Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Itālieši šausminās par automātā ceptajām picām

© SIPA/SCANPIX/LETA

Šajā pavasarī Romā uzstādīts pirmais picas automāts, kas jau trīs minūtes pēc pasūtījuma veikšanas aplaimo izsalkušo klientu ar svaigi ceptas picas ripu. Viesstrādniekiem vai neizlepušiem ārvalstu tūristiem piedāvājums varētu šķist diezgan saistošs, taču itālieši, kuri labi zina, kā jābūt pagatavotai picai, šausminās, – ēdams šis izstrādājums, protams, esot, taču saukt to par picu ir īsta zaimošana.

Automāts ar nosaukumu «Mr. Go Pizza» piedāvā četru veidu picas par ļoti «draudzīgu» cenu no 4,5 līdz 6 eiro gabalā. Lai gan kāroto maltīti iespējams saņemt jau pēc trim minūtēm (komplektā ir kartona paliktnis un plastmasas galda piederumi), automāta īpašnieks Masimo Bukolo apgalvo, ka ierīce nevis uzkarsē jau gatavas saldētās picas, bet zibens ātrā tempā veic visas nepieciešamās operācijas. Sākot ar mīklas jaukšanu, turpinot ar picas pildījuma uzlikšanu un beidzot ar cepšanu. Par to ikviens interesents varot pārliecināties pats, ielūkojoties automāta sienā iebūvētā nelielā stikla lodziņā un sekojot līdzi gatavošanas procesam.

Kā raksta «Reuters», klasiskās neapoliešu picas izgudrotājs Rafaele Espozito, to izdzirdējis, noteikti sāktu nemierīgi grozīties savā kapā. Saskaņā ar viņa koncepciju, labas picas pagatavošana ir diezgan laikietilpīgs process. Piemēram, mīklai vien nepieciešams nostāvēties un fermentēties 72 stundas, bet pica jācep tikai un vienīgi ar malku kurināmā krāsnī. Bet te - trīs minūtes, un gatavs!

Nav pārsteigums, ka itāliešu reakcija uz šādu modernizāciju ir noraidoša. Tiesa, kā norāda «The Guardian», vairākumam viedoklis izveidojies a priori, un viņi pat negrasās nogaršot «Mr. Go Pizza» piedāvājumu, taču nekavējas to noniecināt. «Tas ir kaut kas šausmīgs. Es taču nekad neēdīšu automātā ceptu picu,» šīs publikas daļas viedokli skaidri pauž padzīvojusi kundze, vārdā Ludovika. Taču arī tie, kuri picu pamēģinājuši, nekādā sajūsmā nav. «Ēst jau varēja, taču tā pavisam noteikti nav pica - vairāk līdzinās tām Ziemeļitālijā ceptajām plānajām maizītēm, kurās ietin dažādus pildījumus,» intervijā «Reuters» sacījusi Romā studējošā neapoliete Fabrisija Puljēze. Savukārt Romas pensionārs Klaudio sūrojies, ka pica ir krietni mazāka par tuvējā picērijā gatavoto, bet tās pildījums - daudz plānāks. Teju vai vienīgais, kurš priecājies par automāta uzstādīšanu, bijis netālā diennakts ziedu kioskā strādājošais viesstrādnieks, kurš saka, ka tagad nav jālauza galva, kur ātri un lēti iestiprināties arī nakts stundās. Tiesa, «The Guardian» korespondentam picas degustācija galu galā gāja secen, jo automātam bija radušās tehniskas problēmas, turklāt, kā apgalvo vietējie, tās gadoties diezgan bieži.