Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Laikazīmju vērotājam Bukšam optimistiska prognoze nākamajam gadam

© VILIS BUKŠS

Dabas vērotājs Vilis Bukšs prognozē, ka nākamais gads būšot labs, «bez kovidiem un citām sērgām». To viņš secinājis, pārbaudot ozola «ābolu» – pangu, proti, «tajā atradu kāpuriņu. Ceru, ka arī citos tas pats, jo ticējums saka: ja pangābolā tārpiņš, tad nākošais gads būs labs». Vienlaikus laikazīmju vērotājs piebilst – ja pangābols tukšs, tad būs slimības. Ja pangābolā ir zirneklis, tad būs mēris... Ak, vai! Mēris Latviju nav plosījis kopš 18. gadsimta sākuma.

Laikzinis Bukšs atgādina dažus seno latviešu ticējumus:

* Kāds būs 1. septembris, tāds rudens, bet jo īpaši tā pirmais mēnesis septembris. Ja 1. septembris iesākas ar sliktu dienu, tad viss rudens būs slikts. Dienvidvējš 1. septembrī paredz labu auzu ražu.

* Nozīmīga diena laika vērojumos ir 3. septembris. Ja diena skaidra, saulaina, arī turpmākās četras nedēļas lielākoties būs jauks un saulains laiks.

* Lietaina Mazā Māra jeb Mazā rudens Māra - 8. septembris - sola lietainu rudeni. Saulains 8. septembris paredz garu un sausu rudeni.

* 14. septembrī sākas atvasara un turpinās līdz 29. septembrim. Ja atvasaras pirmā diena lietaina un apmākusies, tad rudens būs garš. Ja atvasara sausa - būs slapjš rudens. Ja atvasara lietaina - rudens būs sauss. Ja lido zosis - būs agra ziema.

22. septembrī sākas un līdz 29. septembrim (Miķeļiem) turpinās Dzelzu nedēļa. Tā izsenis bijusi sējas aizlieguma nedēļa. Rudens sējai līdz Dzelzu nedēļai vajadzēja būt pabeigtai. Dzelzu nedēļā jaunā mēnesī sākas Veļu laiks.

Ja Dzelzu nedēļā vējš pūš no dienvidiem - būs silta un sekla ziema; ja no vakariem vai rītiem - būs mērena ziema. Ja Dzelzu nedēļā vāc kāpostus - tie ir sūri un cieti. Arī rudzi nav jāsēj, tad lāgā neaugs.

* Ja ap Miķeļiem (29. septembris) līst - būs mīksta, silta ziema. Ja vējš pūš no ziemeļiem - būs auksta un dziļa ziema. Ja Miķeļa diena un nakts ir miglaina - būs laba nākamā vasara. Ja Miķeļos ir saule - būs sātīga lopbarība. Ja Miķeļos lido zosis, tad Mārtiņos (10. novembris) būs sniegs.