Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. 10 lietu, kas raksturo Elizabeti Gaili

© ELIZABETES GAILES PRIVĀTAIS ARHĪVS

Dziedātāja un dziesmu autore Elizabete Gaile aprīļa vidū laida klajā jaunu singlu «Rozā debesis». «Dziesmas stāsts ir par ilūziju pasauli – rozā debesīm, kurās pati esmu atradusies. Kad, šķiet, lēnām iemīlos otrā cilvēkā, redzu un saprotu, ka šīs attiecības nav uz ilgu laiku, bet gan skaistas, īslaicīgas sajūtas. Pirms man rodas apziņa, ka tomēr no šī visa jātiek prom, vēl nedaudz gribas uzkavēties un klausīties tajā, kas, visticamāk, nemaz nepiepildīsies.»

Mūzika

«Katra diena tiek aizvadīta, klausoties mūziku, to izpildot vai par to domājot. Šodien tā ir neatņemama manis daļa. Es sāku rakstīt savas dziesmas, kad absolvēju Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolu. Jau solfedžo kompozīcijas stundās, kad bija jāsacer melodijas, pamanīju, ka man ļoti patīk šis process, arī skolotāja novērtēja un teica, nedrīkstu apstāties. Kādu vakaru es apēdos pie klavierēm, izjutu pārdzīvojumu, bija iedvesma melodijai un tapa mana pirmā dziesma «The Same One», ar kuru sākās mans solo ceļš mūzikā. Tad, protams, es nenojautu, ka jebkad dzirdēšu savas dziesmas pa radio. Ļoti liela nozīme ir bijusi apkārtējiem cilvēkiem, bez kuriem man nebūtu bijusi iespēja attīstīties. Manas dziesma stāsta par maniem pārdzīvojumiem, sajūtām vai novērojumiem. Šķiet, ja mūziķis spēj atklāt savas personības šķautnes klausītājam, tā ir liela uzdrīkstēšanās, kas manā skatījumā ir ļoti svarīga. Esmu izdevusi savu debijas minialbumu un šobrīd aktīvi strādāju pie jaunu dziesmu rakstīšanas. Pirms pasaule nedaudz sagriezās kājām gaisā, devos tūrē kā īpašais viesis kopā ar vokāli instrumentālo grupu «Sudden Lights».»

Ģimene

«Ģimene ir mana lielākā vērtība! Esmu uzaugusi piecu bērnu ģimenē kā jaunākais bērns. Man ir trīs brāļi un māsa. Esmu ļoti pateicīga, it īpaši savai mammai, par to atbalstu un mīlestību, ko viņa sniedz. Viņa ir stingra un prasīga - visam vienmēr jābūt izdarītam kārtīgi un līdz galam, un tas ir tikai pareizi. To es noteikti no viņas varu mācīties. Ģimenes atbalsts un novērtējums vienmēr man ir bijis ļoti svarīgs.»

Draugi

«Laika gaitā ir izkristalizējušies tie cilvēki, kurus turu tuvu sev klāt, un zinu, ka viņiem var uzticēties. Augstu vērtēju, ja draugi ir atklāti, arī viņu atbalsts un viedoklis man ir svarīgs. Ļoti priecājos arī par tām draudzībām, kas ir izveidojušās caur mūziku. Radot dziesmas ar kādu kopā, man ir svarīgi, ka telpā ir laba enerģija, mēs labi varam saprasties un būt atklāti sajūtās par dziesmas stāstu. Ir viegli, ja ar cilvēku izveidojusies draudzība, jo tad, manuprāt, ir labāks iznākums un patiesāks dziesmas stāsts. Ar savu pavadošo grupu satuvinājāmies, kad devāmies «Sudden Lights» tūrē. Ir svarīgi, lai ir viegli saprasties arī uz skatuves, kur komunicējam tikai caur mūziku.»

Klavieres

«Šim instrumentam ir liela nozīme manā dzīvē. Sāku apgūt klavierspēles pamatus, kad man bija seši gadi. Atceros, kad tikko sāku mācīties, nevarēju iegaumēt, kā sauc katru noti, un izdomāju ar flomāsteru uzrakstīt uz baltajiem taustiņiem do, re, mi utt. Tas bija amizanti, mamma, protams, nebija pārāk priecīga. Visvairāk iemīlēju šo instrumentu, kad mācījos Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolā. Mana skolotāja Raita Krilova bija prasīga un stingra, un par to esmu viņai ļoti pateicīga. Viņa iemācīja disciplīnu un strādāt ar prieku - divas lietas, kas, manuprāt, raksturo labu pasniedzēju. Pie klavierēm es rakstu dziesmas un arī meditēju. Kad gribas atslēgt prātu no visādām domām, noteikti zinu, ka, paspēlējot klavieres, jutīšos labāk.»

Franču valoda

«Esmu absolvējusi Rīgas Franču liceju, un tur izveidojās mīlestība pret šo valodu. Pēc skolas beigšanas valoda nedaudz piemirstas, tāpēc vienmēr ir prieks par iespēju ar kādu parunāt franciski. Tā ir sarežģīta, bet ļoti skaista valoda. Pirms pandēmijas apmeklēju franču valodas klubiņu un ik pa laikam aizceļoju līdz Parīzei, kur dzīvo mana draudzene. Šobrīd, lai valoda pilnībā neaizmirstos, klausos franču mūziku un noskatos kādu filmu. Ļoti gribētu kādreiz padzīvot Francijā un iemācīties brīvi runāt šajā valodā.»

