Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Meksikas prezidenta lepno lidmašīnu neviens nepērk

© Imago images/Scanpix/LETA

Meksikas prezidents Andress Manuels Lopess Obradors ir izmisumā – jau trešo gadu neviens nesteidz iegādāties pēc īpaša pasūtījuma izgatavoto lepno «Boeing 787 Dreamliner» lidmašīnu, ko savulaik nopirka viens no viņa priekštečiem prezidenta amatā. Ņemot vērā Covid 19 ietekmi uz aviācijas nozari un ekonomiku vispār, cerības uz naudīga pircēja atrašanu kļūst aizvien mazākas.

Taupības piekritējs

Obradors, kurš prezidenta amatā stājās 2018. gada decembrī, no sākta gala sevi pozicionējis kā taupības politikas piekritējs. Personīgo aviolaineri, kas valsts budžetam izmaksājis aptuveni 218 miljonus dolāru (lidmašīna tika pasūtīta vēl Felipes Kalderona valdīšanas gados, taču to izmantoja vienīgi viņa pēctecis Enrike Penja Njeto), viņš uzskata par absolūti lieku greznību, un līdz šim ceļojumos izmantojis aviokompāniju regulāros reisus.

Kā akmens kaklā

Prezidents jau uzreiz pēc ievēlēšanas paziņoja, ka lidmašīna ir jāpārdod, taču pagaidām pircēji nav atradušies, pat neraugoties uz to, ka «Dreamliner» cena sākumā tika nolaista līdz 200 miljoniem, bet vēlāk arī 130 un 120 miljoniem dolāru.

Galvenie iemesli tam ir divi, un abi gaužām vienkārši. Pirmkārt, lielākā daļa neapdomīgo jaunbagātnieku jau paspējuši iegādāties personīgos lainerus, bet apdomīgākie sapratuši, ka daudz izdevīgāk ir noīrēt biznesa klases reaktīvo lidmašīnu, kad nepieciešams, nevis visu laiku maksāt par lidaparāta uzturēšanu.

Otrkārt, pasažieru aviācijā pašlaik ir ļoti nopietna krīze, un nevienai lidsabiedrībai nav vajadzīga lidmašīna, kuras pārbūvēšanā, lai tā spētu uzņemt pienācīgu skaitu pasažieru, vēl jāiegulda miljoni un miljoni.

Pat vannas istaba

Meksikas prezidenta «Dreamliner» ir iebūvēts īpašs valsts vadītājam paredzēts salons ar lielu guļamistabu un vannas istabu, izbrīvēta pat vieta, kur novietot vairākus trenažierus. Blakus prezidenta apartamentiem atrodas plaša konferenču zāle, bet aiz tās - salons prezidenta svītai. Kopā šī lidmašīna spēj pārvadāt 80 cilvēkus, lai gan «Dreamliner» standarta ietilpība ir 300 pasažieri. Obradors izteicies, ka tik grezna lidmašīna neesot pat ASV prezidenta rīcībā.

Gribēja izspēlēt loterijā

Kopš pagājušā gada maija, kad neveiksmīgs izrādījās mēģinājums pārdot lidmašīnu Savienotajās Valstīs, «Dreamliner» atrodas vienā no angāriem Mehiko lidostā, raksta «Reuters». Marta sākumā prezidents mudināja lielo korporāciju vadītājus samesties un kopīgi iegādāties lidaparātu. Taču Meksika nav Krievija, un Obradors nav Vladimirs Putins, kura līdzīgu aicinājumu vietējie naudasmaisi uztvertu kā neapspriežamu pavēli. Ideja par lidmašīnas «iesmērēšanu» kādai privātai kompānijai, gan nav pati dīvainākā, kas nākusi prātā Obradoram vai viņa padomniekiem.

Pagājušā gada rudenī tika izsludināts, ka prezidenta «Dreamliner» būs galvenais laimests nacionālajā loterijā. Meksikas interneta segments burtiski uzsprāga, ļaudis dažādos veidos uzdeva vienu un to pašu jautājumu - un ko gan «laimīgais» uzvarētājs ar šādu vinnestu varētu iesākt? Obradors sākumā sasmīdināja tautiešus, pavēstot, ka «gadu vai divus» valsts varētu uzņemties lidmašīnas uzturēšanu (gadā tā izmaksā aptuveni 1,7 miljonus dolāru), taču galu galā viss plāns izgāzās, jo valdības juristi atzina - valsts īpašumu izspēlēt loterijās neļaujot likums.