Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Ko roka pavēsta par cilvēku?

© Ģirts Ozoliņš/F64

Bet kā lai nerāda, ja pirksts tam domāts un tiek saukts par rādītājpirkstu! Latviski pirkstus reiz dēvēja trāpīgos apzīmējumos, piemēram, īkšķis bija utubunga, jo ar to saspieda... utis; rādītājpirksts – podlaiža, krējumlaiža; vidējais un garākais pirksts – garais Ansis, Pēteris, Indriķis u.c. presonvārdi; zeltnesis bija un palika zeltnesis; mazais pirkstiņš – pintiķis, pīpiņš, pikusītis, vārdu sakot, ne šis, ne tas.

Gari pirksti, strupi pirksti

Senlaikos latvieši novērojuši, ka cilvēki ar gariem pirkstiem bijuši devīgāki, ar īsiem - skopāki, lai gan atrodams arī pilnīgi pretējs secinājums. Vienlaikus ticējumos teikts: kam gari pirksti, tie ir zaglīgi. Un vēl: kam gari pirksti, tie ir muzikāli, kam īsi - lieli zīmētāji. Ja cilvēkam ir tievi un gari pirksti, tas ir vieglas dzīves tīkotājs, bet struppirkstainais - īstens zemes rūķis. Pēc krējumlaižas galā esošo riņķīšu skaita varot noteikt bērnu skaitu un to, vai pirmais piedzims dēls vai meita. Un nevajagot rādīt ar pirkstu, lai zobi neizkrīt, bet tas ir ļoti dīvains ticējums.

Lai kādi bijuši mūsu senču vērojumi un secinājumi, profesionāls roku lasītājs jeb hirologs, paskatoties uz plaukstu, pirkstu un nagu formu, spēj uzreiz pateikt pietiekami daudz par cilvēka raksturu, interesēm, spējām un iespējām. Šis un tas saskan ar senču secinājumiem. Īsi pirksti liecina, ka cilvēks ir ideju ģenerators un stratēģis. Gari pirksti - spēj ķimerēties ap sīkumiem, pamana detaļas, patīk diskutēt, labs pētnieks un analītiskais žurnālists. Bet mājās var piekasīties, kāpēc trauki nav nomazgāti, drēbes nav salocītas, zīmuļi nav noasināti un salikti trauciņā ar spico galu uz augšu.

Runātīgais utubunga

Tā tiešām ir - pietiek uzmest aci īkšķa galam, lai saprastu, ka šim cilvēkam labāk mest līkumu, jo viņš spēji var kļūt agresīvs. Bet utubunga jeb īkšķis liecina arī par diplomāta, samierinātāja prasmēm. Izliekts īkšķis norāda, ka cilvēks ir komunikabls, ar visiem atradīs kopīgu valodu. Pavērojiet televīzijā vai fotogrāfijās mūsu politiķus - uzreiz pamanīsiet, kuriem ir ļoti atliekts īkšķis, un varēsiet secināt, cik viegli viņš spēj saprasties ar teju visiem. Bet stīvs, nelokāms īkšķis liecina, ka cilvēks saziņā būs nepiekāpīgāks un to neslēps. Būs jāpiepūlas, ja gribēsiet viņu par kaut ko pārliecināt. Iespējams, viņa pirmā atbilde būs «nē».

Hiroloģijā var pateikt, vai cilvēkam ir tā dēvētais slepkavas īkšķis. Bet! Tas var iedzimt, tāpēc tikai «uz aci» nedrīkst cilvēku ievietot potenciāli noziedzīgu personu klasifikatorā. Cilvēka plaukstu analizē pēc vismaz 100 pazīmēm, tāpēc tikai plaukstas vai nagu forma nav uzticamākais špikeris secinājumos.

