«Neskaitu kalorijas. Jūtos omulīga, bet, protams, saprotu, ka nevar ēst visu, ko grib. Jo, gadiem ejot, vielmaiņa mainās, svars pieaug, un, iespējams, ir jāpārdomā ēdienkarte, tā jāpamaina uz ne tik kalorijām bagātu,» saka tautā mīlētā dziedātāja, leģendārā ansambļa «Čikāgas piecīši» soliste un divu vīru koru vadītāja Lorija Vuda-Cinkusa.
«Ja jaunības gados, gatavojot ēdienu, visu centos izpildīt precīzi pēc receptes, tad pēdējos gados receptes man vairāk kalpo kā iedvesmas avots radošām izpausmēm virtuvē - ja arī kāda no sastāvdaļām trūkst, atrodu alternatīvu. Mūsu ģimenes ēdienkartē ir arī vairāki ēdieni, ko pati esmu izdomājusi. Piemēram, mana hamburgeru variācija, kas tapa burtiski uz dullo, domājot, kas varētu labi garšot, eksperimentējot ar proporcijām. «Hambīši» ir mīlināmā forma no hamburgeriem, un šo nosaukumu izdomāja mans vīrs,» stāsta Lorija, piedāvājot tos pamēģināt arī »Vakara Ziņu« lasītājiem.
Viņa arī atklāj, kā tapa «hambīšu» recepte. «Es jau 17 gadus vadu Ventspils vīru kori, arī manam vīram [diriģentam Ivaram Cinkusam] savulaik bija darbs Ventspilī, un mēs jau vairāk nekā desmit gadus tur īrējam dienesta dzīvokli. Tas ir ar malkas apkuri, un pagalmā ir malkas šķūnītis. Kādā vasarā, kad visi atbildīgie vīru koru koncerti bija beigušies, aicinājām manu vīru kori uz pikniku pie malkas šķūnīša. Vīri nonesa lejā mūsu lielo galdu, un mēs pagalmā cepām un ēdām. Varēju jau veikalā nopirkt gatavu marinētu šašliku, bet es gribēju kaut ko pagatavot pati, un tā radās «hambīši», ko vīri arī atzina par garšīgiem. Nu jau tos gatavoju vairākas vasaras pēc kārtas, bet ne tikai piknikam pie šķūnīša. Ivars ik pa laikam pajautā, kad atkal būs «hambīši» - tā šis ēdiens izgājis arī ārpus vīru kora ēdienkartes,» smaidot stāsta Ventspils vīru kora vadītāja.
Arī otrai receptei, ko Lorija piedāvā pamēģināt »Vakara Ziņu» lasītājiem, ir savs stāsts. Tā ir sautēta cūkgaļa meksikāņu gaumē - šo recepti, atrastu internetā, viņa pirmoreiz izmēģināja pirms pusotra gada, gatavojot savas dzimšanas dienas cienastu Prezidiju konventa vīru kora dziedātājiem. Šo kori Lorija vada jau piecus gadus. «Kad tuvojās mana apaļā dzimšanas diena, iedomājos: nav forši, ka cienāju tikai Ventspils kora puišus. Bet, tā kā dzimšanas diena man ir novembrī un Rīgā man nav malkas šķūnīša, kur ierīkot piknikam vietu, un nav arī tik plašs dzīvoklis, kur aicināt tik daudz puišu, nolēmu uzklāt viņiem galdu vietā, kur notiek mēģinājumi. Izvēlējos kreftīgu recepti - ar domu, lai viņi kārtīgi paēd. Mazliet gan baidījos, vai konservatīvi vīrieši gribēs cūkgaļu meksikāņu gaumē, varbūt viņiem garšo tikai kotletes un karbonādes... Bet viņiem tā ļoti gāja pie sirds. Tas bija pirmais tāds mēģinājums to pagatavot, un, tā kā visiem garšoja, arī šī recepte tagad ienākusi mūsu ģimenes ēdienkartē,» stāsta šarmantā dziedātāja, Prezidiju konventa vīru kora vadītāja. Viņa piebilst: nav tā, ka koru dziedātājus viņa cienā tikai dzimšanas dienās. Palutina arī citās reizēs. Un tagad ļoti gaida pandēmijas beigas, kad ļaus koriem mēģināt klātienē, lai varētu atkal pa reizei pacienāt.
Lorija stāsta, ka viņas vīramāte, kura jau ir citā saulē, brīnišķīgi gatavojusi tradicionālos latviešu ēdienus. «Viņa bija vienkārši lieliska saimniece, un man tagad žēl, ka īpaši nepiespiedu sevi no viņas iemācīties, kā izcept visgaršīgākās kotletes un karbonādes. Es esmu mēģinājusi, bet man nesanāk tik gardi kā vīramātei,» viņa domā. Paguva tikai noskatīties, kā vīramāte gatavoja garšīgus sautētos kāpostus. «Viņa pielika pavisam nedaudz cukuriņa un kečupa vai tomātu pastas, un gatavošanas beigās ne tik aktīvi maisīja - lai apakšā drusciņ piedeg. Pēc tam to brūnumu iemaisot, kāposti bija īpaši gardi. Es negatavoju tos bieži, bet, kad to daru, cenšos gatavot pēc vīramātes receptes,» atklāj Lorija.
«Man patīk smalkas niansītes. Piemēram, pirms otrajam ēdienam pievienoju garšvielas - vienalga, tas ir gaļas vai dārzeņu ēdiens -, es visas garšvielas apgrauzdēju uz sausas pannas. Tas padara garšu intensīvāku. Es daudz kur lieku sēkliņas un riekstus, un arī tos vienmēr apbrūninu uz pannas. Tāpat arī sīpolus, ķiplokus vienmēr apcepu eļļā, lai ir izteiktāka garša. Tās ir nianses, kas ēdienu padara interesantāku,» saka Lorija, uzsverot - vai tad dzīvē nav līdzīgi? «Kad tu iedziļinies kādās niansēs un sīkumiņos - vienalga, tas ir darbs vai attiecības, viss taču kļūst «garšīgāks»…»
***
Ventspils vīru kora dziedātājiem
PAGATAVOŠANA
Prezidiju konventa vīru kora dziedātājiem
SASTĀVDAĻAS
PAGATAVOŠANA
SASTĀVDAĻAS
PAGATAVOŠANA
Ieteikums: tortiljas var izmantot arī kā plānās picas pamatni: uzsmērē picas mērci, saliek virsū visu, ko sirds kāro, cep dažas minūtes ļoti karstā krāsnī un - gatavs!