Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Brikmaņu ģimene būvēs sapņu māju

© Publicitātes foto

TV personība Aija Selga-Brikmane un grupas «Dziļi violets» mūziķis Nauris Brikmanis ir sapņotāji, kuri spēj savus mērķus realizēt ļoti ātri. Pavisam nesen žurnālā »Vakara Ziņas« rakstījām par Brikmaņu 13. dzīvesvietu, bet jau šobrīd apņēmīgā ģimene ir entuziasma pilna būvēt savu sapņu mājokli.

Ozolnieku eksperiments

Izrādās, ideja celt pašiem savu ģimenes mājokli bijusi vairākus gadus. Izbaudot dzīvi Ozolnieku mājā, pārliecība par šo ideju kļuva spēcīgāka. Uzturēšanās Ozolniekos bija sava veida eksperiments, tajā tika noskaidroti vairāki faktori, piemēram, vai dzīvi ārpus Rīgas var savienot ar regulāriem koncertiem, kas notiek vakaros vai naktīs; vai ceļa izdevumi nav pārāk dārgi; cik ērti ir ikdienā mērot šādu attālumu.

Ozolnieku novadu, kur dzīvo arī viņu draugi, Brikmaņu ģimene ļoti iemīlējusi. Mitināšanos mazā pilsētiņā var salīdzināt ar dzīvošanu savā pasaulē. 2020. gads apstādināja visu pasauli un lika novērtēt to, ka ģimene mājoja nevis lielpilsētas dzīvoklī, bet vietā, kur varēja iziet laukā. Rūpējoties par nelielu zemes platību, pļaujot zāli un grābjot lapas, bija skaidrs, ka šādi pienākumi ikdienā ir viegli paveicami.

Ideāls ir formulēts

Mēdz teikt, ka apetīte rodas ēdot, tāpēc šoreiz ģimene izlēma par labu tik vērienīgam mērķim kā mājas celšana. Abi sāka fantazēt un sapņot par to, kā būtu, ja celtu mājokli no nulles. Katra dzīvesvieta viņiem ir iemācījusi un ļāvusi apzināties tās lietas, kas ir svarīgas mājoklī un bez kurām var iztikt. Izvērtējot visas nianses un iepriekšējo pieredzi, ģimene saprata, kāda būtu viņu ideālā mājvieta.

Ik pa laikam apskatot zemes teritoriju piedāvājumus internetā, viņi atrada lielisku vietu Ozolnieku novadā. Jaunā ēka būs gluži kā lauku māja. Nākamais solis bija izdomāt, kāda tipa mājā ģimene gribētu dzīvot. Pie baltas lapas apsēžoties, tika ieskicēti pirmie rasējumi, atbilstoši Vastu šastra principiem. Viens no principiem ir: mājoklim jābūt taisnstūra vai kvadrāta formā. Tāpēc sākumā tika uzzīmēts taisnstūris, pievienojot vēlamos kvadrātmetrus. Lai gan divstāvu māja platības dēļ būtu izdevīgāka, ģimene izlēma par labu vienstāva ēkai. Šobrīd ir iesniegts būvprojekts. Tiklīdz tuvākajā laikā tiks saņemta būvatļauja, varēs atrotīt piedurknes un ķerties klāt celtniecībai.

Ir lieli plāni

«Mūsu mērķis nebija konkrētu kvadrātmetru skaits. Dzīvojot dvīņu mājā, kur 1200 kvadrātmetru tika sadalīti uz divām saimniecībām, sapratām, ka noteikti gribam lielāku platību. Mums bija iespēja nopirkt 800 kvadrātmetrus zemes pie upes, netālu no iepriekšējās Ozolnieku mājas. Sapratām, ka tā tomēr būtu pārāk maza platība. Tad mēs meklējām un atradām zemi, kas ir lielāka par pushektāru. Katrai vietai ir savi plusi un mīnusi. Mums ir lieli sapņi, kā šo teritoriju apdzīvot. Protams, finanšu iespējas ir ierobežotas. Bet tas mums neliedz sapņot un plānot,» stāsta Aija.

Šobrīd dzīvo 14. dzīvesvietā

Ģimenes laimīgā 13. dzīvesvieta Ozolniekos jau ir pārdota. Jaukais un omulīgais mājoklis pie jaunajiem saimniekiem nonāca vienā mirklī, jo Brikmaņu draugi meklēja iespēju pārcelties uz Ozolniekiem. Aija uzsver, ka viņai ir ļoti svarīgi, kas dzīvo ģimenes iepriekš iegādātajos īpašumos. Laimīgais 13. mājoklis nu ir drošās rokās. TV personība ir pārliecināta, ka jaunajiem iemītniekiem mājā būs daudz jauku mirkļu. Tas ir labs gan pēc numeroloģijas principiem, gan arī atbilst Vastu šastra principiem. Īpašumā ir daudz labas enerģijas.

