Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Pakrojas krāšņums spelgonī - ceļojuma stāsts

Vieta fantāzijai... © Antra Gabre

Pakroja daudziem Latvijas iedzīvotājiem saistās ar krāšņajiem Ķīnas laternu un ziedu festivāliem. Pakrojas muiža ir lielākais muižu komplekss visā Lietuvā, un tā ļauj gūt priekšstatu par to, kas ir visvisvis... Kad ceļošana kovida ierobežojumu dēļ ir drīzāk loterija un laimes spēle, tad aizskriet līdz Lietuvai, lai ziemas tumšumā izbaudītu psihedēlisku gaismas šovu, ir gan ātri, gan salīdzinoši lēti.

Muižas magnēts

Pakrojas muiža ir bijušais vācu baronu īpašums. Muiža ir tik labi saglabājusies, ka tās tapšanas laiks - 18. gadsimts līdz 19. gadsimta vidus - nešķiet tāls. Kompleksā ietilpst vairāki desmiti restaurētu ēku. Vairākus gadus muižā notiek Ķīnas laternu festivāls.

Muižas ēka iekšienē ir iespaidīgāka nekā izskatās no ārpuses. Parasti tur satiekama smalka dāma - baronese, kura apmeklētājus iepazīstina ar muižu. Viņas stāstījums ir pamatīgs ekskurss šīs vietas vēsturē. Kaut kur un kaut kad parādās arī barons. Tagad muižas komplekss tiek nodarbināts pilnībā. Tajā var piedalīties meistarklasēs - vārīt ziepes vārda tiešā nozīmē, meistarot savas smaržas, apskatīt veclaiku tērpus. Cilvēka dabā ir gribēt piedzīvot šausmas, ja vien tās nav reālas. Pakrojas muiža piedāvā aplūkot soda rīkus, par laimi, tos neliekot lietā, kā arī nobaudīt spēcinošu uzlējumu.

Varētu teikt, ka Pakrojas muižas magnēts ir pat ne ēkas, bet pasākumi, kas tur notiek: Ķīnas milzu skulptūras, ziedu festivāls, kā dēļ Pakroja tiek salīdzināta ar Nīderlandes tulpju gleznām...

Unikāli un vienreizīgi

Ar ko lepojas lietuvieši? Ar to, ka Pakrojas novads ir slavens ar alus darīšanas tradīcijām, dižļaužu virtuvi un savdabīgiem nostāstiem. Tas, kas latviešiem bija Ansis Kaupēns, lietuviešiem - Tads Blinda. Viņš darbojies Pakrojas pusē. Pakrojas muižas uzvedumā viņu noper. Labi, ka nepakar kā mūsu laupītāju, Blindas amata brāli Ansi Kaupēnu.

Pakrojas muiža ir iekļauta Lietuvas kultūras mantojuma objektu reģistrā un ierakstīta Lietuvas rekordu grāmatā kā lielākā aizsargājamā un kultūras pieminekļu sarakstā ierakstītā muiža.

Pakrojas muižas ansamblis no stila viedokļa atšķiras no citām Lietuvas muižām, jo Pakrojā vienlīdz reprezentatīvi un ergonomiski iekārtotas gan kungu dzīvei nepieciešamās ēkas, gan visas pārējās, kas reiz nodrošināja šī muižas ansambļa darbību. Muižas ansambļa ēkas veido četras grupas: centrālo jeb reprezentatīvo, divas saimnieciskās un ražošanas ēkas.

Muižkungu māja ir stabila, iespaidīga divstāvu māja. Tā no citām muižām Lietuvā atšķiras ar īpašām galerijām, kas papildinātas ar kolonnām. Tiek pieļauts, ka 19. gadsimtā muižkungu māju projektēja kāds Vācijas vai Latvijas arhitekts. Katrā ziņā, lietuvieši pieļauj, ka vietējais būvnieks tas neesot bijis. Starp citu, muižas saikne ar Latviju varētu būt arī metālkaluma vārti - tie nopirkti kādā Rīgā notikušā izstādē.

Kur ķīnieši iepazīstas

Starp citu, ķīnieši uzskata, ka gaismas festivāli, kādi notiek Pakrojas muižas parkā ziemā, ir vislabākā iespēja sastapt mīļoto. Baltijas meteoroloģiskajos apstākļos tas tiešām ir iespējams, ja nejauši garāmgājēji piķa melnajā tumsā saskrienas vai uzmin viens otram uz kājas. Iepriekšējos milzu laternu gaismas festivālos pārvietošanās uz slidenās, nelīdzenās virsmas muižas parkā bija visai apgrūtinoša, bet šogad tā kļuvusi krietni drošāka. Un vienlīdz iespējams gan lūkoties pēc potenciālā sirdsāķīša, gan apbrīnot ķīniešu zīda brīnumus.

Gaismas skulptūru izstādes rīkotāji izdomājuši mīlētājiem ieteikt rokrokā iziet caur krāsainajiem sirsniņvārtiem - tādi Pakrojas muižas parkā ir. Nav zināms, kas ar viņiem notiks, bet, cerams, piekritīsiet, ka pa kādam ticējumam vai pašizgudrotam ticējumam noskaņai netraucē. Tomēr, ja ir apmeklētāju pieplūdums, romantiska pastaiga var nesanākt. Cauri vārtiem var nākties izburzīties, cenšoties saglabāt puslīdz audzināta cilvēka imidžu. Tāpēc Pakrojas muižas parkā izvietoto laternu gaismas festivālu ieteicams apmeklēt svētdienā - tad cilvēku ir daudz mazāk.

Praktiska informācija

*Apmeklējuma maksa pieaugušajiem - 15 eiro, bērniem no 5 gadu vecuma, skolēniem, studentiem, senioriem, invalīdiem - 11 eiro. Bērniem līdz 4 gadu vecumam un senioriem no 80 gadu vecuma (ieskaitot) - ieeja bez maksas!

*Ceļotājam nepieciešama derīga pase vai ID karte un Covid-19 sertifikāts.

*Ne agrāk kā 48 stundas pirms ceļojuma uz Lietuvu katram ceļotājam pašam internetā jāaizpilda ieceļošanas anketa: https://keleiviams.nvsc.lt/en/form

Tā var sagādāt problēmas, jo prasības ir visai neloģiskas. Ailē, kur prasīta uzturēšanās adrese, vienkārši norādiet Šauļu rajonu. Šo anketu gan parasti nepārbauda.

* Ne agrāk kā 48 h pirms atgriešanās Latvijā katram ceļotājam pašam internetā jāaizpilda ieceļošanas anketa: https://covidpass.lv/. *Lietuvā jālieto tikai medicīniskā maska.