Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Britu premjers Džonsons paklusām salaulājies

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Britu premjers Boriss Džonsons pamatīgi pārsteidzis pat sava biroja darbiniekus, nesen Vestminsteras katedrālē salaulājoties ar savu draudzeni un dēla māti Keriju Simondsu. Ceremonija izplānota, ievērojot vislielāko slepenību, bet ielūgumi tuvākajiem radiem (Covid-19 ierobežojumu dēļ Anglijā uz laulībām tāpat nedrīkst pulcēties vairāk par 30 cilvēkiem) esot nosūtīti vien dienu pirms pasākuma.

Slepenās laulības

Pasaules mediji 56 gadus vecā Džonsona un 33 gadus vecās Simondsas kāzas jau nodēvējuši par slepenajām laulībām. «The Times» raksta, ka līgava no kompānijas «My Wardrobe HQ» noīrējusi četras kleitas, no kurām tikai viena bijusi balta. «Viņa ne ar pušplēstu vārdu neieminējās, ka grasās to vilkt, ejot pie altāra. Pārējās kleitas pasūtītas maskēšanās un uzmanības novēršanas nolūkos, jo, ja uz rezidenci Dauningstrītā 10 piegādātu tikai balto kleitu, kādam varētu rasties aizdomas,» skaidrojis viens no kompānijas darbiniekiem. Šī paša iemesla dēļ - lai nerastos lieki jautājumi - Simondsa (tagad gan viņa jau pieņēmusi vīra uzvārdu) iztikusi bez līgavas plīvura.

Slepenība turpinājusies arī pēc laulībām. Jaunais pāris interneta sociālajos tīklos gan publicējis vienu fotogrāfiju no premjera rezidences dārzā notikušās svinību neoficiālās daļas, savukārt avīžu fotogrāfi nobildējuši mūziķus, kuri iznākuši no nama. Taču nekādas informācijas par to, vai Džonsonu sveikuši arī valdības ministri, tā arī nav. Vēl vairāk. Otrdienas vakarā premjera birojs oficiāli paziņoja, ka Džonsons pēc mini medusmēneša, kas ildzis divas dienas, atgriezies pie savu pienākumu pildīšanas. Kur pavadīts šis medusmēnesis, atkal paliek noslēpumā tīts.

Ko saka katoļi?

Tā kā par svinībām informācijas trūkst, britu (un ne tikai) avīzes pievērsušās kādam citam aspektam. Kā gan tas nākas, ka Džonsons, kurš iepriekš jau divas reizes bija precējies un šķīries, ir salaulājies katoļu dievnamā? Pat vairāki katoļu mācītāji, kurus uzrunājuši žurnālisti, atzinuši, ka tagad viņiem būs grūti paskaidrot šķirteņiem, kādēļ baznīcā viņi laulāties nevar.

Skaidrību šajā lietā ieviesis reliģisko jautājumu eksperts Mets Činerijs, kurš intervijā «Times Radio» norādījis - abas iepriekšējās Džonsona laulības nav notikušas baznīcā, tādēļ viņam nav bijis nekādu problēmu laulāties Vestminsteras katedrālē, kuras draudzes locekļi ir gan pats premjers, gan viņa jaunā sieva. «Katoļu baznīcas ieskatā Boriss Džonsons līdz pat pagājušajai nedēļai bija cilvēks, kurš nav laulāts, nekad nav bijis laulāts, un tāpēc viņš drīkstēja laulāties katedrālē,» skaidrojis Činerijs.

Sievas, mīļākās...

«Reuters» atgādina, ka no 1987. līdz 1993. gadam Džonsons bija precējies ar Alegru Mostinu-Ouenu, ar kuru iepazinās universitātē, studējot žurnālistiku. Jau neilgi pēc šķiršanās no viņas Boriss apprecējās ar savu bērnības draudzeni Marinu Vīleri. Pāris kopā nodzīvoja 25 gadus un izaudzināja četrus bērnus, taču par īsti laimīgām šīs laulības droši vien nevar nosaukt. Džonsons, kurš pirms politiķa karjeras uzsākšanas strādāja par žurnālistu, allaž bijis brunču mednieks. 2004. gadā viņš tika izslēgts no Konservatīvo partijas ietekmīgāko parlamenta deputātu rindām, kad noskaidrojās, ka par ārlaulības sakariem ar žurnālisti Petronellu Vaietu viņš melojis ne tikai sievai, bet arī partijas vadītājiem. Bet 2013. gadā kļuva zināms, ka Džonsonam ir arī četrus gadus veca ārlaulības meita. Kā norāda BBC, britu premjers konsekventi izvairās atbildēt uz jautājumiem, cik bērnu (oficiāli un neoficiāli) tēvs īsti viņš ir.

Vispirms bērns, tad kāzas

Par Džonsona un Simondsas attiecībām britu dzeltenā prese sāka rakstīt 2019. gada sākumā - pāris mēnešus pēc tam, kad oficiāli bija šķirta viņa otrā laulība. Abi ir pazīstami jau diezgan sen, jo sabiedrisko attiecību speciāliste Simondsa (viņas tēvs Metjū, starp citu, ir viens no avīzes «Independent» dibinātājiem) savulaik strādāja Konservatīvo partijas preses dienestā, bet 2012. gadā, kad Džonsons atkārtoti kandidēja uz Londonas mēra amatu, jau darbojās viņa komandā. 2019. gadā, kad Džonsons kļuva par valdības vadītāju, kopā ar viņu uz Dauningstrītu 10 pārcēlās arī Simondsa. Tiesa, lai izvairīties no pārmetumiem par interešu konfliktu, viņa politiķu labā vairs nestrādā, bet nodarbojas ar sabiedriskajām attiecībām vides aizstāvju organizācijā «Aspinall Foundation». 2020. gada sākumā pāris paziņoja par saderināšanos, bet pagājušā gada 29. aprīlī pasaulē nāca viņu pirmdzimtais Vilfreds. Britu mediji tolaik rakstīja, ka Džonsons, neraugoties uz nesen pārslimoto Covid-19 diezgan smagā formā, bijis klāt dzemdībās.

Kārtīgi svinēs nākamgad

Kopš pagājušās sestdienas Džonsons ir iegājis vēsturē, kļūstot tikai par otro britu premjeru, kurš salaulājies laikā, kad ieņem valdības vadītāja amatu - pirmais tālajā 1822. gadā bija Roberts Dženkinsons. Kārtīgi nosvinēt šo notikumu premjers gan plānojis vien tad, kad koronavīrusa pandēmija būs pilnībā pieveikta. Pirms pāris nedēļām «The Sun» rakstīja, ka desmitiem cilvēku jau saņēmuši oficiālu aicinājumu neko citu neieplānot nākamā gada 30. jūlijā, jo tieši tad tiks rīkotas Džonsona kunga un kundzes kāzu svinības.