Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Samanta Tīna kļuvusi par feministu flagmani

© PUBLICITĀTES FOTO: ULDIS STEPANOVS

Aizvadītā gada nogalē dziedātāja Samanta Tīna klausītāju vērtējumam nodeva savu jaunāko dziesmu «Tikai romāns». Šī viņai ir jau trešā dziesma, kura diezgan atklāti nes feminisma karogu.

Aicina nebūt izklaides objektiem

Dziesmas «Tikai romāns» vārdu autore ir Samanta, bet mūziku sarakstījis grupas «Prāta vētra» basģitārists Ingars Viļums. Dziesma vēsta par pāra attiecībām, kad viena no pusēm dzīvo ilūzijā par to, ka atrasts īstais un vienīgais, kamēr otrai tā ir tikai īslaicīga aizraušanās. Lai gan Samanta sarunā ar »Vakara Ziņām« piekrita, ka šāda situācija var rasties abām pusēm, dziesmas videoklipā ir ļoti tieši norādīts, kurai pusei ir šī īslaicīgā aizraušanās - tas ir vīrietis.

«Manuprāt, šī ir aktuāla tēma un aizvien biežāk sastopams attiecību modelis mūsdienās,» domā Samanta. «Visi kādreiz esam nonākuši situācijā, kad sastopam cilvēku, ar kuru piedzīvojam tādu jūtu ķīmiju, kādu iepriekš nekad neesam izjutuši, un vēlamies ticēt ilūzijai, ka šī mīlestība ir īsta, patiesa un tā vienīgā, ko esam ilgi meklējuši. Tomēr kādā brīdī nākas sastapties ar realitāti un saprast, ka otram neesi vienīgā un šis ir bijis tikai kārtējais piedzīvojums un īslaicīgs romāns. Ar savu dziesmu vēlos aicināt tos, kuri nonākuši šādu toksisku attiecību gūstā, nemeklēt attaisnojumu otra rīcībai, piedodot un melojot paši sev, bet mīlēt un cienīt sevi, šādām attiecībām, ja tas nav apzināti un pašmērķīgi, pielikt punktu. Neesiet izklaides objekts!»

Par sievietēm kopā ar Aminatu

Pēdējā gada laikā šī ir jau trešā feministiskā Samantas dziesma. Pirmā bija «Still Breathing», ar kuru Samanta vinnēja Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālajā atlasē «Supernova 2020». Šīs dziesmas mūzikas autore bija pati Samanta, bet vārdus sarakstījusi Aminata. «Vēlējos vērst uzmanību sabiedrības stereotipiem par sievietēm: mums ir jābūt ideālām sievām, mātēm un veiksmīgām profesionālajā karjerā, tajā pašā laikā saglabājot perfektu izskatu un paspējot aprūpēt arī visus apkārtējos. Sievietei ir tik daudz pienākumu un netiek dotas nekādas atlaides, nav laika apstāties, jāturpina darīt! Bet patiesībā pats svarīgākais ir tas, lai esam laimīgas un mīlam pašas sevi!» toreiz sacīja Samanta.

Maijā prezentētajā singlā «I Got The Power» un tā videoklipā tika rosināta diskusija par sieviešu skaistuma stereotipiem. «Sabiedrība mums uzspiež stereotipus un globālus rāmjus par to, kādai ir jāizskatās skaistai sievietei. Glancētie žurnāli un sociālie mediji publicē perfekti apstrādātas fotogrāfijas, tā tos vēl vairāk kultivējot un raisot sievietēs maldīgus priekšstatus par to, kas ir skaisti,» klāstīja dziedātāja. «Patiesībā skaistums nav stāsts par ārējo izskatu, tas ir stāsts par mūsu iekšējo pasauli un attieksmi pašām pret sevi. Justies skaistam - tam nav nekāda sakara ar to, kā mēs izskatāmies! Ar šo dziesmu vēlos pateikt katrai sievietei, lai viņa necenšas līdzināties kādam ārējam etalonam vai fotošopā radītai «Instagram» zvaigznei, jūs katra esat vienīgais etalons pati sev! Esat dažādas un pašas - mīlēt sevi ir labākā revolūcija!» Arī šī dziesma radusies sadarbībā ar Aminatu.

Slaidas kājas un lieli dekoltē

Dziesmas «Still Breathing» klipā piedalījās projekta «More Than Size» dalībnieces, konkursa «Misis Latvija» finālistes, kā arī 12 īpaši atlasītas mazās aktrisītes. Savukārt «I Got The Power» klipā centrālie tēli bija īsos tenisistes svārciņos un caurspīdīgā topiņā tērpusies influencere Katrīna Sauliete un stiliste Indra Salceviča, kura trumpī lika iespaidīgu dekoltē (un tā ne mazāk iespaidīgo saturu, protams…). Arī dziesmas «Tikai romāns» vizuālais noformējums ir līdzīgs - daudz skaistu meiteņu, daudz skaistu tērpu. Galveno vīrieša tēlu atveido Edmunds Goldmans, bet pārējo lomu atveidotājas atlasītas ar konkursa palīdzību.

«Man bija svarīgi katru klipa varoni atlasīt pašai, tāpēc konkursu veicu ar sociālās platformas «Instagram» palīdzību. Pieteicās sievietes no visas Latvijas. Rezultātā tika atlasītas astoņas videoklipa varones, kuras pirmo reizi klātienē sastapu tikai filmēšanas dienā. Biju ļoti priecīga par to, ka visas izskatījās tā, kā iesūtītajās fotogrāfijās, un filmēšanas laikā iejutās tēlā kā profesionālas aktrises. Savukārt galvenās vīrieša lomas atveidotāju atradu ar draugu palīdzību. Edmunds ir profesionāls modelis, tāpēc viņam perfekti izdevās iejusties sliktā puiša tēlā,» priecājas Samanta.

Turpina stipro sieviešu stāstu

Samanta sarunā ar »Vakara Ziņām« atzina, ka arī jaunajā dziesmā neviļus turpina stipro sieviešu stāstu, turklāt parādās jauni iemesli tā turpinājumam, piemēram, vardarbība ģimenē u.tml. «Taču es nesauktu sevi par feministi, jo es nevienā brīdī nenolieku vīriešus, drīzāk uzsveru, ka mums, sievietēm, nav jāgaužas, bet jādara tas, kas mūs dara laimīgas, un jādzīvo tā, lai tas īstenotos!» uzsvēra Samanta. «Šajās dziesmās skartās tēmas tikai parāda, cik mūsdienās ļoti aktuālas ir attiecību problēmas - esmu par to dzirdējusi gan Latvijā, gan Lietuvā. Mani tas ļoti skumdina, jo attiecībām vajadzētu būt brīvai izvēlei. Mums jābūt pašpietiekamām un nedrīkst domāt tikai par to, ko es darīšu, ja palikšu viena. Sākot par šīm lietām runāt, esmu saņēmusi ļoti daudz atsauksmju no sievietēm, ka arī viņas vairs nevēlas par to klusēt.»