Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Aristokrātu mīlulīši

© SKUJA BRADEN» PERSONISKAIS ARHĪVS UN ROMĀNS KOKŠAROVS, «F64 PHOTO AGENCY»

Virtuozo porcelāna keramiķu tandēma Ingunas Skujas un Melisas Breidenas mājās gadiem ilgi mitinās aristokrātiskie un retie angļu seteri. Īpašā Valentīnas dienas dāvana Melisai – 13 gadus vecā Ulla, gluži tāpat kā Inguna, ir dzimusi oktobrī. Savukārt Rūdis ir pusotru gadu jauns jauneklis. Šis ir aizkustinošs stāsts par mīlestību – kā suns mīl cilvēku un cilvēks suni. Un vēl šis ir stāsts par cilvēcību.

Suns aristokrātiem

«Angļu seteri ir ļoti reta, izmirstoša, aristokrātu iecienīta šķirne. Aristokrātiem bija likums: ja nav zemes īpašums, tev nedrīkst piederēt suns. Diemžēl tuvas radniecības dēļ divdesmit pieci procenti šo suņu saslimst ar vēzi. Sākumā angļu aristokrāti šos suņus ņēma līdzi medībās, pēc tam gribēja, lai tie guļ pie kamīna un «strādā» par kompanjoniem pilīs. Viņi gribēja, lai ārā suņi uzvedas kā mednieki, bet telpās - kā cilvēki,» šķirni raksturo Inguna.

Angļu seters ir ģimenes loceklis un piemērots cilvēkiem, kuri vairāk strādā mājās. Ja jāatrodas darbavietā no pulksten deviņiem rītā līdz septiņiem vakarā, tad tādu suni nevajadzētu ņemt. Viņš ir kā mazs bērns. Ja atstāsi bērnu katru dienu mājās vienu, viņš nebūs laimīgs. Tāpēc ieteicams ņemt divus suņus, lai viņi nejūtas vientuļi. Ir bijuši gadījumi, kad angļu seters vientulības dēļ izdara pašnāvību. Piemēram, kad saimnieks bija prom ilgāku laiku, suns uzkāpa uz tilta un ielēca upē.

Pacifisti, kompanjoni un aukles

Angļu seteri nekad nekož, šī ir ļoti miermīlīga šķirne. Inguna zina stāstīt, ka vilku suns reiz saplosīja angļu seteru līdz nāvei, un viņš nebūt nepretojās un nekoda pretī. Diemžēl tieši vilku suņi bieži uzbrūk angļu seteriem, tāpēc, ja pastaigas laikā, Inguna un Melisa redz, ka vilku suns sāk draudīgi tuvoties viņu mīluļiem, viņas uzreiz dara visu, lai novērstu iespējamo incidentu.

Inguna un Melisa salīdzina angļu seterus ar cirka sunīšiem, kuriem ļoti patīk bērnu uzmanība. Rūdis un Ulla, komunicējot ar bērniem, vienmēr izturas ārkārtīgi saudzīgi, pretī ar lielāko prieku saņemot glāstus un mazo ķiparu uzmanību. Bērniem savukārt angļu seteri ļoti patīk, jo viņi ir mīksti un pūkaini gluži kā lielas rotaļlietas.

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakara Ziņas" izdevumā!