Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Rešetins apraudas, ierunājot seriālus

© NO INTARA REŠETINA PERSONISKĀ ARHĪVA UN PUBLICITĀTES FOTO

«Aktieri ir jūtu cilvēki, emocionāli atvērti, tāpēc gan filmas, gan seriāla sižets, ja tas ir līdz galam profesionāli nostrādāts un patiesi pasniegts, gandrīz vienmēr trāpa arī mums,» saka aktieris un režisors Intars Rešetins. Kopā ar Dailes teātra aktrisi Vitu Vārpiņu viņi ierunājuši jauno un karstasinīgo Turcijas seriālu «Bahāras dzīves līkloči».

Nodevība, intrigas, mīlestība

Seriāls «Bahāras dzīves līkloči», kas skatāms darbdienu vakaros pulksten 17.30 televīzijā sievietēm «STV Pirmā!», ievelk savos valgos jau no pirmajām sērijām. Tas mudina dzīvot līdzi pievilcīgās atraitnes un divu bērnu māmiņas Bahāras liktenim. Tam, kā apņēmīgā sieviete gluži kā fēnikss atdzimst no pelniem brīdī, kad šķiet, ka zaudēts ir viss.

Bahārai bija viss, par ko vien sieviete varēja sapņot - mīlošs vīrs, bērni un nebeidzama ģimenes laime, līdz visu izpostīja negaidīta traģēdija. Nonākusi dzīves zemākajā punktā, viņa drosmīgi stāsies pretim skarbajiem likteņa izaicinājumiem. Taču, kā Bahāra reaģēs, uzzinot, cik šausminošus pagātnes noslēpumus glabā viņas pašas ģimene? Vai viņa spēs piedot saviem tuvākajiem?...

Jaunais turku seriāls meklē atbildes uz jautājumiem, kā pēc smagiem likteņa sitieniem atkal atvērt sirdi mīlestībai, kā sievietei vienai ar bērniem sākt dzīvi no nulles un ļaut uzplaukt sievišķībai. Skatītājus pārsteidz īsts emociju kokteilis labākajās turku seriālu tradīcijās: nodevība, intrigas un visam pa vidu liktenīga mīlestība.

Nesabojāt Vitas Vārpiņas solo

«Mums, seriāla ierunātājiem, dublētājiem, jābūt profesionāliem, mēs nedrīkstam pārspīlēt un pārspēlēt. Teksts jāpasniedz it kā neitrāli, bet ar izteiksmi, turklāt jātrāpa precīzi sekundi sekundē. Nedrīkst būt tā, ka esi nolasījis tekstu, bet oriģinālā tas vēl turpinās trīs četras sekundes. Tas ir ļoti skrupulozs darbs, un tik viegli nav, kā izskatās no malas,» atklāj aktieris Intars Rešetins. Filmu un TV seriālu aizkadrā viņš strādā jau 20 gadus - sāka Latvijas Televīzijā, daudzus gadus ierunāja filmas un seriālus kanālā LNT, bet pēdējos septiņus gadus savu profesionalitāti pierāda ierakstu kompānijā «SDI Media Latvia».

«Bahāras dzīves līkloči» aktiera «kontā» ir jau trešais apjomīgais turku seriāls - pirmie divi bija «Kārdinājuma varā» («Aşk-ı Memnu») un «Fatmagula» («Fatmagül’ün Suçu Ne?»). Starp citu, abos galvenajā lomā bija viena no pelnošākajām aktrisēm Turcijā Berena Sāta (Beren Saat).

«Lai galveno varoņu jūtas parādītu skaisti un no visiem rakursiem, turku seriālu ritms ir ļoti, ļoti lēns. «Bahāras dzīves līkločos» galvenajā lomā ir Bahāra, kas nozīmē, ka seriālā ir daudz sieviešu teksta. Arī šīs melodrāmas temps ir gauss, man sanāk diezgan daudz atpūsties,» stāsta Intars Rešetins, piebilstot, ka tajā laikā viņš nesteidzīgi seko līdzi notikumiem seriālā un vēro, kā strādā viņa kolēģe Vita Vārpiņa. «Mans uzdevums ir nesabojāt viņas solo,» aktieris smaidot nosaka. «Viņa ir brīnišķīga, man ir prieks satikties un profesionāli kopā darīt darbu. Tas šajā darbā mani uzrunā visvairāk.»