Mode un dizains

«Manā ģimenē ir lielāki mākslinieki par mani, bet arī mani arvien vairāk sāk ieinteresēt mode un dizains. Tas sāka attīstīties, kad sāku vairāk domāt par savu tēlu un iepazinos ar stilisti Sintiju Selicku. Viņa palīdz veidot manu skatuves tēlu, realizēt manas idejas, un no viņas varu iedvesmoties. Arī jaunākais singls «Rozā debesis» ir ieguvis vizuālu formātu - esmu izveidojusi savas personalizētās preces jeb «merch». Ideja par dizaina izveidi man radās, iedvesmojoties no kartītes, kuru zīmēja mana māsasmeita - jauna, talantīga māksliniece Katrīna Eglīte pēc tam, kad biju viņai pastāstījusi dziesmas stāstu. Tajā attēlots, kā divi cilvēciņi sēž rozā mākoņos. Mani tas ļoti uzrunāja - uzreiz sapratu, ka to var attīstīt. Tā kopā ar dizaineru Patriku Gulbi un Katrīnu izveidojām zeķes, auduma maisiņus un kreklus. Zeķes tapa, sadarbojoties ar latviešu uzņēmumu «Karma sock». Prieks atbalstīt savējos, kas strādā kārtīgi un kvalitatīvi.»

Atpūta laukos

«Lai atpūstos, dodos no Rīgas uz Usmu, kur mums ir ģimenes lauku mājas. Tur vienmēr ir sajūta, ka iestājas pilnīgs miers. Tā ir ļoti skaista vieta, blakus Usmas ezeram. Paldies mammai, kura ir ielikusi mīlestību, lai ikkatrs, kurš atbrauc ciemos, jūtas kā mājās un atpūties. Usmā notika dziesmu rakstīšanas nometne, kur tapa «Rozā debesis». Tās bija pāris lieliski pavadītas dienas, un jau tagad visi gaidām, kad atkal varēsim satikties Usmā.»

Fiziskās aktivitātes

«Uzsākt aktīvi trenēties bija viena no labākajām lietām, kas notika 2020. gadā. Jau pusgadu kopā ar treneri Baibu trīs reizes nedēļā sportoju un jūtos lieliski! Arī deja man vienmēr bijusi tuva. Līdz 14 gadu vecumam desmit gadus dejoju Zitas Errsas baleta studijā. Tas bija skaists un nozīmīgs periods manā dzīvē, kas iemācīja pareizu stāju, gaitu un graciozitāti. Kaut pagājis ilgs laiks, kopš beidzu dejot, jūtu, ka šie pamati nezūd. Šobrīd gan tikai ik pa laikam uzdejoju mājās, bet apsveru atkal nopietnāk pievērsties dejai, jo tās ne tikai pietrūkst, bet tā arī ir nepieciešama, lai uz skatuves es varētu labi justies un kustēties. Esmu izmēģinājusi arī zirgu jāšanu - kad piedalījos TV projektā, kur devos ceļojumā uz Īriju, man bija iespēja izjāt ar zirgu Īrijas kalnos. Mani tas ļoti aizrāva, tāpēc labprāt attīstītu to hobija līmenī.»

Pasaules aktualitātes

Kad Elizabete sāka studēt starptautiskās attiecības Rīgas Stradiņa universitātē, viņai izveidojās interese par pasaulē notiekošo. Pasniedzēji prata interesanti pasniegt daudzus vēsturiskus un politiskus notikumus, kas skolas laikā neaizrāva. Izprotot vēsturi un sekojot līdzi pasaules aktualitātēm, viņa paplašina redzesloku un attīsta kritisko domāšanu. Universitātes laikā viņa strādāja Īrijas vēstniecībā Latvijā, tādējādi radās iespēja redzēt, kā strādā diplomātija un starptautiskās attiecības. Tā bija ļoti vērtīga pieredze. Kad vēl līdz galam viņa nebija pārliecināta par savu ceļu mūzikā, likās, ka vēlētos būt Latvijas vēstniece Francijā vai strādāt Eiropas Parlamentā. Šobrīd prioritāte noteikti ir mūzika, bet, kas zina, kādi pavērsieni var notikt.

Pedagoģija

Elizabetes krustmeita Atēna arī ir ļoti muzikāla - viņai patīk dziedāt un spēlēt klavieres. Mācot Atēnai klavierspēli, dziedātāja saprata, ka viņai ļoti patīk šis process un ka viņa lieliski saprotas ar bērniem. Arī citiem ir bijusi interese, lai māksliniece māca klavierspēli vai dziedāšanu, tāpēc tiek apsvērta iespēja apgūt pedagoģiju. «Vienmēr priecājos, ja kādam ir vēlme iemācīties nospēlēt vai nodziedāt kādu dziesmu. Kaut kad varbūt kopā ar citiem mūziķiem es vēlētos atvērt savu mūzikas studiju,» saka Elizabete.