VAKARA ZIŅAS. Ērika Eglija-Grāvele. Tālu no politikas

© Gints Ivuškāns/F64

Dailes teātra aktrise Ērika Eglija-Grāvele atklāj, ka vasarā turpināsies darbs studijā «Tasse Film», kur top vēsturiska melodrāma par Latvijas trešo atmodu un jaunu sievieti politikā šajā laikā.

Galvenās varones, ko atveido Ērika, prototips ir jaunā Latvijas poļu izcelsmes žurnāliste un politiķe Ita Kozakeviča, viena no Latvijas atmodas laika spožākajām zvaigznēm, 1990. gada «Sieviete Latvija». Topošā kinolente ir režisores Ilzes Kungas-Melgailes debija spēlfilmas žanrā, un tās pirmizrāde iecerēta 2023. gada martā.

«Tā ir politika, un es no tās esmu ļoti tālu. Tāpēc pilnībā uzticos režisorei. Viņa to visu ir ļoti, ļoti daudz pētījusi un izzinājusi. Viņa sūta arī man dažādus materiālus, un man ir prieks uzzināt ko vairāk par šo sievieti, par kuru, jāatzīst, neko daudz nebiju dzirdējusi. Ļoti interesanta personība. Man ir ārkārtīgi aizraujoši rakāties un pētīt, kāda viņa bijusi, ko un kāpēc darījusi, un pagodinoši, ka tādu personību man atvēlēts nospēlēt,» atzīst galvenās lomas atveidotāja.

Piecas jaunas lomas

Izvērtējot aizvadīto teātra sezonu, aktrise secina: «Tā bija ļoti darbīga. Tiklīdz varēja pilnasinīgi sākt strādāt, tā arī no zvana līdz zvanam diezgan ražīgi esam strādājuši. Patiesībā kovida laiks pagāja tādā kā mutulī, pat sajucis, kurš gabals kurā sezonā tika uztaisīts, jo visu laiku bijām tajā iekšā, visu laiku strādājām.»

Ērikas jaunākā loma ir Aktrise Dailes teātra šīs sezonas grāvējā - poļu dramaturģes Ankas Herbutas lugā «Rotkho», kas tapusi, iedvesmojoties no Marka Rotko darbiem, un ko iestudējis Lukašs Tvarkovskis (Polija).

«Tā jau aizgājusi pasaules mērogā - par mums interesējas un aicina uz dažādiem festivāliem. Un tas ir forši! Tās ir atkal jaunas iepazīšanās un jauna pieredze,» stāsta Ērika. Viņa priecājas, ka šis jauniestudējums ir ļoti saliedējis kolēģus, kuri tajā darbojas. «Režisoram ir izdevies izveidot tādu kā komūniņu, ģimenīti, kurā visi esam kopā. Tas rada ļoti mājīgu sajūtu. Mums visiem ir «maikas», T krekli un hūdiji, uz kuriem uzprintēti ar izrādi saistīti logo, un dienā, kad mums jāspēlē «Rotkho», mēs visi tos velkam - dienas pirmajā pusē mēģinām un tad vakarā ģērbjam kostīmus. Nevienā citā izrādē tā nav. Tā ir tāda īpaša mīlestība pret šo izrādi,» stāsta Aktrises lomas atveidotāja.

Vēl aizvadītajā teātra sezonā Ērikai bija loma Oskara Lutsa sirsnīgajā un aizkustinošajā stāstā visai ģimenei «Pavasaris», ko iestudēja režisors Prīts Pedajass, Auroras loma Regīnas Ezeras izcilā romāna «Zemdegas» inscenējumā, ko veidoja režisors Dmitrijs Petrenko, Annijas loma Henrija Luisa, Džonatana Seiera un Henrija Šīlda «Izrādē, kas saiet sviestā», ko Dailes teātrī iestudēja «Mischief Theatre» režisore Eimija Mārčanta, un monoizrāde «Dziesmas tukšai vietai», kas ir muzikāli stāsti par sievietēm, kuras izrādās liktenīgas viena otrai.

Svarīgākais