«Ir cilvēki, kuriem virtuvē patīk eksperimentēt, un viņi tur izpaužas radoši, bet es esmu sapratusi, ka augstākā māksla ir pagatavot ēdienu precīzi pēc receptes,» saka aktrise un producente Leonarda Ķestere.
Viņa pa virtuvi šiverē jau no agras bērnības, kad vienai vecmāmiņai palīdzēja mīklu mīcīt, gaļu malt un kotletes cept, bet kopā ar otru gatavoja pashu un kapāto siļķi. Šīs vecmāmiņu receptes viņa joprojām glabā un tagad izmanto arī savā virtuvē.
Pusaudzes gados Leonardai parādījās izteikta vēlme konkurēt ar mammu - parādīt, ka viņa arī var būt ļoti laba saimniece, gatavojot tētim, mazajam brālim un māsai. Leonardas mamma Astrīda Vecvagare, kura šogad 11. maijā svinētu savu 80. dzimšanas dienu, bija Jaunatnes teātra aktrise. «Mana brīnišķīgā mammīte bija aizņemta teātrī, koncertējot un filmējoties. Varat iedomāties, cik maz laika viņai palika virtuvei. Man agri bija jāiemācās ilgi stāvēt pie plīts, vārot un maisot mazajiem putras. Bet iemācīties vārīt zupas bija man goda jautājums. Frikadeļu zupa bija toreiz topā,» producente atsauc atmiņā savus pusaudzes gadus, smejot, ka lielo ģimenes zupas katlu, kas bija balts ar sarkanām pumpām, viņa parasti pievārīja tik pilnu, ka vāku nevarēja uzlikt.
«Jau tajā laikā man parādījās vēlme gatavot daudz un daudziem. Tas nav beidzies. Mūsu ģimenē zupas katli ir fenomenāli lieli, un tie paliek arvien lielāki. Mans dēls Pauls arī vāra zupas, un viņš arī neprot izvārīt maz,» Leonarda pasmaida un saka, ka zupām gan vienmēr ir daudz piekritēju. Viņa gatavo gan frikadeļu zupu, gan skābu kāpostu, gan kārtīgu ungāru gulašzupu ar labām garšvielām, gan boršču - īsto un veģetāro. Pēdējais viņai ir topā kopš šā gada gavēņa.
Savulaik divus gadus Leonarda nelietoju uzturā gaļu un jutās brīnišķīgi. «Es atkal vēlos ieiet tai brīnišķīgajā sajūtā,» saka aktrise, uzsverot, ka viņai nav nekādu pretenziju pret gaļu, jo gaļa ir lieliska, un tas nenozīmē, ka viņa citiem to negatavo. Vienkārši bez gaļas ir interesanta sajūta. Un veģetāro boršču viņa uzvāra tā, ka neviens pat nepamana, ka tur nav gaļas. Jo tur ir pupiņas un sēnes.
«Veģetārās receptes ir brīnišķīgas! Tā ir iespēja ļoti daudz eksperimentēt ar produktiem un atklāt dažādas jaunas garšas. Garšvielas ir tās, kas piesien dūšu,» saka producente un atklāj, ka viņas šī pavasara topa ēdiens ir grieķu, turku, kipriešu Vidusjūras reģionā iecienītais baklažānu, tomātu un grieķu «Halloumi» siera veģetārais kārtojums. Šī ēdiena recepti Leonardai atklājis draudzenes vīrs, kiprietis, un to viņa iesaka pamēģināt arī »Vakara Ziņu« lasītājiem.
«Man ir daudz draugu, kuri mīl veģetāro virtuvi un kuriem ir brīnišķīgas dažādu ēdienu receptes. Mēs dalāmies ar saviem atklājumiem, un man liekas, ka tādā veidā mēs arī viens otram šajā dīvainajā laikā varam vairāk sagādāt prieka,» uzskata Leonarda. Viņa piebilst: tie nav reliģiski motīvi, kāpēc viņa izvēlas veģetāru ēdienu - tie ir dzīves motīvi.
