Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Sētnieks var nopelnīt 1247 eiro mēnesī uz rokas

© F64

Ļoti daudzi cilvēki pieļauj, ka sētnieks ir zemu atalgota profesija, kurā zobi jākar vadzī. Turklāt sētnieku trūkst. Par to liecina daudzie sludinājumi, kuros tiek piedāvāts darbs sētniekam vai apkopējai. Tiesa, prasības šī amata pretendentiem ir ļoti atšķirīgas.

Cik pelna sētnieks

Bet cik tad pelna sētnieks? »Vakara Ziņu« rīcībā nonāca pašvaldības uzņēmuma «Rīgas namu pārvaldnieks» (RNP) viena teritoriālā iecirkņa 52 sētnieku-apkopēju darba laika uzskaites tabula par 2020. gada novembri. Lielākais atalgojums mēnesī bijis 1274 eiro par 24 darba dienām un 159 stundām. Sētnieku-apkopēju atalgojums par 24 darba dienām un 159 stundām mēnesī ir bijis gan mazliet vairāk nekā 500 eiro, gan 800, 900 eiro un dažiem - vairāk nekā 1000 eiro.

Starp citu, darba sludinājumos sētniekam tiek piedāvāti 3,50-3,80 eiro stundā, bet kādā sludinājumā - pat 6,20 eiro, un tad par 159 stundām mēnesī sanāk vairāk nekā tūkstotis uz papīra ne tikai RNP vien.

Profesija strauji noveco

RNP Komunikācijas nodrošinājuma nodaļas vadītāja Una Grenevica saka - situācija ir tāda, kāda nu darba tirgū ir. Zemas kvalifikācijas profesijās darbaspēka trūkst, turklāt sētnieka profesija strauji noveco. Šo darbu lielākoties strādā cilvēki pirmspensijas vai jau pensijas vecumā. Vietējie iedzīvotāji, īpaši gados jaunākie, ir pietiekami izglītoti, viņi nevēlas strādāt fizisku darbu, un sētniekus ir grūti piesaistīt. Una Grenevica norāda, ka pēc dažiem gadiem RNP kā Baltijā lielākajam namu pārvaldītājam sētnieku trūkums varētu būt nozīmīga problēma.

Par 500 eiro var atrast

Līdzīgi runā arī kāda dzīvokļu kooperatīva pārstāvis - par 500 eiro mēnesī sētnieku var atrast, bet viņš nostrādā līdz pirmajai algai un pazūd. Tādiem strādniekiem nevar uzticēties, jo īpaši ziemā, kad ietves jātīra katru dienu. Bet labus, apzinīgus, čaklus sētniekus darba devējs esot ar mieru vai apzeltīt, lai tikai neiet prom. Un, piemēram, 1000 eiro liela alga uz papīra ir saprātīgs atalgojums par fiziski smagu darbu.

Una Grenevica skaidro, ka sētnieka atalgojums ir atkarīgs no uzkopjamās teritorijas, no tā, cik ēku viņam jāuzkopj, no papildu maiņu skaita, kad, piemēram, jāaizvieto kolēģis atvaļinājumā. «Mēs, protams, skatāmies, lai darbu var izdarīt, un pārbaudām,» uzsver RNP pārstāve. «Un pārsvarā saņemam labus vārdus par sētnieku darbu.»

Bez kaitīgiem ieradumiem!

Sludinājumu, ar kuru palīdzību tiek meklēti sētnieki, internetā nudien netrūkst. Lūk, vienā no tiem ir aprakstīti sētnieka darba pienākumi: teritorijas slaucīšana un tīrīšana katru darba dienu, atkritumu savākšana no urnām (biežums 3x nedēļā); bērnu spēļu laukuma uzkopšana (1 reizi nedēļā); lapu/zāles grābšana, zāliena pļaušana (biežums - 1 reize divās nedēļās); ziemas periodā līdz pulksten 8 jāveic sniega tīrīšana, kaisīšana ar smiltīm un novākšana no piebraukšanas ceļiem pie dzīvojamās ēkas, iekšējiem ceļiem, gājēju celiņiem, ceļu gar teritoriju (t. sk. brīvdienās un svētku dienās); valsts karoga pacelšana. Un par visu to - darba alga: 293,25 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Cits uzņēmums meklē sētnieku ar B kategorijas autovadītāja apliecību. Darbs pa visu Rīgu, alga 600 eiro uz rokas. Kāds darba devējs vēlas fiziski izturīgu darbinieku, vairāki uzsver, ka vajadzīgi sētnieki bez kaitīgiem ieradumiem, vēl kāds prasa valsts valodas zināšanas A līmeņa 2. pakāpē un sola apbalvojumus par ilggadēju darbu, dzīves jubilejās u.c.

Sētnieka pienākumi

Cik bieži un kas sētniekam jādara, nosaka Ministru kabineta noteikumi «Dzīvojamās mājas sanitārās apkopes noteikumi»:

kāpņu telpā vismaz vienu reizi nedēļā veicama mitrā uzkopšana. Sliktos laikapstākļos (piemēram, palielināts nokrišņu daudzums) mitrā uzkopšana veicama biežāk dzīvojamās mājas pārvaldītāja noteiktajos termiņos;

logus mazgā vismaz vienu reizi gadā;

regulāri veicamie teritorijas sakopšanas darbi: ietvju, celiņu un piebraucamo ceļu tīrīšana; teritorijā augošā zālāja pļaušana; nokritušo lapu, nokaltušo augu un zaru savākšana; apstādījumu kopšana;

ziemas periodā papildus regulāri veicamie teritorijas sakopšanas darbi: ietvju, celiņu un piebraucamo ceļu, ja nepieciešams, arī citu teritorijas daļu attīrīšana no sniega un ledus, pretslīdes materiālu kaisīšana uz ietvēm, celiņiem un piebraucamajiem ceļiem; sniega un ledus (arī lāsteku) notīrīšana no ēkas fasādes un jumta, dzegām, ūdens notekcaurulēm, lodžijām un balkoniem.

Alga uz rokas

Sētnieki-apkopēji «Rīgas namu pārvaldnieka» teritoriālajā nodaļā par 24 darba dienām/159 stundām 2020. gada novembrī nopelnījuši:

1046-1247 eiro - 3 darbinieki;

902-983 eiro - 7 darbinieki;

832-895 eiro - 5 darbinieki;

700-796 eiro - 5 darbinieki.