Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. 9 lietas, kas raksturo Mārtiņu Sirmo

© LTV PUBLICITĀTES FOTO

«Lai arī dzīvniekus dāvināt ir stulbi un ģimene droši vien neļaus, es gribētu dzimšanas dienā runājošu papagaili. Kāpēc runājošu? Tāpēc, ka papagailim ir jārunā. Filmās viņš runā,» smaidot saka populārais šefpavārs un uzņēmējs Mārtiņš Sirmais. Piektdien, 29. janvārī, viņš svinēja savu 40. dzimšanas dienu.

ĒST GATAVOŠANA

«Tas ir vienīgais, ko es māku un daru, bet šobrīd likuma noteiktajā kārtībā valsts man to ir liegusi darīt,» saka Mārtiņš, kurš ar ēst gatavošu aizrāvies kopš 16 gadu vecuma. Tāpēc viņš devās mācīties uz Smiltenes tehnikumu, vēlāk uzsāka darbu populārajā restorānā «Osiris», bet pēc tam darbojās galerijā «Istaba», kur piedāvāja pagatavot ēdienu nevis pēc jau sastādītas ēdienkartes, bet pēc klientu vēlmēm. «Protams, cikliski jau viss apnīk kā normāliem cilvēkiem,» viņš neslēpj, sakot, ka turpināt iesākto ceļu un virzīties tālāk ļauj apsēstība.

CEĻOŠANA

«Ceļošana tādā nozīmē kā sava ķermeņa pārnešana uz citu klimatisko joslu man nav interesanta jau sen. Tas mani neinteresē, man interesants ir kulinārais izziņas process - par lietām, ko ikdienā ēdam, visādā veidā absorbējam un samērā pavirši lietojam. Protams, tai skaitā es. Bet, esot tajās vietās, kur konkrētās lietas ir dzimušas un attīstījušās, kur tās lieto autentiskāk, rodas plašāks iespaids. Kļūst skaidrs, kāpēc to lieto tā vai šitā, nevis vienkārši: man garšo vai tas tagad ir modē. Rodas kopbilde un jēga, un tas pārsvarā ir kultūras jautājums. To izzināt man ir interesanti,» stāsta Mārtiņš. Taujāts, kas ir tie galamērķi, kurp viņš gribētu doties, lai izzinātu vēl nezināmos kulināros procesus, šefpavārs atteic, ka tādu ir vēl vismaz 30-40.

TELEVĪZIJA

Piecus gadus kanālā LNT bija skatāms Mārtiņa pavāršovs «Sirmā ēdienkaratē», bet pēc diviem gadiem dienasgaismu ieraudzīja jauns aizraujošs garšas ceļojumu un dzīves stila TV raidījums «Sirmais. Kulta ēdieni», kura idejas autors ir pats Mārtiņš. Atraktīvā šefpavāra kulinārajam ceļojumam apkārt pasaulei TV skatītāji ar milzu interesi sekoja septiņu sezonu garumā. «Man nav iedzimtās reflektoriskās bailes no kameras, kas ir daudziem maniem draugiem, kuri, nonākot kameras priekšā, pārvēršas. Man tā nav. Man nav pietātes, bijības pret kamerām,» viņš pasmaida un saka, ka šos raidījumus jau nevar saukt par darbu. «Sauksim to par hobiju, jo televīzijā nopelnīt var tik, cik var, bet darbs ir tas, kas nes peļņu. Tomēr šie raidījumi man pašam bija interesants izglītošanās projekts - daudz ko uzzināju, arī tikai gatavojoties un plānojot braucienus uz konkrētām vietām. Un caur vizualizāciju, stāstot šo sīko popkultūras stāstu, arī skatītāji varēja uzzināt ko jaunu par produktiem, ko viņi ikdienā ēd un uzskata par pašsaprotamiem.»

7. februārī pulksten 16.20 Mārtiņš Sirmais viesosies LTV1 raidījumā «Daudz laimes, jubilār!»

