Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Lorija Vuda-Cinkusa spēj pabarot divus vīru korus

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

«Neskaitu kalorijas. Jūtos omulīga, bet, protams, saprotu, ka nevar ēst visu, ko grib. Jo, gadiem ejot, vielmaiņa mainās, svars pieaug, un, iespējams, ir jāpārdomā ēdienkarte, tā jāpamaina uz ne tik kalorijām bagātu,» saka tautā mīlētā dziedātāja, leģendārā ansambļa «Čikāgas piecīši» soliste un divu vīru koru vadītāja Lorija Vuda-Cinkusa.

Pikniks pie malkas šķūnīša

«Ja jaunības gados, gatavojot ēdienu, visu centos izpildīt precīzi pēc receptes, tad pēdējos gados receptes man vairāk kalpo kā iedvesmas avots radošām izpausmēm virtuvē - ja arī kāda no sastāvdaļām trūkst, atrodu alternatīvu. Mūsu ģimenes ēdienkartē ir arī vairāki ēdieni, ko pati esmu izdomājusi. Piemēram, mana hamburgeru variācija, kas tapa burtiski uz dullo, domājot, kas varētu labi garšot, eksperimentējot ar proporcijām. «Hambīši» ir mīlināmā forma no hamburgeriem, un šo nosaukumu izdomāja mans vīrs,» stāsta Lorija, piedāvājot tos pamēģināt arī »Vakara Ziņu« lasītājiem.

Viņa arī atklāj, kā tapa «hambīšu» recepte. «Es jau 17 gadus vadu Ventspils vīru kori, arī manam vīram [diriģentam Ivaram Cinkusam] savulaik bija darbs Ventspilī, un mēs jau vairāk nekā desmit gadus tur īrējam dienesta dzīvokli. Tas ir ar malkas apkuri, un pagalmā ir malkas šķūnītis. Kādā vasarā, kad visi atbildīgie vīru koru koncerti bija beigušies, aicinājām manu vīru kori uz pikniku pie malkas šķūnīša. Vīri nonesa lejā mūsu lielo galdu, un mēs pagalmā cepām un ēdām. Varēju jau veikalā nopirkt gatavu marinētu šašliku, bet es gribēju kaut ko pagatavot pati, un tā radās «hambīši», ko vīri arī atzina par garšīgiem. Nu jau tos gatavoju vairākas vasaras pēc kārtas, bet ne tikai piknikam pie šķūnīša. Ivars ik pa laikam pajautā, kad atkal būs «hambīši» - tā šis ēdiens izgājis arī ārpus vīru kora ēdienkartes,» smaidot stāsta Ventspils vīru kora vadītāja.

Bez kotletēm un karbonādēm

Arī otrai receptei, ko Lorija piedāvā pamēģināt »Vakara Ziņu» lasītājiem, ir savs stāsts. Tā ir sautēta cūkgaļa meksikāņu gaumē - šo recepti, atrastu internetā, viņa pirmoreiz izmēģināja pirms pusotra gada, gatavojot savas dzimšanas dienas cienastu Prezidiju konventa vīru kora dziedātājiem. Šo kori Lorija vada jau piecus gadus. «Kad tuvojās mana apaļā dzimšanas diena, iedomājos: nav forši, ka cienāju tikai Ventspils kora puišus. Bet, tā kā dzimšanas diena man ir novembrī un Rīgā man nav malkas šķūnīša, kur ierīkot piknikam vietu, un nav arī tik plašs dzīvoklis, kur aicināt tik daudz puišu, nolēmu uzklāt viņiem galdu vietā, kur notiek mēģinājumi. Izvēlējos kreftīgu recepti - ar domu, lai viņi kārtīgi paēd. Mazliet gan baidījos, vai konservatīvi vīrieši gribēs cūkgaļu meksikāņu gaumē, varbūt viņiem garšo tikai kotletes un karbonādes... Bet viņiem tā ļoti gāja pie sirds. Tas bija pirmais tāds mēģinājums to pagatavot, un, tā kā visiem garšoja, arī šī recepte tagad ienākusi mūsu ģimenes ēdienkartē,» stāsta šarmantā dziedātāja, Prezidiju konventa vīru kora vadītāja. Viņa piebilst: nav tā, ka koru dziedātājus viņa cienā tikai dzimšanas dienās. Palutina arī citās reizēs. Un tagad ļoti gaida pandēmijas beigas, kad ļaus koriem mēģināt klātienē, lai varētu atkal pa reizei pacienāt.

