Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Sonora Vaice: ir ļoti grūti dabūt cilvēkus atpakaļ koncertzālēs

© Ģirts Ozoliņš/F64

Skatītāju mīlētajai operas dīvai Sonorai Vaicei 3. maijā bija dzimšanas diena. 

«Diezgan bieži savā dzimšanas dienā esmu bijusi uz skatuves un tad to esmu svinējusi kādā teātrī vai koncertzālē. Pēc tam ir arī satikšanās ar draugiem un radiem. Vislabāk man patīk svinēt vasarā, kad var vienkārši jauki pasēdēt ārā. Pēdējo divu gadu laikā tas viss gan bija nobrucis, bet… gribas jau to dzīvi dzīvot,» saka šarmantā jubilāre, atklājot, ka tradicionāli viņas svētku galdā tiek celta pašas cepta rabarberu maize. Un rabarberi ir no pašas dārza.

Šis pavasaris operdziedātājai ir neiedomājami darbīgs. Saņēmusi augstāko Latvijas valsts apbalvojumu mūzikā - «Lielo Mūzikas balvu 2021» kategorijā «Gada uzvedums» par pašas veidoto multimediālo monooperu «Cilvēka balss. Telefons», Sonora Vaice neslēpj, ka ir ļoti laimīga. «Tas bija ļoti liels pārsteigums, jau nominācija šķita milzīgs nopelns,» viņa saka un ikvienu aicina uz šo izrādi maijā Cēsīs, Liepājā un VEF Kultūras pilī, kur monoopera pirmo un pagaidām vienīgo reizi tiks spēlēta kopā ar Operetes teātra simfonisko orķestri Jāņa Stafecka vadībā. Savukārt 9. maijā Sonora Vaice būs uz Latvijas Nacionālās operas un baleta skatuves, kur gaidāms atbalsta koncerts ukraiņu tautai «Slava Ukrainai!». «Ikviens mīļi aicināts, turpināsim atbalstīt Ukrainas karā cietušos,» viņa aicina, piebilstot, ka vēl viens koncerts, atbalstot Ukrainas tautu un paužot nosodījumu pret Krievijas izvērsto karu Ukrainā, gaidāms maija vidū Ogres novada Kultūras centrā - tā būs Operetes teātra teatralizētā koncertprogramma «Mīlestības mūzika».

«Ir ļoti grūti dabūt cilvēkus atpakaļ koncertzālēs, un tam ir dažādi iemesli. Vieni pieraduši visu skatīties «Youtube», citiem nav naudas, daudzi ir izsisti no līdzsvara politiskās situācijas dēļ un iekrituši depresijā. Pandēmijas un kara dēļ ir tāda putra ievārījusies visā pasaulē, ka ir jānotiek brīnumam, lai ātri visu atkal dabūtu atpakaļ normālās sliedēs,» domā operdziedātāja, uzsverot, ka visa mākslas pasaule ļoti cer, ka cilvēku interese par mākslu tomēr atgriezīsies. Un vislabākā dāvana viņai dzimšanas dienā būtu, «ja izgaistu visi vīrusi, beigtos karš un beidzot iestātos miers».