Podlaiža, pintiķis un citi

Garš rādītājpirksts nozīmē, ka nauda turēsies, īss - problēmas ar pašapziņu, ko «cietējs» var remdēt glāzītē. Garš mazais pirkstiņš apliecina, ka šī persona prot pelnīt. Tas liecina arī par godīgumu vai negodīgumu. Ja kādam zeltnesis ir īpaši garš, tad būs tieksme iesaistīties riskantās situācijās, iespējams, interesē azartspēles. Pēc vidējā pirksta garuma var paredzēt, vai cilvēks ieņems ietekmīgu amatu.

Pārbaudi stresa līmeni un «atkod» blēdi

Pirkstu spilventiņos var saskatīt stresa līmeni. Pārbaudīts! Kad iemācies lasīt savu plaukstu, skaidri saskati, kad laiks doties atpūtā. Pēc plaukstu formas var «atkost» cilvēku, ar kuru kopā grasāties veidot biznesu. Un tur tiešām pirkstu garumam un plaukstas formai ir nozīme. Nereti liela mēroga «žuļikiem» ir ļoti skaisti veidotas rokas ar izteiksmīgiem gariem un slaidiem pirkstiem. Ne velti ir cilvēki, kuri nevēlas rādīt plaukstas un slēpj pirkstus, lai zinātājs pat pēc nagu un pirkstu formas nevarētu redzēt, kas viņiem aiz ādas.

Mezgloti pirksti liecina, ka šis ir neticīgais Toms. Kamēr nepārbaudīs, nenoticēs. Analītiķis, taupīgs, pat skops.

Lāpstveida jeb biznesmeņa nagi norāda uz to, ka cilvēks nebaidās riskēt, ir aktīvs, strādīgs, prot pelnīt un citiem uz kakla nesēdēs. Tāds droši var veidot savu biznesu.

Ja ir taisnstūra nagi, tad cilvēkam patīk kārtība, ir pragmatiķis. Ovāli jeb koniski nagi - impulsīvs, līdzjūtīgs, emocionāls, piemīt skaistuma izjūta.

Smaili nagi - ideālists, iedvesmas cilvēks.

Ja dabas dotie nagi ir ļoti gari, tad dzīvo savās fantāzijās.

Ļoti īsu nagu īpašnieks (parasti pirkstu spilventiņš redzams) būs kašķīgs un pat kauslīgs. Šāda cilvēka nagi jāvēro ilgāku laiku, jo, iespējams, nagi kādu iemeslu dēļ tikai uz brīdi ir ļoti īsi.

Ko var atklāt plaukstas forma un pirkstu garums?

Piemēram, cilvēku ar Ūdens roku (taisnstūra plauksta un gari pirksti) ietekmē Mēness fāzes, viņš ir ļoti emocionāls un ar izteiktu intuīciju. Cilvēks ar Uguns roku (taisnstūra plauksta un īsi pirksti) ne mirkli nesēdēs mierā, un viņam ļoti svarīgi būt neatkarīgam. Zemes rokas (kvadrāta plauksta un īsi pirksti) cilvēks ir praktiķis un ārkārtīgi centīgs. Gaisa rokas (kvadrāta plauksta un gari pirksti) cilvēks - komunikabls, precīzs un uzticams.

Noderīgi darbā un ģimenē

Pagājušā gadsimta pirmajā pusē tika radīts vēl viens roku pētīšanas novirziens - dermatoglifika. Šo metodi izmanto personāla atlasē, lai pietiekami ātri saprastu, kur konkrētais darbinieks ir visvairāk noderīgs. Tiek analizēti loki, cilpas un vijumi pirkstu galos. Tie atklāj potenciālu un arī vājības. Izmantojot šo metodi, vecāki var laikus konstatēt, kādā sporta veidā vai citā interešu sfērā virzīt savu atvasi. Starp citu, pilītēm līdzīgi veidojumi pirkstu spilventiņos liecina, ka cilvēkam patīk roku darbi un viņš var kļūt izcilu meistaru.