Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Futbola fans pāvests Francisks nenoniecina arī galda futbolu

© Scanpix

Vatikānā akreditētajiem fotogrāfiem nesen gadījies labs ķēriens – 84 gadus vecais Romas pāvests Francisks pēc kārtējās vispārējās audiences devās uz pāvesta Pāvila VI vārdā nosaukto zāli, kur ar kādu no audiences apmeklētājiem uzspēlēja galda futbolu. Spēles galdu viņam uzdāvināja Toskānas galda futbola asociācija, un dāvana izvēlēta pārdomāti. Pāvests ir liels futbola fans, kuram jau sadāvināts vesels lērums klubu un izlašu krekliņu, bumbas ar spēlētāju parakstiem un citas ar futbolu saistītas lietas.

Patīkama vasara

Šī vasara Franciskam, kurš joprojām seko līdzi futbola pasaulē notiekošajam, sagādājusi gandarījumu. Sākumā viņa dzimtās Argentīnas izlase uzvarēja Dienvidamerikas čempionātā jeb «Copa America», bet pēc neilga laika par Eiropas čempioniem tika kronēta Itālijas valstsvienība. Ja kāds ir aizmirsis - Vatikāns atrodas Itālijas galvaspilsētā Romā, bet pāvests pēc izcelsmes ir itālietis, un viņa īstais vārds ir Horhe Mario Bergoljo. Laikā kad ritēja izšķirošie notikumi Eiropas čempionātā, Francisks pēc operācijas atguvās slimnīcā, taču Vatikāns izplatīja paziņojumu, uzsverot, ka pāvests vērojis spēles un ir gandarīts par itāliešu (tāpat kā iepriekš argentīniešu) uzvaru.

Viena no mūža mīlestībām

Pagājušogad itāļu laikrakstā «La Gazzetta dello Sport» publicētā intervijā Francisks sacīja, ka futbolu var saukt par vienu no savām mūža mīlestībām. Pašreizējais katoļu baznīcas galva uzauga Buenosairesas Floresas rajonā, kuru mūsdienās noteikti dēvētu par depresīvu apkaimi. Par laimi, alkohola vai narkotiku lietošana un bandu veidošana viņa jaunības gados (pagājušā gadsimta 40. un 50.) nebija modē, un galvenā izklaide bērniem un pusaudžiem bija futbols. Nekādu speciālu laukumu, protams, nebija - futbolu spēlēja gan smilšainos pagalmos, gan uz ieliņām, kur automašīnas tolaik bija retas viešņas.

«Ādas bumbas bija pārāk dārgas tik nabadzīgiem ļaudīm kā mēs, gumijas bumbas vēl nebija tik izplatītas, bet mums pietika ar vecām lupatām, no kurām sasējām bumbu, ar ko demonstrēt visādus brīnumus,» stāstījis pāvests.

Viņš atzinis, ka nekāds labais spēlētājs neesot bijis, tādēļ parasti sargājis vārtus, kas esot bijusi laba skola - tā viņš sapratis, «kā reaģēt uz briesmām, kas var uzglūnēt no jebkuras puses».

Arī tētis

Futbolista karjera mazajam Horhem Mario nebija lemta, taču jau kopš bērnības viņš bijis aktīvs līdzjutējs. Izšķirties, kuru no daudzajām Buenosairesas komandām atbalstīt, bija pavisam vienkārši - viņa tēvs spēlēja basketbolu klubā «San Lorenzo», un loģiski, ka puika kļuva tieši par šī futbola kluba fanu. Bērnībā viņš stadionu apmeklējis lielākoties kopā ar mammu, un līdz šim brīdim atminas milzīgo prieku un saviļņojumu, ko izjutis desmit gadu vecumā, kad 1946. gadā komanda kļuva par Argentīnas čempioniem. Savā sajūsmā Horhe Mario varējis dalīties ar draugiem, jo lielākā daļa apkaimes iedzīvotāju jutusi līdzi tieši «San Lorenzo».

Slavenākais līdzjutējs

Līdz pat 1998. gadam, kad Bergoljo kļuva par Buenosairesas arhibīskapu, viņš bieži apmeklējis kluba mājas spēles, taču pēcāk aizņemtības un statusa dēļ vairs neesot varējis to atļauties. Tomēr «San Lorenzo» palicis viņa sirdī uz visiem laikiem. Pāvests joprojām ir kluba biedrs, veic regulāras iemaksas tā kasē un neapšaubāmi ir šī kluba slavenākais līdzjutējs.

2011. gadā, vēl pildot kardināla un arhibīskapa pienākumus, viņš vadīja misi komandas kapelā, pēc tās fotografējoties kopā ar spēlētājiem un kluba darbiniekiem. Bet 2014. gadā jau kā Romas pāvests uzņēma «San Lorenzo» komandu Vatikānā, apsveicot to ar lielo panākumu - «Libertadores» (Dienvidamerikas analogs Eiropas Čempionu līgai) kausa iegūšanu. Dienās, kad pāvests uzrunā ticīgos Svētā Pētera laukumā Vatikānā, svētceļnieku pūlī nereti ir kāds, kurš tērpies «San Lorenzo» sarkani zilajās krāsās vai pat vicina kluba karogu - šādiem ļaudīm Franciska papildu uzmanība ir nodrošināta.

Fani saprot un piedod

Pagājušā gada decembrī Francisks gan sagādāja kluba nelokāmākajiem līdzjutējiem lielus sirdēstus, oficiāli kļūstot arī par cita Buenosairesas kluba «Boca Juniors» biedru. Futbola fanu aprindās šāda rīcība ir absolūti nepiedodama un tiek uzskatīta par nodevību un nāves grēku. Taču lielākā daļa līdzjutēju pāvestu šajā gadījumā saprata. Pirmkārt, «Boca Juniors» nav «San Lorenzo» principiālais sāncensis, vai, kā mēdz sacīt fani, nāvīgais ienaidnieks. Otrkārt, mērķis šai reklāmas akcijai bija cildens. Klubs uzņēmies sniegt atbalstu Vatikāna un Franciska patronāžā esošajam izglītības centru tīklam «Scholas Occurentes». Pamatus šim tīklam Buenosairesā lika tieši pašreizējais Romas pāvests, bet pašlaik tas darbojas jau 190 valstīs, apvienojot 400 000 izglītības centru.