Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Slavenākā latviete Holivudā

© Scanpix

Tā viņu dēvē. Lailu Robinu jeb Robiņu uzskata par vienu no veiksmīgākajām un panākumiem bagātākajām latviešu izcelsmes ASV teātra, TV un kino aktrisēm Holivudā.

Tiesa, viņa tiek pieteikta kā amerikāņu aktrise, jo dzimusi Sentpolā Minesotas štatā. Vecāki - ķīmiķis Jānis Robiņš un Brigita, dzimusi Švarca. Ģimenē ir vēl trīs māsas: Daina, Baiba, Zaiga. Nācies lasīt norādi, ka 1959. gadā dzimusī Laila Robiņa ir amerikāniete pirmajā paaudzē, jo viņas vecāki ir emigranti no Latvijas.

Laila Robiņa mācījusies Jeila universitātes drāmas skolā un Viskonsinas universitātē Oklērā. Ārzemju medijos tiek uzsvērts, ka viņa mērķtiecīgi ieguvusi labu izglītību. Filmēties Holivudā Laila Robiņa sāka 1987. gadā, piedaloties komēdijā «Lidmašīnas, vilcieni un mašīnas». Viņa atcerējusies, ka animācijas filma «101 dalmācietis» iedvesmojusi viņu kļūt par aktrisi: «Es vēlējos kļūt par aktrisi, kad noskatījos animācijas filmu «101 dalmācietis». Man iepatikās Kruella de Vila, un es gribēju spēlēt šo lomu! Viņa bija tik glamūrīga, tik varena un tik izsmalcināta dāma, kādu es nekad nebiju redzējusi!»

Ārzemju - angliski rakstošajos - medijos Lailai Robiņai tiek pievērsta liela uzmanība, vērtēta viņas karjera un uzsvērts, ka šķietami viegli gūtie panākumi ir smaga darba rezultāts. Lielākos panākumus guvusi ar savām teātra lomām izrādēs «Venēcijas tirgonis», kā arī TV seriālā «Soprano ģimene», kurā viņa tēloja Līviju Soprano. 2004. gadā piedalījusies vienā seriāla «Sekss un lielpilsēta» sērijā kopā ar Mihailu Barišņikovu. Atveidojusi nozīmīgas otrā plāna lomas kulta seriālā «Svešais starp savējiem» jeb «Homeland» un «Ilūzija»... Tiek izcelts fakts, ka aktrise turpina spēlēt teātrī, lai arī kino sasniegusi ievērojamus panākumus un it kā varētu atteikties no mazāk nozīmīgās teātra skatuves. Viņai ir lielas darbaspējas, un Laila Robiņa ir panākusi režisoru uzticēšanos - aktrisei piedāvā lomas bez provēm. Uzreiz! Iespējams, maz zināms ir fakts, ka viņa spēlē klavieres, jo Laila Robiņa ir visai noslēgta un par privāto dzīvi runājusi selektīvi, izlases veidā.

Viņa labprāt sadarbojas ar jaunajiem režisoriem, nevis pieredzējušiem smagsvariem. Kādā intervijā aktrise sacījusi, ka, strādājot ar gados jauniem režisoriem, viņa iepazīst jaunāko paaudzi, vērtības, ko šie cilvēki vēlas izteikt, un viņa vēloties būt daļa no šīs paaudzes.

Aktrise ir stāstījusi par savām latviskajām saknēm, kopā ar vecākiem bijusi Latvijā astoņdesmito gadu sākumā. Viņas vecāki palīdzējuši meitai piepildīt viņas amerikāņu sapni kļūt par aktrisi. Viņa pateicībā stāstījusi, ka mamma un tētis allaž atbalstījuši un nav atrunājuši no aktrises karjeras, turklāt uzsvērusi kādam ārzemju preses izdevumam, ka vecāki ir dzimuši Latvijā, valstī, kurai ir bagāta, daudzpusīga kultūras dzīve.