Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Zog visu ko - zirgus, sauso ateju, smadzenes

© F64

Mēs neuzzināsim, kurš bija pasaulē un pat kosmosa mērogā pirmais zaglis, bet šis nelāgais niķis nav iznīdējams tūkstošiem gadu.

Rīgā uzdarbojas zirgu zagļi

Kas ir pati neparastākā lieta, ko Latvijas galvaspilsētā iekārojuši un arī nozaguši garnadži? Uz šo jautājumu atbildes droši vien būtu visdažādākās, taču, lai cik neticami tas mūsdienu cilvēkam nešķistu, pirms nedaudz vairāk nekā 100 gadiem Rīgā uzdarbojās zirgu zagļi! Turklāt ar labiem panākumiem.

Jaunlatviešu kustības dalībnieka un žurnālista Bernharda Dīriķa dibinātā laikraksta «Baltijas Vēstnesis» 100. numurā, kas iznācis 1919. gada 23. septembrī, rubrikā «Zirgu zādzības» melns uz balta rakstīts, ka «Mazstraupes māju saimniekam Miķelim Išakam Rīgā, Krāsotāju ielā Nr. 19, nozagts zirgs ar aizjūgu 7000 rubļu vērtībā un Jānim Krauklim Pērnavas ielā Nr. 25, izlaužot stalli, nozagts zirgs 2800 rubļu vērtībā». Uzreiz gan jāpiebilst, ka tolaik Grīziņkalns - Pērnavas un arī Krāsotāju iela - bija Rīgas nomale, kas vairāk gan atgādināja laukus nekā galvaspilsētu.

Tualešu biznesmeņi

Pirms dažiem gadiem Vācijā divi tualešu ražošanas kompānijas darbinieki vairāku mēnešu laikā pamanījušies nozagt 100 pārvietojamās tualetes, kuru kopējā vērtība ir 70 000 eiro. Abi zagļi notverti vairākus mēnešus pēc pastrādātā nozieguma un notiesāti: vienam cietumā bija jāpavada 10 mēneši, otram - pusgads. Izmeklēšanā noskaidrots, ka nozagtās tualetes pārdotas kādai kompānijai Nīderlandē.

Nosper podu un sauso ateju

Kapos nezog? Zog! Re, kādā tumšā dienā vai naktī garnadži aizstiepa Krustpils pagasta Irbenieku kapos pašvaldības uzstādīto sirsniņmājiņu - āra tualeti. Zaudējums varētu būt pārsimts eiro. Ja jau rakstām par Krustpils pusi, tad jāpiemin, ka pirms vairāk nekā desmit gadiem zagļi atmūķējuši durvis un iekļuvuši Krustpils pamatskolas vecajā korpusā un nozaguši... lietotu tualetes podu.

Ģēnija smadzenes izsūta pa daļām

Ģeniālais zinātnieks Alberts Einšteins pēc savas nāves atļāva izpētīt savas smadzenes. Autopsiju veica patologanatoms Tomass Hārvijs. Un ko viņš izdarīja? Nozaga Einšteina smadzenes, lai pētītu to uzbūvi un visu, kas var liecināt par ģenialitāti. Laika gaitā viņš izsūtīja Einšteina smadzeņu gabalus daudziem speciālistiem. Un tikai 2011. gadā Tomasa Mitera vārdā nosauktajā medicīnas muzejā Filadelfijas štatā pirmo reizi publiskai apskatei izlika relativitātes teorijas autora Alberta Einšteina smadzeņu segmentus - 46 ļoti smalki sagrieztas «šķēles».

Dzelžains arguments

1928. gada 22. martā Latgales laikraksts «Jaunō Straume» ziņo, ka apzagts arhibīskapa Antonijs Springoviča īpašums - Ladviškovas muiža - Kapiņu pagastā. Nozagta labība ap 500 latu vērtībā. Zagļi esot atstājuši zīmīti, kurā rakstīts, ka baznīckungi esot bagāti un resni, bet pārējie ir nabagi.

Iekāro hokeja nūjas

Bija 2018. gada februāris. Latvijas pilsonis mēģināja nozagt hokeja nūjas no Somijas sieviešu izlases ģērbtuves olimpiādē Dienvidkorejā. Viņš pieķerts un viņam piespriests naudas sods 751 eiro apmērā. Vīrietis bija sadzēries un nodarījumu atzina.