Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Kūku meistare Gunita kūkas neēd

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

«Es neesmu mācījusies par konditori. Man ir ādas mākslinieciskās apstrādes meistara, floristes un juridiskā izglītība,» saka pasakaini skaisto kūku meistare, «GG Kūknīca» īpašniece Gunita Moskovljeviča. Viņa pati kūkas neēd, tikai degustē. Pat cukuru pie kafijas neliek.

Vecāmamma - profesionāla pavāre

Gunita jau ir īsta «slavenība virtuvē» - nupat trešo reizi viesojusies «Rīga TV24» pavāršovā «La Dolce Vita. Ar Roberto». Viņas receptes ir iekļautas pavārgrāmatā «Pa Latvijas novadiem ar Roberto», bet šoreiz viņa savas receptes un neparasto dzīvesstāstu uztic »Vakara Ziņu« lasītājiem.

«Bērnībā dzīvoju pie vecāsmammas, kura bija profesionāla pavāre, lai gan tolaik savā profesijā jau vairs nestrādāja. Viņa gatavoja ļoti garšīgi un pilnīgi visu, savulaik klājusi arī viesību galdus. No viņas daudz iemācījos, kad biju pusaudze, jau patstāvīgi darbojos virtuvē. Vēlāk, kad man bija sava ģimene, un tie bija deviņdesmitie gadi, veikalos garšīgas kūkas nevarēja iegādāties, un es uz visiem svētkiem tās gatavoju pati,» stāsta četru bērnu - Kristīnes (33), Haralda (30), Jāņa (29) un Brigitas (15) - mamma. Kad šodien saviem vecākajiem bērniem viņa jautā, kas ir viņu bērnības garša, visi bez domāšanas atbild, ka tas ir mammas ceptais «Napoleons».

Ar bērniem aizbrauca uz ārzemēm

Bet Gunitas ceļš līdz profesionālas konditores amatam bija garš un neparasts kā kalnu serpentīns, ar jo negaidīti straujiem pagriezieniem. «Es neesmu mācījusies par konditori, un man pat nebija tādas domas. Man ir ādas mākslinieciskās apstrādes meistara izglītība, un septiņus gadus šajā profesijā arī nostrādāju. Tas bija 1997. gads, kad Krievijā sākās krīze un bija problēmas ar izejmateriāliem. Kopā ar draudzeni Daigu Veiss devāmies uz Rīgas domi lūgt atļauju tirgot savus izstrādājumus Vecrīgā, bet mums piedāvāja tirgot puķes. Un mēs piekritām,» Gunita atminas, kā nokļuva floristikas pasaulē.

Laukos pie vīra vecvecākiem viņa sastādīja hektāriem dažādu skaistu ziedu un tirgoja tos Doma laukumā. Paralēli mācījās floristu skolā pie Ritas Garaissilas, divus gadus braukāja uz floristikas dizaina kursiem Tallinā, līdz «Jēkaba kazarmās» atvēra pati savu ziedu salonu. Līdz kūkām vēl tāls ceļš ejam.

«Kad «Jēkaba kazarmās» sāka būvēt pazemes autostāvvietu, manam ziedu salonam tika noslēgta ērtā pieeja, bizness sāka nīkuļot, un mēs bijām spiesti aizvērties. Vīrs tajā laikā strādāja Valsts zemes dienestā, draugi veidoja nekustamo īpašumu biroju un man piedāvāja darbu tur. Tā es aizgāju mācīties uz «juristiem». Kad pabeidzu, sākās 2008. gada krīze. Tolaik jau biju pašķīrusies no vīra un kopā ar bērniem aizbraucu uz ārzemēm. Trīs gadus nodzīvojām Kiprā, pēc tam pārcēlāmies uz Beļģiju. Tur sākās mans ceļš uz kūkām. Tas bija 2011. gads,» atklāj nu jau profesionālā kūku meistare.

Pie veca franču konditora

Beļģijā Gunita dzīvoja pie pašas Holandes robežas. «Man tur bija paziņas un draugi, kuriem savukārt bija draugi marokāņi, un viņiem Holandē bija beķereja. Tuvojās pilsētas svētki, un viņi meklēja palīgus. Aizgāju palīgā vienreiz, otrreiz, trešoreiz, un man tik ļoti iepatikās, ka sapratu: gribu pati iemācīties veidot skaistas kūkas! Un viņi man sarunāja darbu bez algas pie Andrē, veca franču konditora. Viņa diemžēl vairs nav. Nostrādāju tur nepilnu pusgadu, un iemācījos, manuprāt, to, ko nemāca nevienā konditorejas skolā. Latvijā pavisam noteikti ne. Vecais vīrs man iemācīja daudz interesanta un noderīga, tostarp pašus franču konditorejas pamatus,» stāsta Gunita Queen. Tā viņa sevi piesaka «Facebook».

