Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Japāņu Harijs un Megana

© Scanpix

Nekādu ceremoniju, nekādu svinību, banketu un dāvanu, pat ne kāda puslīdz slavena modes dizainera uzburtas kāzu kleitas. Nekā tāda, kas parasti saistās ar jēdzienu «karaliskās kāzas» – šādos apstākļos savu laulību reģistrējusi Japānas kroņprinča Fumihito vecākā meita Mako. Viņa apprecējusies ar bijušo studiju biedru Keju Komuro, kuram nav aristokrātiskas izcelsmes. Tas automātiski nozīmē princeses statusa zaudēšanu, bet no šādos gadījumos paredzētā pūra, kas mūsu naudā būtu aptuveni 1,15 miljoni eiro, Mako atteikusies pati, protestējot pret sava līgavaiņa nomelnošanu medijos.

Nav melnā avs

Mako, kurai 23. oktobrī apritēja 30 gadu, nebūt nav uzskatāma par Japānas imperatora ģimenes «melno avi» un pati nekādos skandālos nav bijusi iesaistīta. Tiesa, atšķirībā no citiem ģimenes locekļiem viņa pēc elitārās privātās «Gakushuin» vidusskolas absolvēšanas nolēma augstāko izglītību iegūt nevis šīs pašas struktūras pakļautībā esošajā universitātē, bet gan studēt Tokijas Starptautiskajā Kristīgajā universitātē. Tieši tur jauniete, kura apguva mākslu un kultūras vēsturi, 2012. gadā iepazinās ar savu izredzēto. Laikam jau tā bija mīlestība no pirmā acu uzmetiena...

Jūtas nezuda

Princeses Mako attiecības ar no parastu ļaužu ģimenes nākušo Komuro netika īpaši afišētas, jo vairāk tāpēc, ka labu laiku jaunie ļaudis pavadīja šķirti. Sākumā Mako studentu apmaiņas programmā gadu mācījās Edinburgā, bet pēc Tokijas universitātes pabeigšanas devās uz citu Lielbritānijas pilsētu Lesteru, kur ieguva maģistres grādu kā muzeju kuratore un administratore. Taču tas, ka kādu laiku katram nācās dzīvot citā pasaules malā, jūtas neapslāpēja, un 2017. gadā Japānas impērijas galma administrācija paziņoja, ka abi ir saderinājušies un kāzas paredzētas 2018. gada novembrī.

Pirmā sabiedrības reakcija uz šīm ziņām bija visnotaļ pozitīva. Japānas likumos noteikts, ka sievietes šā vai tā nedrīkst mantot troni, un nav nekas neparasts, ka princeses apprecas ar «vienkāršajiem ļaudīm» un atstāj karalisko ģimeni.

Un tad iesaistās nauda

Taču pilnīgi negaidīti bumbu uzspridzināja nedēļraksts «Shukan Josei», pavēstot, ka Komuro māte savam bijušajam draugam ir parādā, mums ierastās naudas vienībās rēķinot, 30 000 eiro, ko aizņēmusies, lai apmaksātu dēla studijas universitātē. Japānā pret finanšu lietām izturas ļoti nopietni. Tēmu pārtvēra ne tikai citi dzeltenie mediji, bet arī respektabli izdevumi, un Mako tēvs princis Fumihito bija spiests paziņot - kamēr šis jautājums nebūs noskaidrots, nekādu kāzu nebūs.

Komuro mēģināja taisnoties, ka viņa studiju nauda bijusi dāvana, nevis aizņēmums, taču ar to tikai padarīja situāciju sliktāku. Bulvārprese pievērsa viņa ģimenei aizvien vairāk uzmanības - dažas avīzes rakstīja, ka Komuro priekšteči bijuši korejiešu imigranti, citas apgalvo, ka šajā ģimenē allaž bijuši blēži un krāpnieki, kuru mērķis ir izvilt pēc iespējas vairāk naudas no valsts kases.

2018. gada nogalē Komuro devās studēt jurisprudenci uz vienu no ASV augstskolām, bet dzeltenajā presē aizrautīgi spriedelēja, kur viņš ņēmis naudu mācībām, lai gan žurnālisti pavisam vienkārši varēja pārbaudīt, ka Kejam piešķirta stipendija.

Nelabvēļi nerimst

Pašlaik viņš studijas pabeidzis, nokārtojis eksāmenu un strādā vienā no Ņujorkas juridiskajām kompānijām. Taču nelabvēļi nav rimušies. Avīzēs publicēti apgalvojumi, ka ar savu algu jaunais jurists nespēs uzturēt sievu, tāpēc Japānas valdība plānojot vienoties ar kompāniju, kurā viņš strādā, par ilgtermiņa līgumiem. Tāpat uzdots jautājums, kādēļ no nodokļu maksātāju naudas jāfinansē Komuro mātes mājokļa apsardze. Kad Kejs šā gada septembrī beidzot atgriezās Japānā, konservatīvā sabiedrības daļa eksplodēja - jaunais vīrietis bija ģērbies prastos džinsos un T kreklā, bet garos matus saņēmis zirgastē. «Tā nav piemērota partija princesei,» vienprātīgi sludināja japāņu puritāņi.

Mako visas šīs jezgas dēļ pat iedzīvojās pēctraumatiskā stresa traucējumos, ko oficiāli apstiprināja arī galma administrācija. Pēc ilgi gaidītās laulības reģistrācijas viņa un līgavainis tikās ar medijiem, taču atbildēja vien uz iepriekš rakstiski iesūtītiem un saskaņotiem jautājumiem, apejot visas tās tēmas, kas abus sāpina. Pāris plāno turpmāk dzīvot Ņujorkā, kur Kejam ir darbs, un tas, protams, novedis pie tā, ka abus jau sauc par japāņu Hariju un Meganu. Mako Komuro uz pārcelšanos gan nāksies pagaidīt, jo sākumā viņai jāsaņem Japānas pase, kas imperatora ģimenes locekļiem nekad nav bijusi nepieciešama.

***

Abonē "Vakara Ziņas" šeit.