ĢIMENE

Mārtiņam ir divi bērni - dēls Vestards mācās 6. klasē, bet meitiņa Austra ir bērnudārzniece, kurai rudenī jāsāk iet skolā. Viņš neslēpj, ka attālināto mācību laikā mājās ir ko darīt. «Tāds tas laiks, netaisos ne gausties, ne priecāties. Kā mums liek, tā jādzīvo,» viņš lietišķi nosaka, atzīstot, ka patiesībā, kopš viņa pamatdarbs ir ar likumu aizliegts, ģimenei laika palicis mazāk. «Ir daudz kas jādara, jāplāno, jādomā. Jārisina valdības neatrisinātās lietas.»

RESTORĀNI

«Par restorāniem tagad var runāt tikai pagātnes formā. Pašlaik - pavisam noteikti. Jo viss ir apturēts. Kā viss notiks pēc tam, to jau neviens nezina,» saka talantīgais šefpavārs, 3 pavāru restorāna «Tam labam būs augt» līdzīpašnieks. Šo atklātās virtuves tipa restorānu bija iemīļojuši gan rīdzinieki, gan pilsētas viesi, tas strauji ieguva popularitāti un savu vietu izcilāko restorānu vidū. Vienīgais, kam šobrīd ļauts darboties, ir «Ramen Riga» - ēdiens līdzņemšanai (Stabu ielā 14 un Deglava ielā 69b).

REĀLISTS

«Bardaks - tas ir īstais vārds, kas visu tagad raksturo,» saka Mārtiņš Sirmais, uzsverot, ka viņš negrasās ar to samierināties, bet dziļi sirdī mieram ir jābūt. «Es neesmu ne optimists, ne pesimists, es esmu reālists. Uz lietām ir jāskatās un tās jādara reāli. Nav jēgas savas sajūtas mākslīgi pumpēt uz augšu vai leju, tas nedod nekādu rezultātu.»

VECAS PAVĀRGRĀMATAS

«Es esmu atsācis kolekcionēt vecas pavārgrāmatas latviešu valodā, Latvijā izdotas. Tagad grāmatām arī labas cenas,» viņš saka. Taujāts, cik liela ir viņa pavārgrāmatu kolekcija, Mārtiņš atteic: «Neesmu skaitījis, kādi seši septiņi metri.»

Šefpavārs stāsta, ka veco pavārgrāmatu receptes viņš neizmanto, tās vairāk kalpo kā vēsturisks materiāls. «Tā ir mūsu kultūrvēsture, tajās ļoti labi atspoguļojas pasaules mainība.»

JAUNAS PAVĀRGRĀMATAS

Mārtiņš ir trīs pavārgrāmatu autors: «Mārtiņa Sirmā virtuves padomu grāmata» un «Sirmā Latvija» grāmatnīcās bija uz izķeršanu, bet pasaku pavārgrāmata bērniem «Baltais lācis» ir īsts veiksmes stāsts - tā tiek tulkota un pārizdota daudzās valstīs, tostarp Krievijā, Vācijā, Anglijā, Japānā.

«Ir doma izdot arī «trīs pavāru» recepšu grāmatu, kur būtu visas šī restorāna receptūras, ko vairāk nekā desmit gadu laikā esam sarakstījuši biezās kladēs. Tās jau apkopotas digitālos failos,» atklāj Mārtiņš Sirmais, piebilstot, ka šobrīd gan aktuālāki jautājumi jārisina. Bet, aizdomājoties par to, cik pieprasītas ir pavārgrāmatas, viņš saka: «Debilizācija ir notikusi - cilvēki lasa nevis dzeju, bet pēta kartupeļa sastāvu. Nožēlojami. Saprotams, ka ēst vienmēr vajadzēs, bet bez dzejas nevajadzētu iztikt…»

KONTRABASS

«Tik ilgi visiem dīcu, ka gribu kontrabasu, līdz man to uzdāvināja. Tagad pašmācības ceļā to mācos spēlēt un jau savā dzimšanas dienā draugiem «Zoom» platformā uzspēlēšu, būs dažas dziesmiņas,» atklāj šefpavārs. Mūzikas skolā viņš nav mācījies, bet pašmācības ceļā ir apguvis dažādus mūzikas instrumentus. Taujāts, vai viņa kontrabasa spēli kādreiz dzirdēs arī plašāka auditorija, Mārtiņš kategoriski atteic, ka nekādā gadījumā. «Tas ir hobijs. Tikai pašam un savējiem. Jā, man daudzi prasa, bet, nē. Jums ausis novītīs…» viņš nosmej.