Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Pudeli "kosmiskā vīna" cer izsolīt par miljonu

© SCANPIX/LETA

Izsoļu namam «Christie's» ir piedāvājums turīgiem vīna lietpratējiem un bagātniekiem, kuri mīl pazīmēties, –pārdošanā izlikta pudele 2000. gada ražas Bordo sarkanvīna «Pétrus», kas vairāk nekā gadu atradusies Starptautiskajā kosmosa stacijā. Izsoļu nama pārstāvis Tims Tritrījs prognozējis, ka vīna cena varētu sasniegt miljonu dolāru. Ja viņa cerības piepildīsies, tā kļūs par visdārgāko vīna pudeli vēsturē.

Kaste (divpadsmit 750 mililitru pudeles) vīna Zemes orbītā nokļuva, pateicoties uzņēmumam «Space Cargo Unlimited», kura mērķis ir izpētīt, kādu iespaidu bezsvara stāvoklis un atrašanās ārpus mūsu planētas atmosfēras atstāj uz dažādiem pārtikas produktiem. AFP raksta, ka vīns neparastajos apstākļos bijis 438 dienas un 19 stundas. No Zemes tas tika nosūtīts 2019. gada 2. novembrī ar kravas kuģi «Cygnus», bet uz planētas atgriezās šā gada 14. janvārī ar «Dragon» kapsulu.

Martā uz Bordo Vīna izpētes institūtu tika uzaicināti ducis izcilāko vīnziņu, kuriem sarīkoja tā dēvēto aklo degustāciju - daļa glāžu bija pildītas ar kosmosā pabijušo «Chateau Pétrus Pomerol», bet daļa ar tā paša gada izlaiduma vīnu, kas ticis glabāts pienācīgos apstākļos Francijā. Vairums ekspertu atzinuši, ka atšķirība, lai arī pavisam smalka, tomēr bijusi jūtama. Žurnāla «Decanter» apskatniece Džeina Ensone sarunā ar «Reuters» skaidrojusi, ka «kosmiskais vīns» šķietot vairāk izturēts, un uz Zemes esošais «Pétrus» šādu kondīciju varētu sasniegt pēc diviem vai trim gadiem. «Es nevaru teikt, ka viens ir labāks, bet otrs sliktāks - tie vienkārši ir dažādi,» viņa teikusi.

No 12 kosmosā bijušajām vīna pudelēm trīs izdzēruši degustatori, astoņas pietaupītas tālākiem pētījumiem, bet viena izlikta pārdošanā «Christie's», vēsta britu raidkorporācija BBC. Izsolei ir tā sauktais privātais statuss, proti, ja pircējs tam nepiekrīt, netiks nosaukts ne tikai viņa vārds, bet arī summa, par kādu nopirkts vīns. Taču esot visi priekšnosacījumi, lai kristu līdzšinējais rekords - 2018. gadā pudele 1945. gada ražas «Romanee-Conti Burgundy» vīna Ņujorkas «Sotheby's» izsolē tika pārdota par 558 000 dolāru.

«Christie's» informējuši, ka «kosmiskajam vīnam» izgatavots īpašs koka skapītis. Tajā līdz ar kosmosā bijušo pudeli atradīsies arī hermētiski noslēgtais tērauda termoss, kurā tā atradusies (kosmosa stacijā ārpus likuma ir gan alkoholiskie dzērieni, gan stikla trauki), karafe, glāžu komplekts un mūsu planētu nekad neatstājusi «Chateau Pétrus Pomerol» pudele, kas, starp citu, maksā ap 4500 eiro.