Pēc vīramātes receptes

Lorija stāsta, ka viņas vīramāte, kura jau ir citā saulē, brīnišķīgi gatavojusi tradicionālos latviešu ēdienus. «Viņa bija vienkārši lieliska saimniece, un man tagad žēl, ka īpaši nepiespiedu sevi no viņas iemācīties, kā izcept visgaršīgākās kotletes un karbonādes. Es esmu mēģinājusi, bet man nesanāk tik gardi kā vīramātei,» viņa domā. Paguva tikai noskatīties, kā vīramāte gatavoja garšīgus sautētos kāpostus. «Viņa pielika pavisam nedaudz cukuriņa un kečupa vai tomātu pastas, un gatavošanas beigās ne tik aktīvi maisīja - lai apakšā drusciņ piedeg. Pēc tam to brūnumu iemaisot, kāposti bija īpaši gardi. Es negatavoju tos bieži, bet, kad to daru, cenšos gatavot pēc vīramātes receptes,» atklāj Lorija.

Garšīgāks ēdiens un attiecības

«Man patīk smalkas niansītes. Piemēram, pirms otrajam ēdienam pievienoju garšvielas - vienalga, tas ir gaļas vai dārzeņu ēdiens -, es visas garšvielas apgrauzdēju uz sausas pannas. Tas padara garšu intensīvāku. Es daudz kur lieku sēkliņas un riekstus, un arī tos vienmēr apbrūninu uz pannas. Tāpat arī sīpolus, ķiplokus vienmēr apcepu eļļā, lai ir izteiktāka garša. Tās ir nianses, kas ēdienu padara interesantāku,» saka Lorija, uzsverot - vai tad dzīvē nav līdzīgi? «Kad tu iedziļinies kādās niansēs un sīkumiņos - vienalga, tas ir darbs vai attiecības, viss taču kļūst «garšīgāks»…»

***

«Hambīši» -

Ventspils vīru kora dziedātājiem

  • SASTĀVDAĻAS
  • 1 kg maltas liellopu gaļas
  • 300 g zilā pelējuma siers («Dor Blu» vai «Trikātas»)
  • prāva sauja saulē kaltēti tomāti
  • 3 ķiploku daivas
  • sāls, melnie pipari, asie sarkanie pipari
  • barbekjū mērce

PAGATAVOŠANA

  1. Sieru sagriež/sadrupina gabaliņos, ķiploku smalki sasmalcina (vai izspiež caur spiedi), kaltētos tomātus sagriež strēmelītēs.
  2. Malto gaļu liek lielā bļodā, pievieno sieru, tomātus, ķiplokus, sāls (mazāk, nekā varētu domāt, jo siers ir gana sāļš), melnos un asos piparus (pēc garšas). Masu samīca ar rokām, veido kotletes un, ja vasara, cep uz restēm (negrila sezonā cep uz pannas). Cepšanas pēdējās minūtēs dāsni apsmērē ar barbekjū mērci.
  3. Pasniedz uz grilētām mazām «ciabatta» (uz pusēm pārgrieztām) vai hamburgera maizītēm, klāt pieliekot iemīļotākās piedevas - sālītu gurķi, salātu lapiņu, ceptus vai karamelizētus sīpolus.

Sautēta cūkgaļa meksikāņu gaumē -

Prezidiju konventa vīru kora dziedātājiem

SASTĀVDAĻAS

  • 2 kg cūkgaļas šķiņķa vai lāpstiņas (bez ādas)
  • 1 ēd. k. svaigi maltu melno piparu
  • 1 ēd. k. rupjā sāls
  • 2 ēd. k. augu eļļas (cepšanai)
  • 2 lauru lapas
  • 2 tējk. kumīna
  • 1 tējk. kaltētas raudenes
  • ¼ tējk. Kajennas piparu
  • 1 apelsīns
  • 500 ml piens

