Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Svētki masku un distancēšanās zīmē

© REUTERS/SCANPIX/LETA

2020. gada Ziemassvētku laiks ieies vēsturē kā ļoti dīvains. Par svētku galveno simbolu kļuvušas sejas maskas, bet pulcēšanās ierobežojumi un prasības pēc distancēšanās nolaupa kopības izjūtu, par ko kaut kur noteikti ļauni smejas Grinčs. Daudzās valstīs atcelti svētku dievkalpojumi vai vismaz būtiski ierobežots to apmeklētāju skaits, nedarbojas Ziemassvētku tirdziņi. Ziemassvētku vecīši nedodas apdāvināt bērnus, bet pie pilsētu galvenajos laukumos uzslietajām izrotātajām eglēm novietoti plakāti ar atgādinājumiem par piesardzības pasākumiem Covid-19 ierobežošanai.

Ha, itāļi vinnē!

Kristīgajā pasaulē Ziemassvētki tradicionāli uzskatīti par ģimenes svētkiem ‒ atšķirībā no Jaungada, kas nereti tiek sagaidīts krietni plašākā un skaļākā kompānijā. Taču koronavīruss daudzviet neļaus šos svētkus pavadīt pat kopā ar tuviniekiem.

Vēl pirms pāris gadiem Eiropas mediji ironizēja par gados jaunajiem itāliešiem, kuri vai nu ekonomisku grūtību, vai neuzņēmības dēļ nesteidzas pamest vecāku mājokļus, nereti paliekot tajos arī pēc savas ģimenes nodibināšanas. Tagad viņus var tikai apskaust, jo šiem cilvēkiem būs iespēja, nepārkāpjot nekādus noteikumus un lieki neriskējot, iedegt Ziemassvētku eglīti kopā ar vecākiem un bērniem.

Neparastā gada ekonomika

Bērni savas dāvaniņas gan jau saņems. Iepirkšanās bums parastajos veikalos, protams, nav salīdzināms ar šo pašu laika periodu «parastā gadā», un droši vien pēc Jaungada starptautiskie ekonomikas un finanšu eksperti aplēsīs, cik lielus zaudējumus šogad cietuši tirgotāji. Taču pandēmija ļāvusi uzplaukt interneta veikaliem, kurjeru un piegādes dienestiem, daudzviet faktiski reanimējusi pasta nozīmi, vienīgi ar to atšķirību, ka tagad pasts nodarbojas nevis ar apsveikuma kartīšu, bet dāvanu paciņu piegādi. Māc gan lielas bažas, vai visi un visur tiks ar saviem pienākumiem galā. Pat iepriekšējos gados, kad ļaužu vairākums iepirkās pa vecam, proti, paši apmeklējot veikalus, nereti bija gadījumi, kad internetā pasūtītās Ziemassvētku dāvanas tika piegādātas ap gadumiju.

Pilnu rakstu lasi jaunākajā "Vakara Ziņas" izdevumā!