Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. 10 lietu, kas raksturo Normundu Rutuli

© F64 Photo Agency

Šarmantais un harismātiskais mūziķis Normunds Rutulis savā jubilejas gadā iepazīstina ar jaunāko veikumu «Nedomā lūzt». No skatuves mākslinieka var mācīties darba sparu un dzīvesprieku. Nesen sadarbībā ar dziedātāju un pianisti Katrīnu Gupalo tika publicēta Raimonda Paula skaņdarba «Par pēdējo lapu» jaunākā versija šī tandēma izpildījumā.

Ģimene

Ģimene manā dzīve ir neaizstājama. Tā iet roku rokā ar manu dzīves un mūzikas ritmu. Ģimene ir cilvēka vērtīgākais ieguvums. Ģimene iedvesmo, ļauj piepildīt sapņus un dara mani laimīgāku!

«Mini»

Vairākkārt vērojot manas ģimenes iecienītāko komiķi Rovanu Atkinsonu un viņa atveidoto Misteru Bīnu, pirms 15 gadiem nolēmām, ka arī mūsu ģimenē tādam «Mini» ir jābūt. Nu jau esam apauguši ar trim šādiem spēkratiem. Šajā laikā piecus gadus esmu stūrējis Latvijas Mini entuziastu klubu un esmu viens no kādreiz populārā starptautiskā ātruma festivāla «Baltic Mini Challenge» rīkotājiem. Daudziem mini braucējiem Latvijas Mini kustība saistās tieši ar mani. Tas man ir pagodinājums. Tāpat ik pa brīdim parādos dažādos TV sižetos, kas saistīti ar auto un dažkārt nākas padalīties ar viedokli par šo industriju.

Dzīvesprieks

Tas ar mani allaž ir kā sadzīvē, tā arī uz skatuves. Tas nācis mantojumā no mammas. Dzīve ir skaista un pilna ar laimīgiem notikumiem. Mēs dzīvojam Dieva sargātā zemē, runājam un dziedam savā latviešu valodā. Tam vien ir liela nozīme, lai izbaudītu dzīvesprieku.

Dziesma

Mans repertuārs ir diezgan plašs. No vieglā šlāgerīša līdz pat džezam un deju mūzikai. Un manas populārākās dziesmas, lai gan nedomājot pieskaitītas šlāgera žanram, ir klasificējamas tikpat plašā spektrā. Dziesmas «Par to» (Raudāja māte) un «Kūko, kūko dzeguzīte» patiesībā ir viegls džeza svings. «Nekur nav tik labi kā mājās» - vieglā džeza valsis. «Cāļus skaita rudenī», «Lecam pa vecam», «Rozā», «Atskrien raiba dievgosniņa» un «Ziņģe par mīlu» ir popdance jeb eurodance žanra mūzika. Šīs ir dziesmas, kas klausītājam asociējas tieši ar mani. Un arī tas man ir pagodinājums.

Balss tembrs

Paldies Dievam, tas ir mans kapitāls! Mana balss dzirdama dziesmās, animācijas filmās, radio pārraidēs un reklāmās.

Precizitāte

Dažkārt precizitāte jeb punktualitāte ir trūkums, jo izraisa neērtības sajūtu citos. Tomēr man tā ir ļoti svarīga. Cenšos vienmēr būt laikā. Tas atteicas arī uz darāmo lietu sarakstu. Labāk pirms termiņa nekā nokavēts. Man tas ļauj sakārtot ikdienas pienākumus un neieved nepadarīto darbu juceklī. Ērti, funkcionāli un bez stresa!

Rokas pulkstenis

Manā kolekcijā ir 15-17 pulksteņi, lai gan kopējais nēsāto pulksteņu skaits ir ap 25. Pulkstenis uz manas rokas atradis vietu jau kopš sešu gadu vecuma, kad to dāvanā saņēmu no savas omītes. Pavisam nesen šo pulksteni meistars salaboja, nopulēja un nu atkal mans «Zarja» ir darbībā. Kad 2004. gadā pirmo reizi viesojos ASV, nolēmu, ka no katra tālāka ceļojuma piemiņai iegādāšos pulksteni, taču pēc tam ārzemju ceļojumos devos arvien biežāk, tāpēc šo tradīciju atmetu. Manai lielajai rokai piestāv lieli pulksteņi. Tiesa gan, pēdējos piecus gadus mani klasiskie laikrāži uz rokas tiek likti reti, jo tos pārspējis viedpulkstenis.

Skatuves tērps

Jau kopš pirmajām reizēm uz skatuves esmu domājis par savu skatuves tērpu. Bija laiki, kad nācās izvēlēties no esošā, jo jauna iegādei vai šūšanai līdzekļu nebija. Bija arī laiki, kad piedāvājumu gūzmā esmu apjucis un kļūdījies izvēlē. Taču 98 procentos gadījumu esmu paļāvies uz savu estētisko skatījumu šajā jautājumā. Skatuves tērpam, pirmkārt, ir jāpiestāv ķermeņa formām, otrkārt, jābūt saskaņā ar paša estētiskajiem aspektiem, treškārt, jārada premium sajūta skatītājos, ceturtkārt, nedrīkst pāršaut pār strīpu stila bagātināšanā.

Radio

Jau kopš 1998. gada esmu radio gūstā. Lai gan radio kā tehniska ierīce ir ieausta manā ģenētikā, jo vectēvs bija VEF smalkmehāniķis. 1998. gadā Ērika Niedras vadībā pamēģināju sevi «Radio Rīgai» ēterā un aizķēros līdz pat 2016. gada beigām. Daudzi mani pazīst kā radio ētera balsi gan Latvijas Radio 2, gan Latvijas Radio 1, gan «Radio SWH» ēterā, bet citi - kā veiksmīgu radio producentu. Esmu producējis «SPIN FM» un no nulles izveidojis «Radio SWH Gold» repertuāra muzikālo un tehnisko pusi. Pašlaik strīmoju savu iecienītāko mūziku internetā www.normaradio.lv. Pamatā to klausos tikai es, arī mana meita. Tas ir hobija projekts, lai saprastu, kā tas darbojas. Un darbojas!

Kafija

Kāzu 25. jubilejā no sievas dāvanā saņēmu profesionālu kafijas pagatavošanas aparātu, ko darbinu katru dienu, gatavodams sev izcilas garšas espresso. Arvien vairāk sāku iepazīt kafijas šķirņu garšas un grauzdējuma pakāpes. Bez šaubām, laba kafija garšo labi tikai no īstās tasītes.