Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Ko dara Arnis Cimdars

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Arnis Cimdars – starptautiska līmeņa eksperts vēlēšanu administrēšanā, šobrīd ir Eiropas Komisijas konsultants un pašmāju Vēlēšanu ekspertu biedrības prezidents. Kad marta nogalē sarunājāmies ar Arni Cimdaru, viņa pienākumi galvenokārt bija saistīti ar Vēlēšanu ekspertu biedrību, gatavojoties tās gada kopsapulcei. Viņš nacionālo vēlēšanu vadīšanu pielīdzina liela, komplicēta projekta vadīšanai, tādēļ savu nākotnes pārbaudījumu saskata nozīmīgu projektu sagatavošanā un rīkošanā.

Pastāvēs, kas mainīsies

«Šim laikam raksturīgi, ka bez attīstības un pārmaiņām neiztikt. Tāpat kā lielai daļai cilvēku, arī mans darbs lielākoties notiek attālināti. Ikdienā daudz vairāk lietoju svešvalodas, un arī tas ir saistīts ar pārmaiņām.

Noteikti uzskatu, ka ir jāmainās līdzi laikam. Pieķerties un izmisīgi turēties pie vakardienas ir nepareizi. Šodiena ir cita realitāte. Tā ir jāpieņem tāda, kāda ir. Pretojoties tai un noliedzot, ir risks zaudēt rītdienas iespējas. Kas noliedz īstenību un nemainās, tas ieaug zemē esot vēl dzīvs, apsūno.

Jā, iespēju, kā sevi izpaust, ir jāatrod šodienas realitātē. Un, ja šodien ir krīze, tad jo īpaši nedrīkst rīkoties pēc principa: lēksim bedrē un skatīsimies, kas mūs ārā vilks. Nē, noteikti ir jāizsver un jāsaprot, kuras izmaiņas būs efektīvākās un pareizākās. Manā gadījumā jāsaprot, kā savas zināšanas un pieredzi varu efektīvi izmantot jaunā kvalitātē. Tas nav vienkāršs uzdevums, jo jāsadarbojas arī ar politiķiem, kuri man darbu uzteica ar vārdiem: «Strādāji labi, toties daudzus gadus.» Tomēr mēdz teikt, ka vēji mainās, vienu brīdi ir tā, pēc brīža - citādāk. Arī līdz nākamās Saeimas vēlēšanām palicis vairs tikai pusotra gada,» pašreizējo laiku vērtē Arnis Cimdars.

Vēl viņš uzsver: «Lai uz ko cilvēks tiektos, ir svarīgi, lai tas vienlaikus kalpotu gan savam, gan kopējam labumam. Tāpēc arī mēs - Latvijas vēlēšanu eksperti, bijušie un esošie vēlēšanu komisiju vadītāji - 2020. gada 8. februārī apvienojāmies Vēlēšanu ekspertu biedrībā, lai ar uzkrātajām zināšanām un pieredzi dotos talkā Latvijas parlamentārismam.»

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakara Ziņas" izdevumā!