Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Bebri atslēdz kanādiešus no interneta

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Bebri tiek uzskatīti par Kanādas nacionālajiem dzīvniekiem, taču viņu rosīšanās nereti sagādā kanādiešiem tik lielas galvassāpes, ka daļa no viņiem labprātāk redzētu šos grauzējus ejam nekā nākam. Beidzamie viņu nedarbi – atslēgts internets Britu Kolumbijā un plūdu draudi Kvebekā.

Kādā nepavisam ne jaukā rītā bez interneta sakariem palikuši aptuveni 900 Tamblerridžas pilsētiņas iedzīvotāji Britu Kolumbijā. Ierastais dzīves ritms līdz ar to izjaukts - vieni nav varējuši interneta veikalā pasūtīt kārotās preces, citiem nojucis attālinātais darbs, bet trešie pārdzīvojuši par to, ka nevar atjaunināt savu statusu «Instagram» un «Facebook» un uzzināt virtuālo draugu dzīves jaunumus.

Telekomunikāciju kompānija «Telus» bombardēta ar tālruņa zvaniem, vēsta «CBS News». Kad nav līdzējis ierastais «datoriķu» ieteikums no interneta atslēgtajiem «pārlādēt» savus datorus vai citas ierīces, pilsētiņas virzienā nācies doties kompānijas speciālistiem. Tobrīd viņi jau nojautuši, ka bojāts zemē ieraktais optiskais kabelis un drīz vien noskaidroti arī vainīgie - bebri. Kompānijas preses sekretāre Liza Sova stāstījusi, ka, būvējot savu kārtējo dambi kāda bebru ģimenīte aizrakusies līdz upes piekrastē gandrīz metra dziļumā ieraktajam kabelim. Ar tā pārgraušanu bebri nav aprobežojušies. Dzīvnieki izpostījuši kabeli vairāku metru garumā un tā fragmentus aizvilkuši uz savu migu, acīmredzot uzskatot par noderīgiem celtniecības materiāliem. Pēc tam, kad bojājuma vieta atklāta, kompānijas darbinieki pāris stundu laikā problēmu novērsuši, un Tamblerridžas iedzīvotāji varējuši atkal gremdēties interneta dzīlēs.

Par to, ka bebri, ja reiz kaut ko uzsākuši, spītīgi turpina savu nodarbi, stāstījis Kvebekas pilsētiņas Grenvilas mērs Toms Arnoldss. Beidzamo gadu laikā grauzēji pilsētas apkaimē uzbūvējuši vismaz 200 dambjus, un pat ne īpaši spēcīgas lietavas draud Grenvilai ar nopietniem plūdiem. «Mēs, protams, esam jaukuši nost bebru dambjus, taču tā ir kā cīņa ar vējdzirnavām, jo viņi nekavējoties būvē jaunus. Problēmu kaut kā vajadzētu atrisināt, un man šķiet, ka bebri būtu jāiznīdē,» sacījis Arnolds, piebilstot, ka, pēc viņa aplēsēm, Grenvilas apkaimē dzīvo ap 800 bebru.