Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Katoļu baznīca izmanto Bordānu vai tomēr pretēji?

© F64 Photo Agency

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns piedalās katoļu baznīcas informatīvajā kampaņa «Tiecības». Vai viņš šajā kampaņā piedalās kā ministrs, lai bruģētu ceļu 2022. gada Saeimas vēlēšanām, vai kā vienkāršs Latvijas pilsonis? «YouTube» kanālā Bordāns ir pieteikts kā tieslietu ministrs, kurš stāsta «par ticības nozīmi darbā un privātajā dzīvē». Ja tā, tad jājautā, vai nerodas interešu konflikts, jo valsts un reliģisko organizāciju attiecības kārto un pārrauga Tieslietu ministrija, un tieslietu ministrs, ja tā var teikt, ir reliģisko organizāciju laicīgais priekšnieks.

Rudens sākumā Romas katoļu baznīcas informācijas centrs tika pārveidots par Katoļu baznīcas informācijas aģentūru (KABIA) un to sāka vadīt baņķiera Valērija Belokoņa sieva Jekaterina Belokoņa. Drīz pēc tam izskanēja informācija par kampaņu «Tiecības». Belokoņa skaidroja: «Par vērtībām un it sevišķi par garīgajām vērtībām mūsu sabiedrībā tiek runāts par maz, tāpēc šāds projekts - ar mērķi aktualizēt sabiedrībā tēmu par ticības un garīguma nozīmi cilvēka dzīvē un rosināt atklātu diskusiju par Dieva jeb Augstākā spēka klātesamību un viņa ietekmi uz cilvēka ikdienas gaitām.» Romas katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs ir pārliecināts, ka ticība ir racionāls ceļš, kas nav pretrunā ar prātu un pat pārsniedz prāta robežas. Viņaprāt, sociālā kampaņa «Tiecības» rosinās normalizēt ticības jautājumu apspriešanu sabiedrībā.

Video sižetā tieslietu ministrs saka - viņa vērtību prizma ir kristietība, un ticība ir normālības apziņa, ka tieši šādā veidā pastāv pasaule. Bordāns nevar iedomāties, kā cilvēki var dzīvot un strādāt bez ticības.

Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes zinātniskais asistents Ņikita Andrejevs par kampaņas mērķi saka ‒ baznīcai vajag virzīt savas idejas sabiedrībā, to pārmest nevar. Pilnīgi pieņemami ir arī tas, ka viena no augstākajām amatpersonām ir katolis un to neslēpj. Andrejevs norāda uz situāciju Latvijā, proti, jābūt strikti noteiktam, ko drīkst un nedrīkst augstākās amatpersonas, bet tādas robežas nav, lai politiķi apzinātos, ka viņi pārkāpj robežu. Tieslietu ministra iesaistīšanās katoļu baznīcas kampaņā ir interešu konflikts, pat ja viņš pēc tīrākās sirdsapziņas tajā piedalās un izstāsta savus dzīves principus. Turklāt ministram ir jārespektē visi Latvijas pilsoņi, bet viņš apgalvo, ka kristīgā ticība ir vienīgais pamats, kā var dzīvot un strādāt. Andrejevs noteic: pat ja Bordāns to sacīja kā privātpersona, nevis ministrs, viņa vārdi tiks saistīti ar ministra amatu. Latvijā visi iedzīvotāji nav kristieši, nav ticīgi un nav reliģiozi. Tātad viņi dzīvo nepareizi, un viņš kā ministrs šo iedzīvotāju daļu nepārstāv? Dati par 2018. gadu liecina, ka Latvijā reģistrēto reliģisko draudžu locekļu kopējais skaits bija 1,25 miljoni.

«Bet Latvijā daudz kas notiek ne tā kā vajadzētu, piemēram, politiķi iesaistās strīdā par kristīgām vērtībām,» piebilst Andrejevs. Tomēr politiķim jāsaprot, ko viņš dara arī tad, ja viņš sevi uzskata par vienkāršu Latvijas iedzīvotāju. Jo tāds viņš nav. Vienlaikus Andrejevs pieļauj, ka pēc šīs kampaņas vēlētājiem būs vairāk skaidrs, kāds ir Bordāns. Un, kamēr politiķu aktivitātēm nav precīzu sarkano līniju, tikmēr labāk lai viņi izklāsta savus uzskatus, tajā skaitā piederību konfesijām un parāda sevi atklātāk.

Andrejevs atzinīgi vērtē, ka video sižetā Bordāns runā par sevi un savā vārdā, nevis visu kristiešu vārdā, slēpjoties aiz monolītām kristīgajām vērtībām, lai tikai neizsauktu uguni uz sevi par savdabīgu Dieva klātbūtnes traktējumu. Tomēr, ja kāds liberāli noskaņots politiķis būtu pateicis to, ko Bordāns, viņš iespējams, izpelnītos baznīcas kritiku, pieļauj Andrejevs. Bet Bordāns ir Jaunās konservatīvās partijas biedrs, un tā atbalsta konservatīvas vērtības. Tāpat kā katoļu baznīca.

Vai politiķim piedalīšanās baznīcas rīkotā kampaņā varētu dot vairāk balsu vēlēšanās? Andrejevs ir piesardzīgs - kurš gan varot apgalvot, ka tieslietu ministra video ir tik nozīmīgs, lai garantētu, ka katoļi balsos par viņu? Toties, iespējams, pēc politiķa iesaistes tik sensitīvā jomā kā ticība zaudētāja būs katoļu baznīca savu sekotāju acīs.

***

UZZIŅAI

Sociālo mediju informatīvā kampaņa «Tiecības» ir 12 dokumentālo video sērija, kas veidota ar mērķi rosināt sabiedrību kļūt atklātākiem, brīvākiem, drosmīgākiem veidot sarunas ar līdzcilvēkiem par savu ticību, iekšējo pārliecību par Dievu; rosināt sabiedrību veidot dialogu un dalīties pieredzē par Dieva klātbūtnes piedzīvošanu un saskarsmi ar Augstāko savā dzīvē.

Kampaņā iesaistījušies arī arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, «Radio Marija Latvija» programmas direktors priesteris Pēteris Skudra.

Tuvākajos mēnešos sabiedrībai tiks piedāvāti vēl astoņi video materiāli, kuros par ticības un garīguma nozīmi cilvēka dzīvē stāstīs Rīgas arhidiecēzes palīgbīskaps Andris Kravalis, operdziedātāja Marina Rebeka, pianists Vestards Šimkus, latviešu disidente Lidija Lasmane-Doroņina un citi.

Avots: KABIA