Es jau neesmu no akmens

«Turku seriālos viena no galvenajām tēmām ir pilnasinīgi kaislīga jūtu daba, iespējams, tieši tas arī ir viens no iemesliem, kādēļ šie seriāli ir tik ļoti skatītāju iemīļoti. Šeit tiek skartas arī sociāli jūtīgas tēmas, tiek pretstatīti nabadzīgie pret bagātajiem. Protams, sekojot šiem it kā vienkāršajiem stāstiem, rodas aizkustinājums, jo kāda dvēseles stīga trāpa arī man,» atzīst Intars Rešetins, uzsverot, ka turki, būdami austrumnieki, savās jūtu izpausmēs ir ļoti kaislīgi - ja ir mīlas mokas, tad ir tā, ka nevar paelpot…

«Jā, es varu atzīties, ka seriāla ierunāšanas laikā ir bijušas reizes, kad ieraksta režisors aptur ierakstu, un esmu spiests norīt kamolu, kas iestrēdzis kaklā. Protams, kādā brīdī kaut kas saslēdzas, jo es jau neesmu no akmens. Man ir jāsajūt apstākļu kopums, jāķer intonācijas un, lai arī atmosfēra jārada it kā neitrāla, es taču esmu tur iekšā un pamazām arī saaudzis ar tiem varoņiem,» stāsta seriāla «Bahāras dzīves līkloči» aizkadra balss.

Ar Olgu Dreģi priekšgalā

Taujāts, vai viņš zina, kas ir karstasinīgo turku seriālu mērķauditorija, Intars Rešetins atteic, ka skatās daudzi - ar viņa kolēģi Olgu Dreģi priekšgalā. «Atceros laiku, kad ar aktrisi Aīdu Ozoliņu lasījām seriālu «Kārdinājuma varā», un Olga teica, ka galvenais mīlētājs viņai uzjundī jaunības atmiņas - tas arī esot bijis tikpat kaislīgs mīlētājs. «Bahāras dzīves līkločus» skatās arī mana mamma un māsa un bieži vien, nevarot sagaidīt, kas notiks tālāk, mēģina to uzzināt no manis,» stāsta Intars Rešetins.

«Seriālā tiek rādīta ne tikai turku jūtu daba, atšķirīgā kultūra un mentalitāte, bet tajā ir arī brīnišķīgi Antālijas dabas skati. Un šajā laikā, kad nekur nevaram aizceļot, seriāls piedāvā iespēju doties savdabīgā ceļojumā uz Turciju. Tāpēc domāju, ka ieguvēju ir daudz.»

Sapnis par spēlfilmu

Pēc pandēmijas ierobežojumu atcelšanas ieguvēji būs arī teātra skatītāji, jo praktiski visos profesionālajos teātros darbs turpinās un top jaunas izrādes. Divus jauniestudējumus piedāvās arī režisors Intars Rešetins. Latvijas Nacionālajā teātrī viņš iestudējis ģimenes drāmu «Aukle» pēc Leīlas Slimani romāna «Klusa dziesma» («Chanson Douce») motīviem ar Lāsmu Kugrēnu, Ingu Misāni-Grasbergu, Indru Burkovsku, Daigu Kažociņu, Artūru Krūzkopu un Normundu Laizānu. Savukārt Dailes teātrī, kur pats nostrādājis 20 gadus, viņš uz lielās skatuves iestudējis Henrija Luisa, Džonatana Seiera un Henrija Šīlda komēdiju «Totāla izgāšanās», kur radošajā komandā ir Lauris Subatnieks, Ieva Segliņa, Imants Strads, Andris Bulis, Ērika Eglija-Grāvele, Gints Grāvelis, Toms Veličko un Niklāvs Kurpnieks. Abi šie jauniestudējumi ir «iesaldēti» un gaida satikšanos ar skatītājiem.

Tikmēr režisoram padomā ir vēl vairāki projekti. «Man ir gatavs scenārijs seriālam, kuru radījām kopā ar Artūru Dīci, psiholoģisks, spriedzes pilns trilleris - attiecību drāma, tiesa, vēl meklējam sadarbības partnerus un atbalstu no dzirdīgām ausīm un atvērtām sirdīm. Bet šobrīd kopā ar dramaturģi Zani Zustu rakstām kino scenāriju, un es gatavojos iepeldēt lielā kino lauciņā - strādāju pie savas pirmās spēlfilmas. Tā būs traģikomēdija ar Ģirtu Krūmiņu galvenajā lomā un citiem brīnišķīgiem aktieriem,» Intars Rešetins atklāj savus tuvākās nākotnes plānus, piebilstot, ka viens darbiņš paveikts arī Latvijas Radio, kur viņš debitēs kā režisors - tas būs astoņu sēriju seriāls, kam par pamatu ņemts rakstnieces Janas Egles stāstu krājums «Svešie jeb Miļenkij ti moi» (2018). Tā pirmizrāde gaidāma aprīlī.