Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Oligarham Avenam trūkst naudas apkopējai?

© Ģirts Ozoliņš/F64

Eiropas Savienības un Lielbritānijas sankcijām pakļautais Krievijas oligarhs un Latvijas pilsonis Pjotrs Avens izdevumam «Financial Times» sūkstījies, ka viņam tagad trūkstot līdzekļu ikdienas rēķinu apmaksai. Par to raksta ziņu aģentūra LETA, atsaucoties uz interneta laikrakstu «Ukrainska Pravda».

«Vai varēšu atļauties apkopēju vai šoferi? Es pats automašīnu nevadu,» atzinis miljardieris un Kremlim tuvais oligarhs, pieļaujot, ka varbūt pameita izlīdzēs. «Mēs nesaprotam, kā izdzīvot,» teicis Avens, kurš pagaidām atrodas Londonā. Kur vēl trāpīgāku raksturojumu šai situācijai kā meksikāņu ziepju operas nosaukums «Bagātie arī raud»...

Avenam pieder divstāvu dzīvoklis prestižajā Londonas Sentdžeimsas rajonā un savrupmāja piepilsētā. Viņa īpašumtiesības, konti bankās un aktīvi sankciju dēļ ir iesaldēti. Arī Šveices varas iestādes arestējušas kalnos esošu luksusa dzīvokli, kas pieder Avenam, vēstījis britu laikraksts «Guardian». Bet Itālijas varas iestādes arestējušas Avenam piederošu būvniecības kompleksu Sardīnijas salā, un sankcijas Avenam piemērojusi arī Austrālija. Viņš gan sola tās apstrīdēt.

Latvijā Avenam tieši vai pastarpināti pieder vairāki īpašumi, piemēram, ēku komplekss «Klauģu muiža» Madonas novadā. Žurnāls «Interior» tam veltījis cildinošus vārdus: «Madonas novadā, Klauģu ezera krastā, tapušais vērienīgais projekts - Klauģu muiža - neapšaubāmi ierindojas pasaules mūsdienu arhitektūras ievērojamo objektu sarakstā. Unikālu to padara laikmetīgas arhitektūras un Latvijas lauku ainavas sintēze, jo ēku komplekss ir nepārspējami organiski iekļāvies mežainajā ezera krasta masīvā.»

Ar Avena helikopteru tika «lidināts» Romas katoļu baznīcas pāvests Francisks vizītes laikā Latvijā 2018. gadā. Tolaik netika pievērsta pārāk liela uzmanība helikoptera īpašniekam, jo tas netika īpaši akcentēts, un uz ātru roku pieejamā informācija tolaik liecināja, ka «Valsts prezidenta kancelejai lūgts piešķirt 158 385 eiro preses centru nodrošināšanai Aglonā un Kongresu namā, kā arī helikopteru un transporta nodrošināšanai». Tieši tik bezpersoniski.

Bet nu Avens kritis vismaz kaut kādā nežēlastībā Latvijā. Latvijas Universitātes Senāts ārkārtas sēdē lēma atņemt viņam goda doktora grādu, un Avens ir pirmais, jo līdz šim šis Latvijas Universitātes goda nosaukums nebija atņemts nevienam tā īpašniekam. Arī Ordeņu kapituls pieņēma lēmumu par augstākā Latvijas valsts apbalvojuma, Triju Zvaigžņu ordeņa, atņemšanu Pjotram Avenam. Diemžēl šis apbalvojums tāpat kā Latvijas pilsonība nav līdzvērtīgi tai morālei un ētikai, kuru tiem vajadzētu pārstāvēt... Tāpēc arī retorisks jautājums: cik ievērojamas problēmas tas radīs Pjotram Avenam?