Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Uz ekrāna mīlēja, dzīvē – ienīda. "Vējiem līdzi" aktieru pāris

© https://lr1.lsm.lv/lv/raksts/sii-diena-vesture/15.-decembris.-filmas-vejiem-lidzi-pirmizrade.a46181/

Ne viss, ko redzam uz ekrāniem, atbilst īstenībai. Tā bijis  seriālā «Kāsla metode» par rakstnieku Ričardu Kāslu un detektīvi Keitu Beketu – uz ekrāna mīlas pāris, bet ikdienā Kāsla lomas tēlotājs Neitans Filjons pret Beketu vai Stanu Katiču bijis emocionāli vardarbīgs un ne reizi vien novedis aktrisi līdz asarām. Līdzīgi noticis arī ar slavenā romāna «Vējiem līdzi» ekranizējuma ne mazāk slavenajiem aktieriem Vivjenu Lī un Klārku Geiblu.

Radīti viens otram

Jo īpaši skatītājām, iespējams, gribējās ticēt un cerēt, ka pāris uz ekrāna jūtas līdzīgi arī dzīvē. Bet Klārks Geibls bija vienaldzīgs pret skaistuli Vivjenu Lī, jo viņa sirds piederēja sievai Kerolai Lombardai, kura 1933. gadā gāja bojā autokatastrofā. Vivjenas Lī sirds arī bija aizņemta.

Geibla un Lī duets šajā ekranizējumā ir atzīts par leģendāru.

Kā Rets Batlers sacīja Skārletai O’Hārai? Dārgā, cienot jūsu dabas doto prātu, piedāvāju jums kļūt par manu mīļāko? Starp viņiem valdīja mīlestība, naids, bija krāpšana un smagi zaudējumi. Uz ekrāna, protams. Grāmatā un uz ekrāna Rets neprātīgi mīlēja Skārletu, bet viņa ar savām kaprīzēm nogalināja pat vissiltākās jūtas. Tikmēr skatītājas bija pārliecinātas, ka tādu kaisli nevar notēlot. Tātad viss ir pa īstam. Viņi ir radīti viens otram... Ak vai!

Katrs par sevi

Kaut arī Geibls nebija iesācējs aktieris, par visslavenāko viņa lomu kļuva Rets Batlers Mārgaretas Mičelas romāna «Vējiem līdzi» ekranizācijā, kuras pirmizrāde notika 1939. gada janvārī Atlantā. Geibls uzreiz tika akceptēts Batlera lomai. Viņš bija tik pārliecinošs, ka ne ko pielikt, ne atņemt. Par šo lomu viņu trešo - un pēdējo - reizi nominēja «Oskaram». 1989. gadā filmu iekļāva Nacionālajā filmu reģistrā.

Skārletas lomas tīkotāju bija daudz. Skaistas un slavenas, un starp viņām - līdz tam ne pārāk zināmā Vivjena Lī. Režisors ļoti riskēja, viņu apstiprinot šai lomai. Taču mazpazīstamā aktrise filmēšanas laukumā apbūra visus. Visus, tikai ne Geiblu. Viņš neslēpa nepatiku un pat neieredzēja Vivjenu. Geibls bija pārliecināts - šī zaļknābe sabojās visu filmu. Viņa filmu! Arī Vivjena nejuta simpātijas pret aktieri.

Kad vajadzēja filmēt Skārletas un Reta skūpstīšanos, aktrise bēga uz savu grimētavu un bija tuvu histērijai. Viņa teica, ka nespēj skūpstīties ar cilvēku, kurš ož pēc viskija un tabakas. Geiblu tas uzjautrināja, un viņš vēl jo demonstratīvāk aizkūpināja cigāru. Un tad... pirms katras romantiskās ainas viņš ēda sīpolus! Vivjena bija novesta līdz asarām, tomēr spēja ticami tēlot kaisli, bet aiz muguras lādēja viņu visiem iespējamajiem nelāgajiem vārdiem, kurus zināja...

Tikai naids

Tie, kuri zināja par abu aktieru sarežģītajām attiecībām filmēšanas laukumā, bija pārliecināti, ka agrāk vai vēlāk viņi samīlēsies viens otrā. Tā nenotika. Abiem personiskajā dzīvē viss bija kārtībā un nevajadzēja meklēt aizraušanos ārpus tās.

Kad filma iznāca uz ekrāniem un bija jādodas reklāmas tūrēs, režisors lūgtin lūdzās kašķīgo pāri kaut uz dažām stundām pievaldīt naidu, lai cilvēki noticētu, ka tāda romantika, kāda bija Retam un Skārletai, ir iespējama arī dzīvē... Geibls un Lī nepiekrita izlikties - filmēšana beigusies, viņiem vairs nevajadzēja tēlot...