Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Zeltiņi. Īpaši slepena vieta Latvijā

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Aizliegtais auglis ir salds – tas, šķiet, ierakstīts mūsu gēnos, ja var ticēt Bībeles stāstam par Ievu un Ādamu.

Latvijas ziemeļaustrumos - pašā pierobežā - PSRS raķešu bāze ilgu laiku bija īpaši slepens militārs objekts. Tāpēc tagad tas vilināt vilina ziņkārīgos. Diemžēl - arī vandaļus. Tālab nevajag rīkot skandālu, kad/ja pašvaldība prasa iebraukšanas maksu. Tai ir jākopj un jāuztur šis 20 hektāros ietilpinātais objekts, bet apmeklētāji ne vienmēr ir kārtīgi. Par to pārliecinājāmies arī mēs, redzot svaigi izgāztos atkritumus vienā no ēkām. Tomēr Zeltiņu pagasts ir viesmīlīgs, tas aicina: «Vistālākie viesi uz Zeltiņiem mērojuši ceļu no Austrālijas, ASV un 12 Eiropas valstīm. Ja varēja atbraukt viņi, tad varat arī jūs!»

Ļeņina laukums atrodas meža vidū. Pareizāk sakot, tur novietota kādreizējā vadoņa 3,5 metrus augstā galva, bet nostāk guļ mazāka izmēra torss. Lielā galva kādreiz bija uzlikta Alūksnē, bet deviņdesmito gadu sākumā pārvietota uz šejieni. Kāds mēģinājis urbt caurumu, lai nezin ko pārbaudītu vai meklētu. / Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Bijušajā karabāzē ir saglabājušies angāri ar biezām durvīm, raķešu palaišanas laukumi un bumbu patvertnes. Dažos no tām var iekļūt, vairāki angāri ir iznomāti. Šis militārais objekts turpina sagādāt pārsteigumus. Mūsu fotogrāfs Mārtiņš uzgāja līdz šim neatklātu patvertni meža sūnākslī, un Zeltiņu pagasta pārvaldes vadītājai Elitai Laivai atlika vien izbrīnīties: vai tiešām visi slepenie bunkuri nav atrasti?!

Militāro objektu ieteicams izstaigāt kopā ar gidi vai izmantojot audio gidu - pretējā gadījumā tā ir vienkārša klīšana pa meža celiņiem un zīlēšana nezināšanas biezumos. Izmantojot interneta sniegtās iespējas, ceļotājs var uzzināt, ka tieši no šejienes varēja palaist raķeti Rietumeiropas virzienā. Bet kur un kā tas notika? Gide parādīs. Padomju laikos - no 1961. līdz 1989. gadam - šajā bāzē bija dislocēts 30. raķešu pulks, kas sastāvēja no trijām raķešu divīzijām Zeltiņos, Strautiņos un Tirzā. Katras divīzijas rīcībā bija četras vidējā attāluma jaudīgas ballistiskās raķetes P-12 un Р-12У. Tās varēja pārvarēt 2200 kilometru attālumu.

Šobrīd apskatāmi 20 hektāri no kādreizējiem 300 hektāriem bijušā militārā mantojuma teritorijas. Tūristi var aplūkot pamatekspozīciju par raķešu bāzes vēsturi (ar to vajadzētu sākt), kas atrodas Zeltiņu vēstures krātuves telpās, un izstaigāt tūrisma maršrutu bāzes teritorijā.