Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Dzīve olimpiskajā burbulī Pekinā

© Scanpix

XXIV ziemas olimpiskās spēles ir atklātas Pekinas stadionā «Putna ligzda». Norobežotas visas teritorijas, kurās atradīsies sportisti, bet Ķīnas iedzīvotāji, kuri nodrošinās spēļu norisi, pārcēlušies uz dzīvi olimpiskajā burbulī. Līdz pat olimpiādes beigām – 20. februārim – viņi ar ārpasauli vairs nevarēs tieši kontaktēties. Covid-19 pandēmijas dēļ drošības pasākumi Ķīnā būs bargāki nekā pagājušajā vasarā Tokijā notikušo vasaras olimpisko spēļu laikā.

Izlēmīga rīcība

Tieši Ķīnā 2019. gada nogalē tika reģistrēti pirmie Covid-19 gadījumi, taču, neraugoties uz milzīgo iedzīvotāju skaitu, pandēmija tur prasījusi daudz mazāk dzīvību nekā daudzās citās pasaules valstīs. Šo to, protams, var norakstīt uz totālu valsts kontroli, kas dod iespēju izskaistināt statistikas datus. Taču nevar noliegt arī to, ka Ķīnas varas iestādes rīkojas ļoti izlēmīgi un konsekventi - pat parādoties nelieliem jauniem vīrusa perēkļiem, bez mazākās vilcināšanās no pārējās valsts tiek izolētas pilsētas, kurās dzīvo pat vairāk nekā 10 miljoni cilvēku, un viņiem visiem nākas ievērot stingru mājsēdi un citus ierobežojumus.

Sports vai bizness?

Pagājušā gada nogalē par perspektīvu, ka pozitīva Covid-19 testa gadījumā sportistiem karantīnā Ķīnā nāksies pavadīt līdz pat piecām nedēļām, šausminājās Nacionālās Hokeja līgas (NHL) vadība, galu galā nolemjot, ka pasaules labākās līgas hokejistiem arī šoreiz dalība olimpiādē ies secen. Eventuālās saslimšanas un ilgās karantīnas šajā gadījumā gan tika izmantotas kā aizbildinājums, jo galvenās bija biznesa intereses - pandēmijas dēļ NHL nācies atcelt desmitiem spēļu, un tagad tās veiksmīgi var pārplānot uz laiku, kas bija atvēlēts dalībai olimpiskajā turnīrā. Tieši notikumi hokeja pasaulē lieku reizi pārliecināja, ka stingri ierobežojumi un atlētu atrašanās burbulī ir nepieciešami. Gadu mijā par to nebija parūpējušās Starptautiskās hokeja federācijas amatpersonas, un Kanādā notiekošo pasaules čempionātu spēlētājiem, kas jaunāki par 20 gadiem, nācās pārtraukt, kad grupu turnīrs vēl knapi bija pusē. Vairākās komandās bija pa kādam inficētajam, un tehniskie zaudējumi tika piešķirti cits pēc cita, nogalinot jebkādu sportisko intrigu.

Testi, testi, testi

Starptautiskā olimpiskā komiteja un Pekinas spēļu rīkotāji ļoti cer, ka olimpiādē šādu incidentu nebūs. To, ka veiksmīgi aizvadīt spēles pat pandēmijas apstākļos ir iespējams, apliecināja pagājušovasar notikusī olimpiāde Tokijā. Turklāt vasaras spēles allaž ir krietni plašākas, bet Pekinā februārī ieradīsies vien aptuveni 3000 sportistu un 8000 citu oficiālo personu.

Gluži tāpat kā Japānā, ārvalstu līdzjutējiem vērot sacensības klātienē nebūs iespējams. Ķīnas līdzjutējus tribīnēs ielaist plāno, taču, cik lielā skaitā - to rīkotāji lems pašā olimpiādes priekšvakarā. Mediķi gan norādījuši uz kādu būtisku atšķirību no Tokijas spēlēm, atgādinot, ka pašlaik pasauli pārņēmušais vīrusa omikrona paveids ir krietni lipīgāks par delta variantu, kas bija aktuāls pagājušajā vasarā.

Visiem ārzemniekiem, kuri dosies uz Ķīnu, vismaz divas nedēļas pirms ierašanās jābūt pabeigtam vakcinācijas kursam, bet beidzamajās 96 stundās pirms ceļojuma jāveic divi Covid-19 testi. Tikai tad, ja tie būs negatīvi, Ķīnas varas iestādes dos oficiālu atļauju iebraukt valstī. Burbulī sportisti un citi delegācijas pārstāvji atradīsies jau kopš brīža, kad izkāps no lidmašīnas. Ar speciālu transportu viņus nogādās līdz mītnēm, bet vēlāk tādā pašā veidā vadās uz treniņiem un sacensībām. Sportistiem ik dienas būs jāveic testi, un, ja kāda rezultāts būs pozitīvs, jārēķinās ar ilgu atrašanos karantīnā. Spēļu rīkotāji gan esot parūpējušies par to, lai katrs varētu dzīvot vienvietīgā numuriņā, tāpat olimpiskajos ciematos obligāta ir sejas masku lietošana, tomēr izslēgt varbūtību, ka karantīnā nokļūs arī pozitīvi inficēto kontaktpersonas (it sevišķi tas attiecas uz komandu sporta veidu pārstāvjiem - hokejistiem un kērlingistiem), nav iespējams.

Ja negrib potēties

Tiem olimpiešiem, kuri neparko nevēlas vakcinēties, karantīnā Ķīnā jāpavada 21 diena pirms plānotās ierašanās kādā no olimpiskajiem ciematiem, taču pagaidām nav dzirdēts, ka kāds uz titulu pretendējošs atlēts būtu izvēlējies šo variantu.