Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Puskilometrs kājām pāri kanjonam

© AP/SCANPIX/LETA

Cerot uz sen apnikušās un visus nogurdinājušās koronavīrusa pandēmijas rimšanos un tūrisma ceļojumu atsākšanos, plānoto galamērķu sarakstam ir vērts pievienot Portugāles ziemeļos esošo Aroku. Maija sākumā netālu no šīs pilsētiņas tūristiem kļuvis pieejams pasaulē garākais gājēju piekartilts – 516 metrus gara konstrukcija, kas ved pāri iespaidīgajam Paivas upes kanjonam.

Arokas apkaime arī līdz šim bija UNESCO atzīts dabas parks, taču nu tajā tapis arī kāds cilvēku rokām darināts brīnums. 2,3 miljonus izmaksājušais tilts, kura celtniecība ilga vairāk nekā divus gadus, ierīkots virs straujās Paivas upes krācēm un augstākajā punktā atrodas 175 metrus virs upes līmeņa. Ņemot vērā to, ka tiltiņš ir tikai 1,2 metru plats un mēdz biedējoši šūpoties pat tad, kad uz tā nav neviena gājēja (par to parūpējas vējš), cilvēkiem, kuriem ir paniskas bailes no augstuma vai problēmas ar vestibulāro aparātu, prātīgāk būtu atturēties no pastaigas pa tiltu.

Tilta šķērsošana izmaksās no 10 līdz 12 eiro, taču iepriekš vizīte jārezervē Aroku municipalitātes interneta mājaslapā, jo bez vietējiem sertificētajiem gidiem pa tiltu klīst ir aizliegts. Vēl pirms oficiālās atklāšanas iemēģināt tiltu par baltu velti tika atļauts vietējiem iedzīvotājiem, un šādam piedzīvojumam nebija gatavi piekrist pat daudzi no tiem, kuri kalnainajā reģionā nodzīvojuši visu mūžu.