Pēc Beļģijā pavadītā gada Gunita atgriezās Latvijā, jo jaunākajam bērnam bija jāsāk skolas gaitas. Atgriezās ar mērķi cept kūkas. Tas bija 2013. gads. Viņa sāka gatavot kūkas pēc pasūtījuma, un tās bija ļoti pieprasītas. Vēlāk pāris gadu iepauzēja, jo, sapazinusies ar savu tagadējo vīru, pārcēlās uz Valmieru, un tur viņai vairs īsti nebija vietas, kur gatavot. «Tagad dzīvojam Ozolmuižā, kur esam izveidojuši arī savu kūku darbnīcu - «GG Kūknīca». GG nozīmē Guntars un Gunita. Savas zināšanas un prasmes viņa regulāri papildina dažādās meistarklasēs, mācoties pie ievērojamiem un atzītiem konditoriem Anglijā, Francijā un Krievijā.

Dēli un znots gatavo, vīrs ne

«Mēs ģimenē kalorijas neskaitām. Ēdam visu, kas garšo. Galvenais - ēdam garšīgi un skaisti. Tas ir ļoti būtiski,» uzskata sievišķīgi šarmantā kūku meistare. Ar Francijas šarmu un izsmalcinātību viņa gatavo ne tikai kūkas, bet arī brokastis, pusdienas un vakariņas savai ģimenei. «Vīrs saka, ka tik garšīgas zupas, kā es gatavoju, viņš nekad nekur nav ēdis. Tas droši vien nāk no manas vecāsmammas,» Gunita domā un piebilst, ka arī abi viņas dēli - gan Haralds, kurš dzīvo Kanādā, gan Jancis, kurš ir profesionāls modelis, dzīvo un strādā Ņujorkā - prot lieliski gatavot. Viņu sievām ir paveicies. Arī Gunitas vecākajai meitai Kristīnei paveicies - vīrs Kaspars ir profesionālis viesmīlības nozarē, arī ļoti garšīgi gatavo. «Bet mans vīrs negatavo,» Gunita sirsnīgi pasmaida un atklāj, ka Guntars ir diezgan konservatīvs. «Es varu censties gatavot visādus smalkus ēdienus, bet viņš tik un tā pēc tam meklēs vēl kotleti vai karbonādi…»

*

Mandeļu kafijas torte

Mutē kūstošs mandeļu un šokolādes bezē biskvīts ar zīdainu kafijas krēmu, kas neatstās vienaldzīgu nevienu

(16 cm diametrā (aptuveni 1 kg)⠀


SASTĀVDAĻAS

(bezē biskvītam):

  • 6 olu baltumi
  • šķipsna sāls
  • 170 g cukura
  • 180 g mandeļu miltu
  • 1 ēd. k. kukurūzas cietes
  • 1 ēd. k. kakao
  • ½ tējk. kanēļa
  • 80 g mandeļu skaidiņu (viegli apceptas)

(krēmam):

  • 450 g piena
  • 2 ēd. k. šķīstošās kafijas
  • 4 olu dzeltenumi
  • 70 g cukura
  • 20 g kviešu miltu
  • 20 g kukurūzas cietes
  • 180 g sviesta (istabas temperatūrā)⠀

(dekoram):

  • mandeļu skaidiņas
  • pūdercukurs

BISKVĪTA PAGATAVOŠANA

Olu baltumus ar šķipsniņu sāls saputo vieglās putās, tad, turpinot putot, pa daļām pievieno cukuru un turpina putot līdz stingrām putām.

Bļodā sajauc mandeļu miltus, kukurūzas cieti, kakao un kanēli, tad pievieno saputoto olbaltuma merengu, visu sajauc līdz viendabīgai masai. Iegūto masu liek konditorejas maisā.

Uz cepamā papīra otras puses uzzīmē piecus 16 cm diametra riņķus, ar konditorejas maisu izspiež mīklas masu, aizpildot riņķu formu, ja nepieciešams, ar lāpstiņu pielīdzina.

Cep 180 °C 40 minūtes.

KRĒMA PAGATAVOŠANA

100 g piena sajauc ar olu dzeltenumiem, kviešu miltiem un kukurūzas miltiem. Katliņā līdz vārīšanai uzkarsē atlikušo pienu (350 g) un lēnām pievieno sajauktajai olu masai, to maisot. Tad masu pārlej atpakaļ katliņā un uz lēnas uguns turpina karsēt, līdz krēms sabiezē; svarīgi, lai krēms sāk mest burbuļus.

Noņem no uguns un vēl nedaudz turpina to maisīt, tad pārliek lēzenā traukā, pārsedz ar pārtikas plēvi tā, lai tā ir kontaktā ar krēmu, lai neveidojas kondensāts un noliek ledusskapī atdzesēties.

Mīksto sviestu ar cukuru saputo un, turpinot putot, pa daļām pievieno atdzisušo krēmu. Gatavo krēmu ieliek konditorejas maisā

KŪKAS SALIKŠANA

Ņem biskvīta ripu, uz tās uzspiež vienmērīgi krēmu, liek nākamo biskvītu, pilda krēmu un tā turpina, līdz visas biskvīta ripas ir izmantotas.

Kūku liek ledusskapī vismaz uz 4 stundām savilkties, pēc tam kūku gar malām un no virspuses pārsmērē ar atlikušo krēmu, pārkaisa ar apceptām mandeļu skaidiņām un pūdercukuru.