Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Ko vēl nezinājāt par "melno piektdienu"?

© Pixabay

Šogad daudziem tik netīkamais datums – piektdiena, trīspadsmitais – ir tikai 13. maijā. Arī pērn tā dēvēto melno piektdienu piedzīvojām vienu reizi – augustā. 

Piektdiena, trīspadsmitais, šķiet, ir aprakstīta krustu šķērsu. Tas vien pierāda, ka daļai cilvēces māņticība un mīti mēdz būt dzīvotspējīgāki nekā loģika. Kas pērn «melnajā piektdienā» notika Latvijā? Nekas tik īpašs, lai būtu iemesls paraskavedekatriafobijai: robežsardze novērsa 71 personas mēģinājumu nelikumīgi šķērsot Latvijas - Baltkrievijas valsts robežu, bet Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde apturējusi divus grupējumus, kas piedāvāja viltot vakcinācijas faktu. Protams, ja gribas sameklēt kādas nelāgas sakarības personiskajā dzīvē, tad šķēršļu nav, jo tas tomēr ir psiholoģisks fenomens. Aprēķināts, ka ASV ekonomika zaudē 800-900 miljonus dolāru katrā no melnajām piektdienām, jo cilvēki atsakās doties uz darbu, tāpēc ka baidās - notiks kas fatāls. Dažas aviokompānijas pat nelido! Un nez vai viņus pārliecinātu holandiešu zinātnieku pētījums, ka velna duča piektdienā visādu ķibeļu ir mazāk, jo tie, kuri baidās no šī datuma, uzvedas piesardzīgi, bet tie, kuri to neievēro, to... neievēro un dzīvo nost.

Latvijas Apdrošinātāju asociācijas mājaslapā ievietoti kādas aptaujas rezultāti. No tiem cilvēkiem, kuri pievērš uzmanību dažādiem ticējumiem vai māņticīgām sakarībām, tikai nepilna desmitā daļa uzskata, ka «melnā piektdiena» var iespaidot to, vai lietas iet no rokas vai neizdodas. Daudz vairāk - 40% - pauž pārliecību, ka zināmu iespaidu atstāj Mēness fāzes. Savukārt piektā daļa atzīst, ka viņus var ietekmēt laikapstākļi. Zīmīgi, ka vīrieši daudz vairāk nekā sievietes domā, ka 13. datumam ir zināma ietekme. Uzskatu, ka «melnā piektdiena» var iespaidot viņu veiksmi un ikdienas panākumus, pauduši 18% vīriešu, bet tikai 4% sieviešu. Tam, ka kopumā viss atkarīgs no paša cilvēka, piekrīt arī lielākā daļa jeb 60% aptaujas dalībnieku, atzīstot, ka nesaista savu veiksmi vai ikdienas negadījumus ar ticējumiem vai māņticīgām sakarībām. Savukārt no tiem, kas šādām sakarībām tic, un tie kopumā ir 40%, tikai nedaudzi - vien 3% - atzīst, ka ietekme uz veiksmi var būt melnam kaķim, kurš pārskrien ceļu. Pavisam maz aptaujas dalībnieku atzīmējuši, ka veiksmi varētu ietekmēt izkāpšana no gultas ar kreiso kāju un sasveicināšanās pāri slieksnim.

Toties Lielbritānijā no «melnās piektdienas» bīstoties ķirurgi un pat atceļot operācijas.

PIEKTDIENA, 13.

GADS MĒNESIS

2022 maijs

2023 janvāris, oktobris

2024 septembris, decembris

2025 jūnijs

2026 februāris, marts, novembris

2027 augusts

2028 oktobris

2029 aprīlis, jūlijs

2030 septembris, decembris