VAKARA ZIŅAS. Mārtiņam Rītiņam "Vincentā" atrasts cienījams pēctecis - jauns šefpavārs

Šefpavārs Uvis Janičenko darbu sāka 1. aprīlī. © Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Ilgus gadus restorāna «Vincents» vārds tika saistīts ar pavārmākslas leģendu Mārtiņu Rītiņu. Šogad februārī Mārtiņš devās mūžībā. «Pārdomu un pārrunu rezultātā atradām kopīgu valodu, kopīgu redzējumu ar Uvi Janičenko un nolēmām aicināt mūsu komandā,» saka restorāna «Vincents» līdzīpašnieks Emīls Jakrins.

Restorāna īpašnieku vēlme bija atrast cienījamu pēcteci Mārtiņam Rītiņam. Tādu, kurš varētu turpināt veidot tāda līmeņa restorānu, kāds ir «Vincents», piedāvājot evolucionāras, nevis revolucionāras izmaiņas, uzsver Emīls Jakrins.

Uvis Janičenko apguvis pavāra arodu pasaulslavenos «Michelin» zvaigžņu restorānos, mācoties un strādājot ārpus Latvijas 10 gadus. Par viņa prasmēm līdz šim varēja pārliecināties Rīgā, kur Uvis Janičenko pēc atgriešanās Latvijā atvēra maiznīcu un «brokastotavu» «Mīkla» un restorānu «Rūme».

Restorāns «Vincents» šefpavāra Mārtiņa Rītiņa vadībā darbojās gandrīz 30 gadu, kur Rītiņš strādāja līdz pat savas dzīves beigām. 1994. gadā restorāns «Vincents» aizsākās kā neliela kafejnīca un mākslas galerija, kas toreiz un arī turpmāk būs Mārtiņa «augstās mākslas» virtuves vērtību mājvieta. Mārtiņš savu misiju redzēja iespējā izglītot cilvēkus par tīriem un sezonāliem produktiem - to pozitīvo ietekmi uz veselību, kā arī ētiskajiem un garšas aspektiem. Šā iemesla dēļ restorāns «Vincents» jau izsenis izmanto lielākoties bioloģiskas izejvielas, un to solījis turpināt arī Uvis Janičenko.

Svarīgākais