Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Olgas svētku diena

© PUBLICITĀTES FOTO: MATĪSS MARKOVSKIS

«Man patīk radīt svētkus, man patīk, ka pie manis nāk ciemiņi, un pat tad, ja viņu ir simts, es parūpējos par to, lai katrs jūtas tā, ka ir visvairāk gaidīts. Šo rūpi par saviem viesiem esmu mantojusi no vecākiem un vecvecākiem,» saka vairāku paaudžu skatītāju mīlētā dziedātāja Olga Rajecka.

Janvārī viņa nosvinēja nozīmīgu dzīves jubileju, un, lai atzīmētu šo notikumu, skatuves māksliniece ieplānojusi vairākus lielus koncertus, kuros aicinājusi piedalīties savus draugus un kolēģus, ar kuriem krustojušies viņas radošie ceļi.

Koncertu viesu sastāvs atšķirsies

Koncertos piedalīsies gan deju kolektīvi, kuros Olga dejojusi un joprojām dejo, gan viņas draugi mūziķi, ar kuriem kopā uzstājusies, gan komponisti, kuri īpaši viņai rakstījuši dziesmas. «Daudzi mani draugi diemžēl jau muzicē uz citām skatuvēm, taču - kamēr esam dzīvi, svētki ir jāsvin! Būšu ļoti priecīga par iespēju atkal uzstāties publikas priekšā,» saka dziedātāja, piebilstot, ka katra koncerta viesu sastāvs atšķirsies.

Jubilejas koncerttūri Olga sāks 2. aprīlī ar diviem koncertiem - pulksten 15 un pulksten 19 - atjaunotajā Lielvārdes kultūras nama zālē. Tā turpināsies Valmierā (8. aprīlī), Latgales vēstniecībā «Gors» Rēzeknē (9. aprīlī), VEF Kultūras pilī Rīgā (22. aprīlī), Ventspilī (24. aprīlī), Vidzemes koncertzālē «Cēsis» (30. aprīlī), kā arī vasarā brīvdabas estrādēs - Krustpils saliņā (11. jūnijā), Rojas estrādē (15. jūlijā), Dobeles Ķestermeža estrādē (29. jūlijā), Jelgavas brīvdabas koncertzālē «Mītava» (6. augustā), Kandavas brīvdabas estrādē «Ozolāji» (12. augustā), Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē (24. augustā), Liepājas koncertzālē «Pūt, vējiņi!» Liepājā (26. augustā), bet koncertu tūre noslēgsies Saulkrastu estrādē (3. septembrī).

Košums, skaistums un prieks

«Man svarīga ir ģimene, un vispār - es esmu svētku organizatore. Man patīk svētki, mums mājās svētki vienmēr ir ļoti skaisti - gan Ziemassvētki un Jaungads, gan Lieldienas, gan Līgo svētki. Katru gadu pirms Jāņiem mums ir lieli svētki vīra mājās Saulkrastos, kur rīkojam festivālu visiem saviem draugiem un draugu draugiem. Tur sabrauc ļoti daudz mūziķu, vienmēr izdomājam arī kādu svētku tematiku un riktīgi nosvinam atkalsatikšanos un vasaras sākšanos, jo vasarā visiem ir darbs un satikties nesanāk,» stāsta Olga.

Viņa ir dzimusi lielā ģimenē, kur vienmēr ir svinēti visi svētki un vienmēr visi ir dziedājuši. «Mana mamma arī mīl svētkus un svinēt dzīvi,» saka dziedātāja, paskaidrojot, ka svētki viņai ir jau gatavošanās tiem - gan cienasta gatavošana, zinot, kas kuram garšo, gan pucēšanās, gan viesu gaidīšana, gan prieks par satikšanos. «Mamma, vecāmamma un vectēvs man jau no bērnības mācīja, ka ēdiens ir daļa no svētkiem, un māsīcas ome, kura Latvijas laikā bija beigusi Kaucmindes mājturības skolu, mums ar māsīcu iemācīja pilnīgi visu - gan pamatēdienu gatavošanu, gan kūku un pīrāgu cepšanu. Paldies viņai par to,» Olga tiešām ir pateicīga par iegūtajām saimnieces prasmēm un priecājas, ka tās pārmantojusi arī viņas meita Marija. «Dzīvi vajag svinēt!» Olga uzsver, sakot, ka paies laiks un tas, ko tu atcerēsies, būs svinības, košums, prieks un skaistums, ka esi bijis sapucējies un laimīgs.

Dejas, klavieres un čells, «Dāmu pops»

Vārdu ģimene Olga lieto plašākā nozīmē. Viena ģimene ir vīrs un bērni, cita ģimene - vidējās paaudzes deju kolektīvs «Rotaļa XO», kuram viņa pievienojās pirms desmit gadiem, un vēl viena ģimene tagad ir deju kolektīvs «Madara», kas izveidots pirms vairāk nekā trim gadiem, pārceļoties uz dzīvi Berģos. «Deju mēģinājumi, gatavošanās koncertiem, deju koncerti - tie arī ir lieli svētki! «Madara» un «Rotaļa XO» dejos ar mani arī manos jubilejas koncertos, un tie atkal būs svētki,» Olga patiesi priecājas par gaidāma tikšanos Lielvārdē un uz VEF Kultūras pils skatuves. Savukārt no 15. līdz 20. jūnijam Olga ar «Madaru» dosies uz deju festivālu Eslingenā Vācijā, kur uzaicināti piedalīties deju kolektīvi no visas Eiropas. «Tur dejotājiem dziedāšu ballē un jau tagad zinu, ka tie arī būs forši svētki!»

