Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. 10 lietu, kas raksturo Kristapu Vanadziņu

© Aiga Redmane

«Man patīk labs humors un viegla atmosfēra, kas nav gaudu pilna vai pārāk nopietna, jo uzskatu: dzīvi vajag baudīt, un cilvēka vienīgais uzdevums ir katru dienu palikt labākam,» saka viens no spožākajiem Latvijas mūsdienu džeza pianistiem, aranžētājs un komponists Kristaps Vanadziņš. Visu mīlētāju dienā tiešraides koncertā no Liepājas «Lielā dzintara» viņš tiksies ar saviem klausītājiem, lai atskaņotu programmu no pavasarī gaidāmās plates «Mīlestības dārzs ir aizaudzis».

MŪZIKAS IERAKSTI

«Nevaru savu dzīvi iedomāties bez mūzikas ierakstiem. Gadu garumā tie mani burtiski audzinājuši, un šajā sakarā ir izietas vairākas «augstskolas». Tā kā vienmēr esmu bijis autodidakts, tad ieraksti man vienmēr bijuši kā paraugs, kā ir jāspēlē un kādai ir jābūt attieksmei,» stāsta komponists un pianists, atklājot, ka tīņa gados varēja visu nakti gulēt ar austiņām. Tagad to vairs nevar atļauties.

GRĀMATAS

«Man vienmēr paticis lasīt labas grāmatas gan par mūziku, gan dažādus stāstus un piedzīvojumus,» saka Kristaps un atklāj, ka viņa mīļākā grāmata ir amerikāņu rakstnieka Ernesta Hemingveja «Un saule lec», jo tā ir «par skaistu plezīru, perfekti iesaiņotu un dziļi pasniegtu». Mūziķim patīk arī Džeks Londons un Antons Čehovs, Imants Ziedonis un daudzi latviešu dzejas klasiķi.

VISUMS

Kristapu vienmēr interesējis, kas atrodas aiz Zemes vārtiem, tāpēc viņš regulāri atgriežas pie šīm tēmām gan kompozīcijās, gan dažāda satura filmās. «Pēdējā, ko noskatījos, bija «Death Drive to Saturn» - par zondes ceļojumu uz Saturnu, kas atklāj mēnesi, kas apspīd Saturnu, mazo «Enceladus». Par to arī radās mūzika manam trio sastāvam.»

Kristapa Vanadziņa trio sastāvā muzicē spilgtākie džeza mūzikas pārstāvji - sitaminstrumentālists Rūdolfs Dankfelds un kontrabasists Jānis Rubiks, un trio jaunās programmas vēstījums ir par dzīves lielajiem un maģiskajiem notikumiem - mīlestību, Visuma likumiem un Dieva mīlestību pāri visam. Tie ir Kristapa oriģināldarbi, kas tapuši vairāku gadu garumā.

JAUNAIS ALBUMS

«Pagājušā gada vasarā devāmies uz Ventspili, uz jauno koncertzāli «Latvija», lai četrās dienās ierakstītu mūziku, ko dzirdēsim vinila platē. Šī bija absolūti jauna pieredze mūzikas ierakstīšanas ziņā, jo viss process notika analogi, proti, lentē, kā to darīja 20. gadsimtā,» stāsta džeza pianists, atklājot, ka jau šajā pavasarī mūzikas izdevniecības «Jersika Records» paspārnē klajā nāks viņa jaunais albums - vinila plate «The Love Garden has Overgrown» («Mīlestības dārzs ir aizaudzis»), kas būs Kristapa romantiskais ceļojums dzīvē un attiecībās.

CEĻOJUMS UZ AMERIKU

«Nezinu, kas vēl varētu aizstāt braucienu kopā ar draugiem un kolēģiem uz Ameriku pie džeza mūzikas saknēm. Mēs izgājām visu džeza ceļu no Ņūorleānas līdz Ņujorkai - no Kongo skvēra Ņūorleānā, kur tirgus laukumā saplūda Eiropas un Āfrikas mūzikas influences un radās džeza žanrs, līdz Ņujorkas leģendārajiem klubiem, kur džezs dzīvo vēl šodien…»

DABA

«Līdzīgi kā Imantam Ziedonim, arī man iešana dabā ir ļoti svarīgs mentāls un fizisks process. Dabas enerģētika mani ceļ un dziedē, inspirē un harmonizē,» stāsta mūziķis. Viņš cenšas regulāri doties ārpus pilsētas, lai pazustu dabā un uzsūktu dabas vitalitāti un tās mierīgo garu. «Kaut kur lasīju, ka daudziem diženiem prātiem, tostarp Bēthovenam, Darvinam un Brāmsam pastaiga bija neatņemama ikdienas sastāvdaļa. Tas man ir iespiedies atmiņā, un arī es savā ikdienā to cenšos piekopt.»

SPORTS

«Sports ieņem ļoti lielu lomu manā mentālajā un fiziskajā spēkā un apņēmībā. Varu teikt, ka tas ārstē gan stresu, gan visādas nejaukas domas. Sports man ļauj justies izcili labi un spēkpilni, lai dotos «lielajā kaujā», ko sauc par dzīvi.»

VINILS

«Samērā nesen atklāju vinila pasauli, kas manus mīļākos ierakstus ļauj klausīties ļoti rūpīgi, pievēršot dziļāku uzmanību ierakstam, jo šajā laikmetā klausīšanās ir devalvējusies līdz «ierakstam garām staigāšanai». Beidzot varu rūpīgi izvēlēties, ko klausīties, šo ierakstu iegādāties un tad arī rūpīgi klausīties, to pārvēršot par veselu rituālu,» stāsta talantīgais džeza pianists, piebilstot, ka vinils ļauj baudīt arī plašumu un silto skaņu, kas piemīt platei.

PIRTS UN RŪDĪŠANĀS

«Man ārkārtīgi patīk pirts un tās rituāli, jo, iznākot no pirts, ir citas realitātes sajūta,» saka Kristaps, kurš arī pats jau ir nedaudz piešāvis roku pēršanā.

«Jau kādu laiku cenšos arī rūdīties un jau no rudens būt gatavs ziemai. Šoziem pirmo reizi gāju mīnus divu grādu vēsā ūdenī un pats ar to lepojos, jo pirms tam man tas nešķita reāli. Es nepeldos regulāri, bet reizi pa reizei sagribas aukstas peldes.»

KONCERTI

«Visvairāk mani spēj uzlādēt būšana uz skatuves un būšana līdzās skatuvei, tas ir mans darbs un hobijs vienlaikus,» saka mūziķis. «Mīlu cilvēkus, kuri nāk kopā ar mani un viegli rada unikālas un dvēseliskas lietas. Dzīvesprieks - tā ir enerģija, ko vari radīt pats. Man šķiet, ka mūzikai vajag cilvēku aizraut, iepriecināt. Tas ir mans piegājiens mākslā - radīt prieku.»