Nu Brikmaņi dzīvo Ķekavas pagasta ciematā Krustkalni. Kad iepriekšējais mājoklis tika pārdots, ģimenei bija ļoti maz laika, lai pārceltos - trīs vai četras dienas. «Kad bija jāizvācas, nezinājām, kur dzīvosim, bet ticējām un cerējām, ka atradīsim jaunu dzīvesvietu. Izvēlējāmies šo pusi, kas mums nav sveša. Te ir visa vajadzīgā infrastruktūra. Mums patika, ka šeit varējām izvēlēties dzīvokli atšķirībā no citām vietām. Varējām izvēlēties gan pēc maniem Vastu šastra principiem, gan cenas, platības un plānojuma. Meitu joprojām vedam uz to pašu bērnudārzu, jo varam aizbraukt pa Jelgavas šoseju uz Ozolniekiem,» Aija ir apmierināta.

Jaunām iespējām vienmēr - jā!

Ne vienu vien pārsteidz, cik ātri Aija un Nauris īsteno savus mērķus. Pārim patīk mainīt ne tikai dzīvesvietas, bet arī auto. Aija novērojusi: ja kaut kam lemts realizēties, tad tas īstenosies ļoti ātri. Ja ir aizķeršanās, tad, visticamāk, nekas nerealizēsies, tāpēc nav vērts skriet ar galvu sienā.

Mērķi materializējas ātrāk, ja to vēlas abi - gan Aija, gan Nauris. Visas pārvākšanās uz daudzajām dzīvesvietām viņi ir plānojuši kopā, atrodot kompromisu un izvērtējot, ko tieši abi meklē. Kaut ko iegūstot, vienmēr kaut ko arī zaudē. Kad notikumi strauji attīstās vai arī parādās iespējas īstenot sapņus, arī pašam ir jābūt gan elastīgam, gan pietiekami ātram. Aija kā salīdzinājumu nosauc filmu «Vienmēr - jā». Arī viņi daudzajām iespējām saka - jā. Pirmām kārtām ir svarīgi saprast, ko vēlies sasniegt. Jāsaprot, kas ir jādara, lai šo mērķi sasniegtu, un kādi apstākļi ir jāmaina. Ja cilvēks par kaut ko sapņo, tad viņam tas ir jāīsteno. Ja neapmierina apstākļi, tad tos var pamainīt. Lielos mērķus var īstenot soli pa solim.

Realitātes šovā atklās būvniecības aizkulises

1. februārī debiju piedzīvoja šovs «Ģimene burkā», kurā Brikmaņu ģimene atklāja, ka vēlas īstenot ļoti ambiciozu mērķi: pandēmijas apstākļos un ar ierobežotu budžetu pusgada laikā uzcelt un pārvākties uz jaunu māju. Jautājām, vai visu sapņu realizēšanai pietiek laika?

«Divdesmit četras stundas diennaktī ir pietiekami un paliek pāri. Godīgi sakot, mums patīk telpu plānošana, varam stundām ilgi zīmēt mājas plānus. Mēs izmantojam mājas plānošanas datorprogrammu, kas ir elementāra un saprotama. Mēs to varam darīt ilgi un dikti, jo patīk plānot un sapņot par nākotni. Esam tādi sapņotāji, kuri iecerēto realizē. Šajā raidījumā mēģinām pateikt, ka vajag gan sapņot, gan darīt. Viss ir iespējams. Varbūt vajag mazināt savas prasības, ja šķiet, ka vienmēr vajag jaunāko, lielāko. Ceru, ka mums izdosies kaut nedaudz palīdzēt un iedvesmot. Daudzas lietas var izdarīt pašu spēkiem. Ceru, ka mums raidījumā būs iespēja to parādīt. Vajag darīt, nebaidīties iziet no komforta zonas, mācīties jaunas lietas. Nevajag baidīties kļūdīties. Veiksmīgi cilvēki saka, ka krīzes ir un būs. Ir jāmāk tās izmantot. Iespējams, Covid-19 ir tālab, lai mēs pārvērtētu savus paradumus. Pārcelšanās ārpus Rīgas varbūt ir veids, kā tikt vaļā no kredītsaistībām. Pārdodot māju, mēs tikām vaļā no kredīta. Ir forši, ka neesam parādā. Mēs varam izdarīt tik, cik varam, bet esam brīvi,» pieredzē dalās Aija.