VAKARA ZIŅAS. Latvijā filmēšanas laikā tika nonāvēts cilvēks

© Pixabay

Vesterna «Rust» («Rūsa») producents un aktieris Aleks Boldvins 22. oktobrī filmēšanas laukumā sašāva savus kolēģus. Ierocim nebija jābūt pielādētam, tomēr notika tas, par ko mēdz teikt: ja teātra izrādē pie sienas karājas bise, tad pēdējā cēlienā tā noteikti izšaus. Pirms daudziem gadiem arī Latvijā filmēšanas laikā tika nonāvēts cilvēks.

Trāpa diviem

Boldvina raidītais šāviens ievainoja režisoru un operatori. Operatore nomira. Kopš traģiskā negadījuma brīža parādās skaidrojumi, kā varēja notikt tas, kas notika. Deviņpadsmitā gadsimta ierocim bija jābūt pielādētam ar speciālām sagatavēm, nevis īstām patronām. Tomēr arī filmēšanas vajadzībām sagatavotās izurbtās jeb tukšās patronas var būt nāvējošas, ja tiek izšautas dažu centimetru attālumā. Diemžēl Boldvina rokā tika ielikts ar īstām patronām pielādēts ierocis.

Operatori Halinu Hatčinsu nevarēja glābt. Režisors Džoels Souza nonāca slimnīcā un esot jau izrakstīts. Boldvins ir nopratināts, bet pašlaik viņam apsūdzība nav izvirzīta. Kāds no ieroču ekspertiem, kurš savulaik mācīja Boldvinam rīkoties ar ieročiem, viņu raksturoja kā pieklājīgu, akurātu cilvēku. Nu tiek skaidrots, kurš sagatavoja ieroci pirms to iedeva Boldvinam un kāpēc tas bija pielādēts.

Filmā «Rust» Boldvinam ir galvenā loma - noziedznieks Hārlends Rasts, kura nepilngadīgais mazdēls notiesāts par nejaušu slepkavību. Abi sāk bēguļot, jo puisim piespriests nāvessods. Daži šo sakritību jau nodēvējuši par liktenīgu.

Kulta filma ar Brendonu Lī

Filmas «The Crow» («Krauklis») filmēšanas laikā 1993. gada martā kauju mākslu leģendas Brūsa Lī dēlam Brendonam iešāva vēderā. Ierocim nebija jābūt pielādētam, tomēr... Brendons tika nonāvēts 28 gadu vecumā.

Viņu sašāva aktieris Maikls Masī, un tika atzīts, ka tā bijusi nejaušība. Traģiska, tomēr nejaušība. Daudzi Brendona Lī fani neticēja un varbūt aizvien netic, ka viņa nāve bijusi tikai apstākļu sakritība. Arī filmas noskaņa ir tik drūma, lai mudinātu meklēt mistiskas sakritības. Bet varbūt galvenā varoņa nāve «The Crow» padarīja par kulta filmu...

Aktiera māte Linda Lī kino kompāniju iesūdzēja tiesā, bet viss rezultējās ar kompensāciju izmaksu. To saņēma arī Brendona Lī līgava Elīza Hatone - līdz kāzām viņas līgavainis nenodzīvoja apmēram divas nedēļas. Maikls Masī iegrima depresijā un atzinās, ka šo filmu tā arī nav noskatījies.

Zirgs notriec cilvēku

Droši vien piemirsies, ka 2008. gada augustā Rīgā tika filmēta pilnmetrāžas filma «Mazie laupītāji». Vērmanes dārzā filmēšanā iesaistītais zirgs ar ratiem pārbrauca pāri cilvēkam - dzīvnieks uzskrējis virsū garām ejošajam cilvēkam, kurš pakļuvis zem pajūga. Trieciens bijis tik spēcīgs, ka vīrietis aizripojis pa ceļu.

Policija noskaidrojusi, ka kučieris nebija lietojis alkoholiskos dzērienus. Pajūga vadītājs ziņu aģentūrai LETA stāstīja, ka, braucot lejā pa slīpu virsmu, viņš ievērojis cilvēku gados, uzsaucis, lai dod ceļu, un vīrietis pagājis malā, bet tad pēkšņi viņš pavirzījies atpakaļ, zirgs uzskrējis viņam virsū un pajūgs pārbraucis pāri. Vēlāk noskaidrojies, ka 67 gadus vecajam vīrietim bijušas dzirdes un redzes problēmas.

Filmētāji pēcāk sacīja, ka negadījums notika ārpus filmēšanas laukuma, jo tobrīd tika filmēts skats uz Tērbatas ielu. Tāpēc neviens no filmēšanas grupas neesot kučierim licis pārvietoties pa Vērmanes parku. Tādu lēmumu pieņēmis viņš pats.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa nepilnus 30 gadus vecajam pajūga vadītājam piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz trim gadiem ar tikpat ilgu pārbaudes laiku. Viņam bija pienākums reģistrēties Valsts probācijas dienestā un piedalīties probācijas programmās. No apsūdzētā par labu bojā gājušā vīrieša meitai nolemts piedzīt 5000 latu (aptuveni 7100 eiro) lielu morālā kaitējuma kompensāciju.

***

Abonē "Vakara Ziņas" šeit.

Vakara Ziņas

«Ja nu ir kāds joks, tad tā ir visa mana dzīve – no bērnības līdz pat šim brīdim. Tas viss ir viens liels, liels joks! Un lielākais humors ir tajā, ka es vispār vēl esmu dzīvs!» saka tautā mīlētais teātra un kino aktieris Andris Bērziņš.