Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Sers Filimons, kurš strādā pilī

© Instagram

Rīga vēl salīdzinoši nesen starptautiskajā «arēnā» varēja lepoties ar rātsnama kaķiem Kuzju un Muri, bet Krievijas pilsēta Viborga ļoti daudziem saistās ar seru Filimonu – Viborgas pils štata darbinieku.

Ar darba grāmatiņu

Viņam ir darba grāmatiņa, kurā rakstīts, ka (pilnā vārdā) Pils kaķis Filimons dzimis 2010. gadā, ieguvis zinības viduslaiku skolā un viņa amats ir vecākais ņaudošais līdzstrādnieks. Štatā viņš pieņemts 2015. gada 15. oktobrī. Ieraksts apstiprināts ar pils jeb Viborgas muzejrezervāta zīmogu. Par atalgojumu - ne vārda, tomēr zināms, ka sers Filimons tiek labi barots un peles viņam nav jāķer.

Īpaši apģērbts un gleznots

Filimons ir svarīga persona. Tik svarīga, ka cilvēki, braucot uz Viborgu, speciāli fotografē četrkājaino pils darbinieku un fotografējas ar viņu. Ja arī Viborgas muzejrezervāta apmeklējums nav sagādājis cerēto gandarījumu, tad par seru Filimonu pat visīgnākais tūrists pasmaidīs. Jo īpaši - bērni.

Filimons ir pašapzinīgs kaķis - sociālo tīklu slavenība, tāpēc tām dažām fotogrāfijām, kuras cilvēki bildē, - phe, viņš kaķa manierē uzšķauda. Filimons nav sīkumains - ja pils darbinieki ir uzrakstījuši, ka par bildēšanos ar šo rudo minkānu vajagot arī mazliet samaksāt, tad lai divkājainie maksā. Gleznas un apģērbs, lūk, tas ir kas cits! Un, protams, Filimons ir kļuvis par gleznotāju un apģērbu dizaineru modeli. Piemēram, kad ziemā gaisa temperatūra kļūst stindzinoša pat spalvainajam kaķa vīrietim, viņš uzvelkot mēteli. Pirms dažiem gadiem Filimona skapī bijuši vairāki mēteļi, cepure un tauriņš, kuru ap kaklu aplicis nozīmīgos brīžos. Iespējams, nu jau viņš ir ticis arī pie zābaciņiem un var pretendēt uz statusu - runcis zābakos.

Tiesa, paši tuvāki seru Filimonu mēdz dēvēt familiāri - par Fiļku.

Kāds viņš ir?

Filimons esot bijis suvenīru bodītes darbinieka kaķis. Saimnieks gāja uz darbu, Filimons līdzi. Pēc citām ziņām, viņš pieklīdis un uz laiku apmeties suvenīru bodītē. Filimons praties kaunu - vispirms kautrīgi dzīvojis suvenīru bodītē, vēlāk pārcēlies uz izstāžu zāli un pēc tam pārņēmis visas pārējās telpas pilī. Filimons pat patriecis citu pils kaķi un palicis vienīgais ņaudošais pils bruņinieks, vēsta medijs «gorod-plus.tv».

Filimons jau esot pieradis fotografēties ar pils apmeklētājiem un prot pareizi pozēt žurnālistiem. Tomēr viņam ir arī pienākumi - katru rītu jāapstaigā pils zāles.

Filimonam esot izsmalcināta gaume. Viņš ar labpatiku defilējis visgreznākajā speciāli viņam šūdinātajā mētelī, bet iepriekš uzšūtos ancukus vilcis nelabprāt. Viņš izvēlas apmeklēt vērienīgas izstāžu atklāšanas, bet ar savu klātbūtni nepagodina tās, kurās ir maz viesu. Viņš pat zina, ka par draugu jāizvēlas politiski augsta persona, nevis vienkāršs domes deputāts.

Par kaķa aristokrātismu liecina arī tas, ka viņš nemēdz skriet. Parasti pārvietojas cēlā gaitā. Viena no viņa iecienītākajām atpūtas vietām ir pils bibliotēka.

Vai Filimons piedalās pils intrigās? Kā zināms, pilīs tādas bijušas vienmēr. Vienīgā intriga saistās ar rudā runča pēcnācējiem - kāda kaķene mēģinājusi iegalvot, ka viņai piedzimušie kaķēni ir Filimona bērni, bet viņš to kategoriski noliedz vispārzināmu un skaļi neminamu apstākļu dēļ.

Piemineklis kaķim

Kā pirms dažiem gadiem «Neatkarīgajā» rakstīja astroloģe Guna Kārkliņa, viens no Viborgas simboliem ir kaķis. Viņa veidols iemūžināts neskaitāmos suvenīros. Pirmais, kas nāk prātā - droši vien kaķi glābuši Viborgu no žurkām, kas senatnē bija ostas pilsētu sērga. Taču nē - stāsts ir citāds.

Savulaik Viborgas rajonā dzīvoja slavenā somu dzejniece Edīte Sēdergrāna. Vietējie par viņas panākumiem gan neko nezināja, jo dzeja tapa somu valodā. Sēdergrāna jutās vientuļi, un viņas labākais draugs bija kaķis Tutti. Dzejniece teikusi, ka draugs viņu iedvesmo. Par kaķa pēdējām gaitām uz šīs zemes vēsta divi nostāsti. Viens - minci netīšām nošāvis Sēdergrānas kaimiņš, otrs - kaķis aiz skumjām nomiris uz savas saimnieces kapavietas.

Dzejniece arī daudzos fotoattēlos redzama kopā ar minci, un uz dzejnieces simtgadi, 1992. gadā, somu skulptore Nina Terno Viborgai uzdāvāja pieminekli kaķim.