Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Ko Putins darīja Latvijā, būdams pusaudzis?

© Scanpix

Ir kāda Krievijas prezidenta Vladimira Putina mīļākās skolotājas Veras Gurevičas uzrakstīta grāmata, kas izdota 2004. gadā Sanktpēterburgā. Esot arī izdota atkārtoti, un tiem vajadzējis būt papildinātiem un pārstrādātiem izdevumiem, bet sanākuši tikai pārstrādāti, proti, grāmatiņa ar katru atkārtotu izdošanas reizi kļuvusi arvien plānāka.

Skolotāja raksta, ka 1969. gada vasarā Vera Gureviča un viņas audzēkņi aizbraukuši uz Latviju, dzīvojuši teltīs pie Guļbinkas ezera netālu no Aglonas, gājuši divus trīs kilometrus uz lauku sētām pēc piena.

Ezerā piebarojuši divas pīles un pirms prombraukšanas nolēmuši tās apēst. Bet kurš nocirtīs pīlēm galvu? Skolotāja atceras, ka uzreiz prom aizgāja tie, kam bija vāji nervi. Putins, kurš toreiz bijis pusaudzis, uzmetis sev segu tā, lai būtu nosegta galva, pieprasījis, lai viņam atnes pīli un padod to tā, lai viņš var ērti nocirst galvu. Un nocirtis. Pēc tam bērni aizvesti ekskurijā uz Rīgu, kur parādīts pilsētas centrs un Raiņa piemineklis.

Par to, kāds raksturs Putinam bija jau skolas laikā, liecina vēl viens skolotājas atmiņu fragments. Viņa reiz klasi aizvedusi uz kino. Jutusi, ka kaut kas notiek. Atskatījusies - bērni stāv aplī, vidū guļ kāds puika, bet Putins uz visu noraugās no malas. Cietušais sacījis, ka neveiksmīgi pakritis, laikam salauzis vai izmežģījis kāju, bet pārējie klusējuši. Skolotājai šķitusi aizdomīga Putina malā stāvēšana, bet bijis svarīgāk nogādāt cietušo puiku uz slimnīcu. Tur konstatēts, ka lauzta potīte. Nākamajā dienā viņa pēc stundām aprunājusies ar Putinu. «Es viņu pacēlu un nometu, nezināju, ka viņš ir tāds vārgulis,» atbildējis Putins, nepaskaidrojot, kāpēc konflikts radies. Uz skolotājas pamācību, ka nevajag kauties, bet visu risināt sarunu ceļā, viņš pateicis: «Ir cilvēki, kuri vārdus nesaprot vai negrib saprast. Viņi saprot tikai spēku.» Tobrīd viņš bija 14 gadus vecs. Skolas gados Putins bijis kauslīgs un uz jautājumu, kāpēc tā dara, atteicis: «Vienkārši tāpat, ir interesanti…»

Visu rakstu par Putina nedarbiem skolas laikā var izlasīt brīvdienu žurnālā "VAKARA ZIŅAS".