Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Puaro no Daugavpils

© Scanpix

Ir lomas, kas aktierim pielīp, lai kā viņš, iespējams, gribētu no tām atbrīvoties. Britu aktierim Deividam Sušē tāda loma ir augstprātīgais, eksscentriskais, izsmalcinātais Agatas Kristi romānu varonis – slepkavību izmeklētājs Erkils Puaro, kuram labpatīk atsaukties uz pelēkajām smadzeņu šūniņām, ko patiesības labad vajadzētu dēvēt par rozā šūniņām – ja smadzeņu šūnas ir pelēkas, tad tās ir mirušas. Šā gada sākumā Sušē tika iecelts bruņinieku kārtā Vindzoras pilī pēc tam, kad kovida ierobežojumu un noteikumu dēļ šo ceremoniju nācās atlikt.

No Lietuvas un Latvijas

Deivids Sušē dzimis 1946. gada 2. maijā Londonā, viņa māte bija aktrise, bet tēvs - ārsts. Sušē vectēvs, izrādās, bija dzimis tagadējā Lietuvas teritorijā un dzīvojis Kretingā un Klaipēdā, bet vēlāk pārcēlies uz Dienvidāfriku. Viņa uzvārds bijis Šušedovics, ko pats saīsinājis uz Sušē. Savukārt aktiera mātes vectēvs Arnolds Jarše dzīvojis Dinaburgā jeb Daugavpilī, vēstures griežos aizbēdzis uz Parīzi, pēcāk - uz Londonu. Tas ļauj lepoties ar faktu, ka slavena aktiera dzimtas saknes rodamas arī Latvijā.

Tās ir tikai lomas

Skatoties seriālu par Puaro, reizēm viņš ir kaitinošs, daudzreiz - pārgudrs, bet parasti - skrupulozs, gudrs, piekasīgs, komfortu mīlošs. Par laimi, neviens neesam nevainojams, jo seriālā parādās Puaro vājība - sievietes! Nekas nenotiek, pat viegla erotika tik tikko noplīv, bet ir skaidrs, ka Erkilam ir savs Ahileja papēdis.

Reizēm ir gribējies (un esmu tā rīkojusies) pārslēgt TV kanālus, kad Puaro paštaisnums, pašapzinība nokaitina. Tomēr kaut kas viņā ir, un tas «kaut kas» ļauj turpināt līdzpārdzīvot omulīgā resnīša prāta spēlēm.

Zināms, ka seriālu skatītājiem gribas piedēvēt aktieriem gan viņu atveidoto varoņu rakstura īpašības, gan izskatu, gan biogrāfiju. Tāpēc, ieraugot Deividu Sušē «dzīvajā», viņš nebūt neatgādina omulīgo tauklodīti, ko redzam seriālā. Filmējoties aktieris vilcis tā dēvēto tauku mētelīti.

Sušē atzinis, ka viņam patīk būt aktierim, un viņš apzinās, ka Romeo un tamlīdzīgus varoņus nespēlēs gan zemās balss, gan izskata dēļ - neliela auguma, plecīgs... Latvieši teiktu: ducīgs. Sušē sacījis, ka par sarežģītāko lomu savas karjeras laikā uzskata Zīgmundu Freidu.

Sociopāts?!

Filmējoties seriālā par Puaro, Sušē izlasīja visus Agatas Kristi romānus par šo dīvaino beļģu detektīvu un noskatījās ekranizējumus. Viņš bija pārliecināts, ka galveno varoni nedrīkst kariķēt, izsmiet un atainot kā komisku varoni. Sušē it kā iemiesojās Erkila Puaro tēlā un saprata, ka viņš savas dīvainības uztver kā normālu rīcību. Starp citu, Puaro piemītošais humora izjūtas trūkums psiholoģijā liecina par sociopāta iezīmēm...

Sušē un Dievs

Mazāk zināms fakts, ka Deivids Sušē ieskaņojis visu Vecās un Jaunās Derības tekstu. Lai to paveiktu, aktierim bija nepieciešamas 200 stundas. Aktieris ir arī Britu un ārzemju Bībeles biedrības viceprezidents.