Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Faraonu mūmijas pārceļas

Faraonu mūmijas pa Kairas ielām ceļo uz jauno mājvietu. © SCANPIX/LETA

Krāšņā parādē Ēģiptes galvaspilsētā Kairā no viena muzeja uz citu pārvestas 22 Senās Ēģiptes valdnieku mūmijas. Visu ceremoniju tiešraidē translēja valsts televīzijā. Turklāt to komentēja viens no slavenākajiem vietējiem arheologiem – bijušais Tūrisma un senlietu ministrijas vadītājs Zahi Havāss, kuru pasaulē bieži dēvē par «ēģiptiešu Indiana Džonsu».

Muzejs novecojis

Visas šīs mūmijas uzietas izrakumos, kas 19. gadsimta astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados notika divās nekropolēs kādreizējās galvaspilsētas Tēbu (mūsdienās to sauc par Luksoru) apkaimē, raksta «Reuters». 18 valdnieki un četras valdnieces, kuru mirstīgās atliekas tika pārvestas, lielākoties valdījuši tā dēvētajā Jaunās valsts periodā - no 1539. gada pirms mūsu ēras līdz 1075. gadam pirms mūsu ēras, vēsta «Deutsche Welle». Kopš pagājušā gadsimta sākuma tās bija iespējams aplūkot leģendārajā Ēģiptes muzejā pašā galvaspilsētas centrā Tahrira laukumā. Taču šis koloniālās arhitektūras paraugs nu jau labu laiku prasās pēc remonta.

Ēģiptes civilizācijas Nacionālā muzeja mūsdienīgās ēkas celtniecība Kairas Fustatas apkaimē tika pabeigta vēl 2010. gadā, taču plānus par daļas ekspozīcijas pārcelšanu izjauca ilggadējā Ēģiptes prezidenta Hosnī Mubāraka gāšana un tai sekojošie juku laiki, kad sākumā pie varas nāca islāmisti, bet pēc tam šo režīmu gāza militāristi.

Mūmijas - karantīnā

2017. gadā jauno muzeju beidzot atvēra, taču līdz šim tas darbojies, tā sacīt, izmēģinājuma režīmā. Taču tagad apmeklētājiem ir pieejamas visas zāles, bet, sākot ar 18. aprīli, būs iespējams aplūkot arī no Ēģiptes muzeja pārvestās mūmijas. Pirms tam tām nepieciešama 15 dienu ilga karantīna. To mūmijas pavadīs muzeja plašajās laboratorijās, kur speciālisti vēlreiz novērtēs šo artefaktu stāvokli un precizēs apstākļus, kādos tie glabājami. Arī informācijas par konkrēto faraonu un viņa vai viņas valdīšanas īpatnībām būs krietni vairāk.

Bēru ceremonijas imitācija

Mūmijas nepilnus septiņus kilometrus garajā ceļojumā devās uz melni zeltainās krāsas motorizētām platformām, kurām iepriekš bija uzlaboti amortizatori, lai ceļa grambas nenodarītu nenovērtējamiem eksponātiem kādu postu. Ēģiptes avīzes gan rakstīja, ka pirms «Faraonu zelta parādes» attiecīgais ceļa posms ir no jauna noasfaltēts. Pirms pārvešanas aptuveni 50 muzeja ekspertu sagatavoja mūmijas ceļam, ievietojot tās ar slāpekli pildītās kapsulās, kurās tiek uzturēts nepieciešamais mikroklimats. AFP atgādina, ka pirms vairāk nekā 100 gadiem, kad mūmijas transportēja no Luksoras uz Kairu, tās vienkārši ielika koka kastēs un veda vai nu ar kuģiem pa Nīlu, vai arī vilcienos. Tiesa, pirmajā klasē, taču diez vai senie faraoni šo atšķirību sajuta.

Parādē līdz ar motorizētajiem transporta līdzekļiem, kas pēc sava noformējuma atgādināja seno ēģiptiešu cienītās vaboles skarabejus, piedalījās arī kaujas ratu ekipāžas un jātnieki, bet gājienā, kas imitēja faraonu bēru ceremoniju, devās valstī pazīstami mākslinieki. Tas viss, protams, stingrā policistu un karavīru uzraudzībā.

Hierarhijai jābūt!

Faraonu mūmiju platformas bija sakārtotas valdīšanas secībā. Pirmā ceļā devās aptuveni 1600 gadus pirms mūsu ēras valdījušā faraona Sekenenres Tao II mūmija, bet parādi noslēdza 12. gadsimtā pirms mūsu ēras valdījušā Ramzesa IX mūmija. Taču slavenākie starp šiem 22 valdniekiem, protams, ir citi - 67 gadus valdījušais Ramzess II un Hatšepsuta, kura par valdnieci kļuva, neraugoties uz to, ka tolaik faraona amats bija rezervēts tikai vīriešiem.

Kad procesija ieradās pie Ēģiptes civilizācijas Nacionālā muzeja, to sveica lielgabalu salūta 21 zalve, bet pēc tam ar uzrunu uzstājās valsts prezidents Abdelfatāhs es Sīsī. Jāatgādina, ka nākamgad netālu no Gīzas piramīdām plānots atvērt arī Lielo Ēģiptes muzeju, kura ekspozīcijā cita starpā nonāks arī Tutanhamona kapenēs atrastie artefakti.