«Pandēmijas laikā virtuve ir palikusi par interaktīvu izpriecas vietu, kas aizstāj teātri, koncertus, muzeju, dažādus pasākumus un visu pārējo, jo visa dzīve ir tikai un vienīgi «zoom», no rīta līdz vēlam vakaram. Paldies Dievam, ka var vismaz aiziet uz virtuvi un pagatavot ēst,» Leonarda smaidot nosaka un atklāj, ka viņa, tāpat kā visa lielā Ķesteru «famīlija» virtuvē iedvesmojas no Krievijas zvaigžņu pavāra Iļjas Lazersona, kurš ar saviem produktu apstrādes un pagatavošanas noslēpumiem dalās «YouTube». «Lazersons visu izstāsta tik vienkārši, precīzi un meistarīgi, ka tas padodas jebkuram, kurš vēlas kļūt par virtuves un ēdienu pavēlnieku,» Leonarda sajūsmināti stāsta, uzsverot, ka viņa meistarklases ir arī ļoti estētiski noformētas, un tas video stundām nav mazsvarīgi. «Bet viņš nav veģetārietis,» Leonarda piebilst.
Aktrise stāsta: kūkas viņu pilnīgi nemaz neinteresē, to vietā Leonarda labprātāk izvēlas skābus kāpostus vai ceptas reņģes, bet »Vakara Ziņu« lasītājiem iesaka pagatavot vegānisko laima un avokado siera kūku. «Tā ir kūka, ko esmu pēdējā pusgadā gatavojusi sērijveidā jau četras reizes! Internetā ir lieliskas receptes,» viņa nosaka, piebilstot, ka šī kūka ir satriecoši garšīga un baudai pietiek ar mazu gabaliņu. «Tie, kuri par vegānu kūkām vīpsnā, to pagaršojot, savas domas maina.»
«Es esmu secinājusi, ka tie cilvēki, kuri nodarbojas ar virtuves lietām, ir ļoti harmoniski, sirsnīgi, devīgi un jauki. Tāda ir arī Brigita Puriņa, LTV raidījuma «Īstās latvju saimnieces» uzvarētāja. Man ir tā laime būt pazīstamai ar viņu, un es ļoti daudz no viņas iedvesmojos un mācos. Brigita ir latviešu gastronomijas kultūras un identitātes pētniece - apbrīnoju viņas filozofiju par ēdienu un tā pasniegšanu. Viņai tas sanāk izcili! Un, ja mani virtuvē velk prom no Latvijas, uz Ukrainu, Vidusjūru, Franciju, Maroku, Ķīnu, Taizemi, tad Brigita Puriņa ar savu latvisko ēdienu interpretāciju mūsdienu virtuvē mani velk atpakaļ,» stāsta Leonarda, atklājot, ka tieši no «Īstās latvju saimnieces» uzzinājusi, kas ir speltas kvieši.
«Tāpat kā alfabēts un gramatika ir jāmācās, arī ēdiena pagatavošanas likumi ir jāzina. Ļoti labi, ka tagad ir tik daudz kulinārijas raidījumu un cilvēki par šīm lietām runā, bet, manuprāt, daudzas lietas jāapgūst jau bērnībā. Piemēram, ka vienu ēdienu gatavo ar rozmarīnu un timiānu, bet kādu citu, pievienojot laurlapas. Ja gatavo ķīniešu ēdienu, ir vienas garšvielas, ja marokāņu - pavisam citas. Un, ka olu eļļā cept ir «izstrādājums», bet sviestā cepta oliņa ir delikatese,» stāsta Leonarda, atklājot, ka savai mazmeitiņai Almai, kurai ir gads un divi mēneši, viņa vāra bukstiņbiezputru. Un, lai tā izdotos tikpat garda kā pašas bērnībā, svarīga esot kartupeļu šķirne. Priekuļu «Agrie dzeltenie» bukstiņbiezputrai ir vislabākie.
SASTĀVDAĻAS
PAGATAVOŠANA
Vegāniskā laima un avokado siera kūka
(autors: Krista, www.bunnymommycooks.com)
SASTĀVDAĻAS
PAGATAVOŠANA