PAGATAVOŠANA

  1. Gaļu sagriež gabalos, apkaisa ar sāli un melnajiem pipariem, to visu mazliet «iemasē». Lielā katlā ar biezu dibenu uzkarsē eļļu un gana lielā karstumā apbrūnina gaļas gabalus (tie nav jāizcep līdz galam, bet gan, lai veidotos jauka, brūna kārtiņa; visu gaļas daudzumu uzreiz nevajag likt katlā, jo tad nebrūnēs; gaļas apcepšana jāveic vairākos piegājienos - kad viena porcija brūna, to liek malā citā traukā un cep nākamo porciju).
  2. Apcepto gaļu saliek atpakaļ katlā ar visu izdalījušos sulu, pievieno lauru lapas, kumīnu, raudeni, Kajennas piparus.
  3. Ar dārzeņu mizotāju nomizo apelsīnam mizu (lielās strēmelēs), no apelsīna izspiež sulu. Katlā liek apelsīna mizu, ielej sulu un pienu; ieslēdz maksimālo karstumu (liesmu, ja gāzes plīts). Kad sāks vārīties, apelsīna sula liks pienam sarauties (neuztraucieties, ka izskatās neapetītlīgi, tā tam jābūt; sautēšanas laikā piena kunkuļi izšķīdīs).
  4. Tiklīdz sāk vārīties, katlam uzliek vāku, samazina temperatūru (lai tikai mazliet burbuļo); laiku pa laikam apmaisa, lai nepiedeg. Ja izskatās, ka šķidrums novārījies, var pieliet vēl ūdeni.
  5. Sautē 2-2,5 stundas, līdz gaļa ir supermīksta. Ar putu karoti izceļ gabalus no katla, ar dakšām saplucina lielākos vai mazākos gabalos.
  6. Pasniedz uz pašceptām kviešu tortiljām.*
  7. Gaļu var pārliet ar karoti «mērces», kas palika katlā. Svaigumam un kraukšķīgumam var pievienot mazliet marinētus sīpolus, krēmīgumam - gvakamoli un/vai krējumu, piestāvēs arī zaļumi - svaigs koriandrs (kinza), loki.

Kviešu tortiljas

SASTĀVDAĻAS

  • 375 g kviešu miltu
  • 1 tējk. sāls
  • 1 tējk. cepamā pulvera
  • 80 ml olīveļļas
  • 240 ml silta ūdens

PAGATAVOŠANA

  1. Vidēja izmēra bļodā samaisa miltus, sāli, cepamo pulveri (esmu lietojusi «Hercoga» pašbriestošos miltus, tad neliek cepamo pulveri). Miltos izveido dobumu, ielej eļļu un ūdeni; ar lielu karoti maisa, līdz viss ir iejaukts (mīkla nebūs gluda). Mīklu izņem no bļodas, liek uz darba virsmas, kas dāsni apkaisīta ar miltiem un mīca 2 minūtes (līdz mīkla kļūst gluda).
  2. Mīklu sadala 16 vienādās daļās, viegli apkaisa ar miltiem
  3. plaukstās veļ bumbiņas, ar delnu nospiež mazliet plakanus kā plācenīšus; apklāj ar tīru virtuves dvieli un ļauj atpūsties (vismaz 15 minūtes, līdz 2 stundām).
  4. Kad «atpūta» iet uz beigām, sasilda lielu pannu. Darba virsmu apkaisa ar miltiem un izrullē plācenīti plānā tortiljā (papīra plānumā) kad viena tortilja izrullēta, to liek cepties sausā uzkarsētajā pannā; cep ~1 minūti (ja pēc minūtes tortiljā neveidojas gaisa burbuļi un apakšā nav daži brūni plankumiņi, paaugstina temperatūru, bet, ja tā paliek brūna pārāk ātri, temperatūru samazina (citādi ārpuse izcepsies par ātru, vidus neizcepsies).
  5. Kad pirmā puse šādi apcepta, tortilju apgriež uz otru pusi un turpina cept vēl 15-20 sekundes (tortiljai jābūt mīkstai, lai to var locīt vai rullēt, ar apetītlīgiem brūniem plakumiņiem.
  6. Noņem no pannas un liek traukā ar vāku (tā saglabāsies siltums, un tortiljas neizkaltīs).
  7. Pirms katra mīklas «plācenīša» izrullēšanas, virsmu apkaisa ar miltiem, lai nelīp. Kamēr vienu rullē, tikmēr pārējie joprojām zem dvielīša (izrullētos nedrīkst likt vienu virs otra pirms cepšanas, jo salips kopā).
  8. Tortiljas jāēd siltas (ko neapēd, var sasaldēt saldētavā citai reizei - tad atlaidināt mikroviļņu krāsnī vai uz pannas).

Ieteikums: tortiljas var izmantot arī kā plānās picas pamatni: uzsmērē picas mērci, saliek virsū visu, ko sirds kāro, cep dažas minūtes ļoti karstā krāsnī un - gatavs!