicināšu, lai Veselības ministrija mani neieraksta melnajā sarakstā. Kas būtu jāzina par šo kulta seriālu tā 22. sezonā?

1. Katrā sērijā mirst aptuveni 2,6 cilvēki. Tiem, kuri akurāti skaita «Midsomeras slepkavību» mironīšus, šķiet, ka katrā sērijā tiek nogalināti četri cilvēki, bet seriāla fani izrēķinājuši vidējo statistisko rādījumu. Ticēsim viņiem! 21. sezonas laikā ir bijis 350 nāves gadījumu. Pieņemot, ka seriāla biežākajā filmēšanas vietā Oksfordšīrā slepkavību līmenis ir aptuveni 32 slepkavības uz miljonu iedzīvotāju gadā jeb 3,2 uz 100 000, bet Apvienotajā Karalistē - 1,2 uz 100 00 iedzīvotāju, tad Midsomera nebūt nav slepkavnieciskākais nostūris. Un te jums, lūdzu, britu melnais humors: slepkavības Midsomeras apgabalā ir kā čipsi - pie viena ir grūti apstāties.

2. Velti meklēt Midsomeru dabā, tas ir izdomāts apgabals Anglijā. Midsomeras un inspektora Bārnabija literārā māte ir rakstniece Karolīna Greiema. Pirmais viņas romāns no inspektora Bārnabija sērijas iekļauts 100 ievērojamāko angļu detektīvstāstu sarakstā.

3. Kopumā ir septiņi romāni par detektīvu Bārnabiju. Kad 1997. gadā šo seriālu sāka demonstrēt, Greiema bija uzrakstījusi piecus šīs sērijas romānus. Nākamie sekoja 1999. un 2004. gadā. Te nu jāteic, ka rakstītam jātic uz vārda, jo pati neesmu lasījusi Bārnabiju sēriju - pēdējie divi romāni neesot pielāgoti, lai tos ekranizētu, jo seriālam ir nemainīga uzbūve: vairāki aizdomās turamie, mīklainas norādes, neizprotami motīvi un vainīgais tiek noskaidrots tikai sērijas noslēgumā.

4. Nebūt ne katrā «Midsomeras slepkavību» sērijā notiek slepkavošana. 2016. gadā 18. sezona sākās, šķiet, ar vienu vienīgo bezslepkavību sēriju, kur cilvēki, jā, gāja bojā, taču netika nogalēti.

5. Seriāla fani zinās, ka Toma Bārnabija un viņa sievas Džoisas meita Kallija ieguva vārdu par godu Šveices ciematam, kurā viņa tika ieņemta savu vecāku medusmēneša laikā. Tomēr rakstniece Karolīna Greiema atklājusi, ka reālajā dzīvē Kallija ir bijusi maza meitene, kura mēdza ienākt viņas dārzā.

6. Seriālu nefilmē tikai saulainā laikā, kāds miglainajā Albionā nav bieži. Ha, ha! Pirms katra sērija nonāk uz ekrāniem, tiek izmantota datormaģija - debesis padarītas gaišākas, mākoņi - zilāki un zāle zaļāka... Piemēram, aktierus nefilmē visā augumā, lai neredzētu, ka viņi stāv peļķēs, dubļos, ar gumijniekiem kājās. Bet, ja ārā ir ļoti vēss, tad pirms ārskatu filmēšanas aktieri sūkā ledus gabaliņus, lai nebūtu elpas garaiņu un saglabātos ilūzija, ka notikumi risinās vasarā.

7. Skatoties kārtējo sēriju, fani var arī smalki izglītoties. Tonis, kas dzirdams seriāla tituldziesmā, radīts ar īpašu mūzikas instrumentu tereminu. To pagājušā gadsimta 20. gados izgudrojis krievu inženieris Ļevs (Leons) Teremins. Sākotnēji instrumentu dēvēja par termenvoksu («Termen Vox» - Termena balss), un tas bija modernā sintezatora «vecvectētiņš».

8. Toma Bārnabija lomas tēlotājs Džons Netls vienā no sērijām sacīja, ka iegādājas savus uzvalkus «Marks & Spencer» veikalos. Kur vēl labāka reklāma pusmūža vīriešu apģērbam...

9. Nav dzirdēts, ka seriāla aktieri būtu sagādājuši galvassāpes savas nepaklausības dēļ. Bet reiz kāda zoss (putns!) bija nolēmusi kļūt par aktrisi un iesoļoja kadrā. Nebija viegli putnu aizvilināt prom.

10. Katras sērijas filmēšana ilgst vidēji piecas nedēļas.

11. Lai noskatītos visas «Midsomeras slepkavību» 22. sezonas sērijas uzreiz, vairāk nekā nedēļu būtu jādirn pie ekrāna bez miega, ēšanas un citām pīppauzēm.

12. Seriāla fane ir arī Apvienotās Karalistes karaliene Elizabete II.

13. Jaunais Bārnabijs - Toma brālēns Džons - šajā seriālā ir filmējies arī dārznieka lomā. Nevar aizmirst viņa smīnošās acis, un uzcītīgam skatītājam, ieraugot Džonu Bārnabiju, prātā jaucas jautājums: «Kur es viņu jau redzēju?!»

14. Reiz kādas sērijas filmēšana tika pārtraukta, jo pārāk atgādināja reālu notikumu. Tajā iesaistītas divas ģimenes un, protams, nāve.

15. Džona sievas Sāras Bārnabijas grūtniecība ir īsta, jo aktrise Fiona Dolmana Sāras lomā filmējās, kad bija gaidībās.

16. Sāras un Džona Bārnabiju meita Betija 22. sezonā nebūs daudz redzama, jo filmēja 2021. gadā Covid-19 laikā un mazās aktrises īstie vecāki nevēlējās pakļaut bērnu inficēšanās riskam.

17. Toms Bārnabijs - Džons Netls atvadījās no «Midsomeras slepkavībām» 2011. gadā. Viņš filmējās 14 gadus. Starp citu, Netls uzrakstījis ironisku autobiogrāfiju, un tā nav viņa vienīgā grāmata.

18. Toma Bārnabija vietā stājās Džons Bārnabijs, kuru atveido aktieris Nīls Dadženss.

Svarīgākais