Olga stāsta, ka svētku sajūta viņai ir ne tikai koncertos, bet arī mēģinājumos, satiekoties ar mūziķiem. Pandēmijas laikā, kad pulcēšanās bija maksimāli ierobežota, radās jauns projekts sadarbībā ar mūziķiem Jāni Miltiņu un Tomasu Anču. «Izveidojām ļoti skaistu programmu klavierēm un čellam un jau esam bijuši pie klausītājiem daudzviet Latvijā. Cilvēkiem ļoti patīk, mana balss kopā ar čellu ļoti labi skan. Šie puiši arī piedalīsies manos jubilejas koncertos. Protams, koncertos būs arī «Eolika» un «Dāmu pops», un «Turaidas roze». Jā, arī ar «Dāmu popu» atkal esam apvienojušās, tikai Maijas Lūsēnas vietā dzied aktrise Raimonda Vazdika. Mums jau bija viens koncerts Valmierā, kur pusstundas laikā tika izpirktas visas biļetes. Tātad - mūs mīl, mūs grib redzēt,» Olga ir gandarīta.

Jaunas dziesmas, notis, grāmata

Stāstot par savu ģimeni, Olga uzsver, ka vēl tai piederīga ir viņas mīļā Aija (dziedātāja Aija Andrejeva) un Kaspars Ansons, kurš viņai uzrakstījis jaunu dziesmu, kas tiks pirmatskaņota martā. «Būs jaunas dziesmas arī kopā ar Aiju, ko uzrakstījis komponists Kārlis Lācis. Jaunumu man šogad ļoti daudz - arī Ingars Viļums man ir uzrakstījis jaunas dziesmas, izdevniecība «MicRec» latviešu populārās mūzikas nošu grāmatu sērijā izdos manas dziesmas, Kārlis Anitens raksta otru grāmatu par mani, tai vajadzētu iznākt uz koncertu Dzintaru koncertzālē.»

Vēl Olgas ģimenei piederīga ir arī, kā viņa pati saka, pavadošā svīta. Vīrs Ivo, kurš skaņo viņas koncertus un bez kura palīdzības Olga tos vairs pat nevar iedomāties. Draudzene Ināra, kura vienmēr ir līdzās - gan gatavojoties koncertiem un izvēloties tērpus, gan visos koncertos, palīdzot aizskatuvē. Sandra, Inga, Kristīnīte, kuras katra atbild par kaut ko savu, lai viss noritētu bez aizķeršanās. Protams, arī mīļā meita Marija, kura ļoti daudz palīdz, un Līva, kura parūpējas par matiem un nagiem. Un, protams, arī Elita Patmalniece, kura šuj kleitas un dod padomus, kā visefektīgāk izskatīties uz skatuves. «Tas ir ļoti interesants process - šūt kleitas, pasūtīt kurpes, saskaņot tās ar kleitām, lai ir smuki un koši. Arī tie man ir svētki. Un es to nevaru iedomāties bez savas svītas jeb atbalsta komandas, kurā ietilpst arī Raivis, ļoti foršs puisis, kurš vienmēr parūpējas par ziediem un šampanieti, lai viss ir kā īstos svētkos. Jo svētkos vajag iedzert šampanieti, lai dzīve uzdzirkstī!»

Lai ir labāka dzīve

Gaidot savus jubilejas koncertus, Olga jau mazliet paver priekškaru, lai atklātu, ko skatītāji tajos sagaidīs. «Visos koncertos pirmajā daļā būs Imanta Kalniņa dziesmu programma, bet otrajā daļā būs dažādi pārsteigumi. Domāju, liels pārsteigums skatītājiem būs koncerts 8. aprīlī Valmierā, kur uzstāšos kopā ar grupām «Vitamīns» un «Bāze 7», savukārt 9. aprīlī «Gorā», kur vienmēr ir kolosāla publika, būs divi koncerti, un tur es uzstāšos kopā ar «Baltajiem lāčiem», būs arī «Baritoni», un tur manas populārākās dziesmas izskanēs latgaļu variantā, kā īstā lauku ballē.»

Olga uzsver, ka katrā koncertā būs kāds pārsteigums, arī vasarā gaidāmajos koncertos brīvdabas estrādēs. «Es savus svētkus svinēšu visu gadu, un man galvenais, lai šampanietis dzirkstī un visiem ir prieks!»

Taujāta, ko viņai šīs jubilejas reizē novēlēt, Olga atteic, ka viņai viss ir, gribētos tikai, lai nebūtu parādu «Latvijas gāzei». «Jo ir tāda sajūta, ka visus pēdējos gadus strādāju tikai tādēļ, lai samaksātu par gāzi, un par to man ļoti sāp sirds - ka pret mums izturas kā pret vergiem. Es gribētu, lai Latvijā ir labklājība, lai cilvēkiem viss ir forši, lai maniem bērniem ir labāka dzīve un nav jābrauc projām. Es gribētu mazbērnus, bet šodien jau bērnus nevar atļauties, jo jaunajiem ir jāstrādā, lai varētu samaksāt par to, ka viņi vispār dzīvo. Tā ir mana sāpe. Viss pārējais man ir, un, paldies dievam, esmu vesela.»