Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Kovidblēži vilto testus, vakcinācijas apliecības un pat vakcīnas

© Pixabay

Covid-19 pandēmija kļuvusi par pļaujas laiku apsviedīgiem blēžiem, kuri atkarībā no konkrētās pasaules valsts epidemioloģiskās situācijas, vakcīnu pieejamības un noteikto ierobežojumu stingrības par attiecīgu samaksu ir gatavi izpalīdzēt. Viņu piedāvājumā ir gan viltotas apliecības par negatīviem vīrusa testiem, gan līdzīgi dokumenti par veiktu vakcināciju, gan pazīstamu zīmolu «vakcīnas», kas labākajā gadījumā nav īpaši kaitīgas veselībai, taču inficēšanos ar sērgu nenovērsīs.

Nepublicējiet internetā!

Maija sākumā Vācijas policija lūgusi iedzīvotājus, kuri vakcinējušies pret Covid-19, neievietot interneta sociālajos tīklos bildītes, kurās redzams vakcīnas flakons vai dokuments par veikto potēšanos. Kādēļ? Tāpēc, ka uz tiem var saskatīt arī vakcīnas sērijas numuru un citus datus, ko krāpnieki ar prieku izmantos, lai uzmargotu viltotus dokumentus tiem, kuri kaut kādu iemeslu dēļ vakcinēties nevēlas.

Privilēģijas potētajiem

Pieprasījums pēc šāda pakalpojuma kļūst aizvien lielāks, jo Covid-19 ēras otrajā gadā esam nonākuši līdz tam, ka nevakcinētajiem jau tiks liegts strādāt atsevišķās profesijās (piemēram, Igaunijā - neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā, Saūda Arābijā - visās valsts iestādēs utt.).

Citur, piemēram, Vācijā vakcinētajiem tiek piešķirtas īpašas privilēģijas, kas attiecas uz pulcēšanās brīvību, un šādu ceļu, cik noprotams, vēlas iet arī daudzas citas valstis. Vairākas Eiropas Savienības valstis, kurās nozīmīgs ieņēmumu avots ir tūrisms, jau pavēstījušas, ka šovasar ir gatavas uzņemt ārzemju viesus - taču tikai tos, kuri vakcinējušies vai pārslimojuši Covid-19. Arī aviokompānijas apsver iespēju, ka doties lidojumos jau drīz vien būs iespējams tikai tiem, kuri varēs apliecināt, ka saņēmuši nepieciešamās potes. Tāda izziņa, kāpjot starptautiskajos reisos, var kļūt par tikpat ikdienišķu kā personas apliecības uzrādīšana.

Digitāli vai uz papīra?

Par visā pasaulē vienotu vakcinācijas dokumentu strīdi vēl turpinās - inovāciju maniaki vēlas, lai tas būtu digitāls, piemirstot, ka ne jau visi šīs planētas iedzīvotāji lieto viedtālruņus. Pagaidām dažādas valstis un pat dažādi to reģioni izlīdzas ar vienkāršākiem paņēmieniem. Piemēram, vairākos ASV štatos pilnībā vakcinētai personai tiek izsniegts apzīmogots dokuments. Kalifornijas varasiestādes vēstīja, ka aizturējušas un apsūdzējušas kādu bārmeni, kurš bijis gatavs notirgot simtiem viltotu apliecību par 100 līdz 250 dolāriem gabalā.

«Yahoo» atgādina, ka dokumentu viltošana sākās jau pagājušā gada vasarā, kad līdz tam slēgtās dažādu valstu robežas uz laiku pavērās ar nosacījumu, ka robežas šķērsotājam jāveic tests, kas apliecina, ka viņš nav inficēts ar koronavīrusu. Jau pēc īsa brīža uz to noreaģēja vieglas peļņas tīkotāji, kuri bija gatavi cedeli ar negatīviem testa rezultātiem piegādāt kaut uz Arktiku, kaut Antarktīdu. Īpaši kvalitatīvi gan šie «dokumenti» nebija, par ko liecināja starptautisko ziņu aģentūru vēstis par kārtējiem robežas šķērsotājiem ar viltotiem testiem.

Nezināma vakcīna mājās

Pagājušā gada nogalē daudzās pasaules valstīs sākās vakcinēšanās kampaņa, taču drīz vien kļuva skaidrs, ka vakcīnu visiem nepietiek. Tagad ir pagājis pusgads un gaidīto poti joprojām nav saņēmuši vairāki miljardi cilvēku. Lielākais vakcīnu deficīts, protams, novērojams pasaules nabadzīgākajās valstīs, kur arī uzzēlis melnais tirgus - bagātniekiem par pāris tūkstošiem dolāru iespējams nopirkt vakcīnu ar piegādi mājās. Tiesa, ko viņiem galu galā iepotēs, nav īsti skaidrs, jo pat tādās valstīs kā Polija un Brazīlija konstatēti viltus «Pfizer» vakcīnu pārdošanas mēģinājumi. Interpols vēsta, ka Ķīnā martā slēgta kāda pagrīdes ražotne un apcietināti 80 cilvēki, kuri vakcīnu flakoniņos pildījuši no ūdensvada ņemtu ūdeni.